Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuje za namiary na podbitke. Zadzwonie i zapytam czy mają. Powiedzcie mi jeszcze czy malowaliście dwie strony lazurem np. tym 3V3, bo może wystarczyłoby tą stronę od środka jakimś pokostem. Jak u Was to wyglądało. Mój Wykonawca twierdzi, że trzeba pomalować, aby nie chłonęło wilgoci. Pytam, bo zamierzam sama malować i troche jestem przerażona ilością metrów. Właśnie maluje sztachety więc już coś o tym wiem. Mam już płotek jeszcze nie cały ale moge pokazać zdjątko czy się podoba.

http://images3.fotosik.pl/222/9fae8a995437e891m.jpg

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam porównania do klinkieru. Ja kupiłam kamień na całość tzn. płot, opaske, wejście do domu i słup, jakieś rzeczy w ogrodzie i w środku. Robocizna pewnie droższa niż z klinkieru, ale też nie potrafie ocenić. 30metrów tzn 14 słupków i miejsce na kosz około 5 tyś sama robocizna. Kamień gdzieś poszło za 1000zł. To takie moje szacunki.

Niniejszym chwalę się, że stan 0 zakończony !!! :p :p :p - łącznie z ociepleniem ścian styropianem ekstrudowanym.

http://foto.m.onet.pl/_m/0fa602bbe2f6b224d8d373971464bbc3,10,19,0.jpg

Teraz tydzień stać będzie - bo chcemy układać palety z silikatami, a dawaliśmy folię pod chudziak, więc woda nie będzie tak szybko odchodzić w dół, więc beton dłużej może być bardziej mokry.

Bloczki z silikatów z Ludynii 24P+W czekają grzecznie w MSM Gaja i przyjadą w piątek na budowę.

Kulko - macie zamówiony już beton? Jak w środkę usiłowałam załatwić chudziaka na piątek, okazało się, że jest to bez szans, bo betoniarnie koło mnie mają terminy do przodu o ok. tydzień pozajmowane. Cudem w Abecie na 8 rano było wolne :roll: :-? .

Sprawdzałam pogodę na yahoo - w przyszłym tygodniu mogą być ulewy i nawet deszcze ze śniegiem :o :-? . Już teraz zaczęło kropić - co mnie cieszy bo betonu nie trzeba będzie podlewać, ale wolałabym żeby pogoda była taka jak w ostatnie dni.

pozdrawiam

Dabell

Robiłam przy elektryce, czasami nie wiesz jak coś ma wyglądać i nie warto sobie zawracać głowy robiąc coś wcześniej. Wszyscy moi znajomi robili w trakcie elektryki, bo przy fundamentach nikt nie miał do tego głowy. Odwodnienie też robiłam później i wszystkie dziury w fundamencie. Dogadywałam się, że robili to w kosztach. Troche inaczej jak tu radzą, ale to moja budowa.

Acha miałam zostawiony przepust na kanalizacje. Woda, gaz, elektryka Wykonawcy brali tyle samo kasy u mnie jak u znajomych, a czasami różniło się w metrach i to znacznie. Nikt Ci nie powie, że będziesz miała taniej jak sobie wcześniej zrobisz przejście w murze, no chyba, że robisz to sama (wtedy ogromna różnica i lepiej zrobić przy fundamencie)

Niniejszym chwalę się, że stan 0 zakończony !!! :p :p :p - łącznie z ociepleniem ścian styropianem ekstrudowanym.

GRATULACJE!!!

Bloczki z silikatów z Ludynii 24P+W czekają grzecznie w MSM Gaja i przyjadą w piątek na budowę.

Ja swoje juz ściągnęłam na budowę w polowie, a druga połowa dojedzie w poniedziałek. Żeby się aby nikomu na Gai nie pomyliło i nie sprzedali nikou drugi raz :wink:

Po ile brałaś tam 24kę?

Kulko - macie zamówiony już beton? Jak w środkę usiłowałam załatwić chudziaka na piątek, okazało się, że jest to bez szans, bo betoniarnie koło mnie mają terminy do przodu o ok. tydzień pozajmowane. Cudem w Abecie na 8 rano było wolne :roll: :-? .

Nasz wykonawca już zamówił na poniedziałek na 15tą:) Tylko ta pogoda na najbliższy tydzień mnie martwi...:(

A czy nie jest za późno na montaż bednarki gdy juz fundamenty i ściany fundamentowe stoją? Ile taka przyjemność kosztuje??

A kto powiedział że instalacja odgromowa musi byc połączona ze zbrojeniem fundamentu? Można ją położyc na koniec inwestycji tyle tylko że będzie to na pewno droższe.

Pozatym jelsli lałas ławy w folie to i tak Ci to nic nie da.

A kto powiedział że instalacja odgromowa musi byc połączona ze zbrojeniem fundamentu?

Ano nie wiem:) Nie znam się na tym jeszcze, ale poczytałam przed chwila trchę o uziomach fundamentowych:) Dlatego pytam tych co już to maja za sobą:)

Pozatym jelsli lałas ławy w folie to i tak Ci to nic nie da.

My nie laliśmy w folii.

Kochana GRUPO

potrzebuję świeżej gliny do zasypania fundamentów - nie będziemy robić drenażu, i chcemy wrzucić prawdziwą glinę i zagęścić przy fundamentach robiąc nieprzepuszczalną warstwę przy samych ścianach.

Ktoś coś wie na temat źródeł pozyskania ??? Jakaś kopalnia w pobliżu Wrocławia ??

Do Bolesławca za daleko po glinę do ceramiki :roll:

Poratujcie proszę !!!

Chudziaka nie ma potrzeby zbroic, a dylatacja sama się tworzy między wylewką a scianą fundamentową /izolacja p.wilgociowa pionowa/

Nie jestem konstruktorem więc zacytuję mojego kierownika, kóry ma bardzo , bardzo duże doświadczenia w konstrukcjach:

1. wylewka jest jak tafla lodu, która jeżeli nie będzie zdylatowana ( oddzielona ) od ścianek fundamentowych a piasek/ziemia pod nią osiądzie to po prostu pęknie. Stanie się tak ponieważ bez dylatacji będzie ona połaczona na stałe z ściankami fundamentowymi co nie pozwoli jej pracować.

2. To zagrożenie wzrasta jeżeli nie użyjemy siatki zbrojeniowej. Bez niej płyta jest bardzo sztywna ale i krucha. Jeżeli piasek/ziemia osądzie w jednym miejscu jest duże zagrożenie, że w tym miejscu beton pęknie.

Innymi słowy siatka zespala całą płytę a dylatacja odseparowuje od fundamentów i pozwala pracować.

Biorąc pod uwagę, że koszty siatki i dylatacji są znikome. Ja zdecydowałem się zastosować oba zabiegi. Mimo, że pod płytą mam ponad 1 metr ubitego piachu.