Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słuchajcie forumowicze!

Czy ktos ma zamiar kupic okna dachowe FAKRO FTP-V, obrotowe z nawiewinikiem V35?

Właśnie będziemy kupować te okna na nasze 3 domki i na 16 sztuk razem z kołnierzem oczywiście wytargowałam rabat 24 %.

Może ktos się chce podłączyć? A moze jak będzie nas więcej to rabat jeszcze większy wytrząchamy?

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie - czy jeżeli ma być rekuprator to okna powinny byc bez nawiewników? jak to jest?

My bedziemy kupowac prawdopodobnie na początku grudnia. Tak jak pisałam najprawdopodobniej FTP-V z V35. Ale nie wykluczone, ze będzie to jakiś nizszy model.

Kulko

przy rekuperacji obieg powietrza jest wymuszony - od czerpni do wyrzutni, zapewniając odpowiednią dla wielkości domu i pomieszczeń jego ilość i właściwą wymianę. Nie ma potrzeby nawiewników, co jest konieczne do zrównoważenia ilości powietrza nawiewanego z wywiewanym przy wentylacjji grawitacyjnej.

witam,

Prosze o porade w sprawie drenażu.

W którym momencie najlepiej go wykonać ?

Po nawiezieniu ziemi / musimy podsypac budynek w niektórych miejscach ok. 1m w innych mniej/, czy przed tą czynnością ?

Macie jakiś sprawdzony namiar na firmę zajmującą się wykonaniem drenażu?

Pozdr

MTW1

czyli rozumiem, że zwyczajnie nie ma potrzeby stosowac nawiewników, ale nie wpływają one negatywnie na prace rekuperatora?

Kulko

z założenia przy wentylacji mechanicznej z rekuperatorem nie stosuje się nawiewników - przez nie do domu wpływa powietrze o temp= temp zewnętrznej, natomiast założeniem rekuperatora jest wymiana ciepła między powietrzem wychodzącym (cieplejszym) a powietrzem napływającym (zimniejszym) - dzięki temu odzyskujesz ciepło z ogrzanego powietrza uciekającego normalnie przez wentylację. Nie wiem jaki Ty będziesz miała reku, ale model który my chcemy zamontować stara się jakby na zasadzie termostatu wyrównywać temp. powietrza do zadanej (to tak w dużym uogólnieniu - aż tak techniczna nie jestem 8) :lol: )- w miarę możliwości.

Namieszałam bardzo 8) :-? ? Może ktoś mądrzejszy technicznie to wytłumaczy ?

Szanowni Grupowicze.

Szukam pilnie osoby, która naprawiłaby odcinek ogrodzenia z siatką. Są do wyprostowania 4 słupki plus wymiana siatki ogrodzeniowej (25m). Jak dotąd nie znalazłem nikogo, kto byłby z okolic Tyńca Małego i podjąłby się tego.

Pozdrawiam

Jarek

witam. Marzana Guzikowska. wydaje mi sie że drenaż najlepiej wykonac po wymurowaniu ścian fundamentu, przed zasypaniem .Układa sie tuz przy ławie ze spadkiem .na podsypce żwirowej .Rure drenarska układa sie w geoowlókninie lub bez z otuliną kokosową.Powinno sie dać w narożnikach domu studzienki kontrolne do czyszczenia . Pozdrawiam Wiech

Co do szaf.

Zrobiłam casting, był p. Marek L. był pan z firmy Szafex z Kamieńca. Wrażenie zrobili OK, wyglądają na solidnych. Ale niestety to rzemieśnicy, nie ma co marzyć o designie z nieco tylko wyższej półki. Oni robią takie normalne szafy. A mnie się marzy coś więcej.

W Komandorze ceny są naprawde o kilkaset zł wyższe - a uważam że warto więcej zapłacić żeby to jakoś wyglądało. Ikea też wygląda też o niebo lepiej niż design made by rzemioszka (bez obrazy - panowie którzy u nas byli są naprawdę OK).

Zastanawiam się czy lacobel (kolorowe szkło lakierowane i powlekane specjalnymi foliami) będzie OK do przedpokoju.

Co do szaf.

Zastanawiam się czy lacobel (kolorowe szkło lakierowane i powlekane specjalnymi foliami) będzie OK do przedpokoju.

co tu się zastanawiać :lol:

zamykasz oczy i widzisz śliczne łąpki twoich pociech odciśniete na szybkach

i wiesz wszytko

:lol: :lol: :lol: :lol:

ja właśnie pozbyłem się szklanych drzwi we wiatrołapie :-?

Witam ponownie!

Mam pytanie o dostawcę drewna. Już drugi zrobił mnie na szaro. Nawet nie odbiera ode mnie telefonów. Drewno nie musi być typowo kominkowe czyli ładnie pocięte, bo potrzebuję go do pieca na holtzgaz.

691 967 682

rano zadzwoniłem , o 15 było wyładowane przed domem :)

Wielkie dzięki. Można wiedzieć po ile sobie życzyli?