Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich,

Czy ktoś mógłby polecić ekipę, która podejmie się budowy domu do stanu surowego otwartego z dachem (lub zamkniętego)? Budynek ok. 130 m2 p. u. Budowa w Wilkszynie. Start najchętniej od pierwszych dni wiosny.

A może Panowie budujący też czytają to forum i się odezwą? :)

Z góry dzięki za wszelkie kontakty,

Pozdrawiam,

Krzysiek

PS Misiów oczywiście już obdzwoniłem :)

Na jaki rodzaj ogrzewania się zdecydowaliscie ?

My początkowo myśleliśmy o gazie z butli zakopanej w ogrodzie ---- bo chyba najmniej było by problemu we wspólpracy z kominkiem z płaszczem wodnym .

Ale teraz mamy obawy ze wzgledu na ceny opału....

Czy piec na groszek może współpracować z kominkiem ? Proszę o porade

Pozdr

MTW1

Witam wszystkich serdecznie :-)

Chwalę się 8), tak nasz domek wyglądał dziś po południu:

http://foto.m.onet.pl/_m/3d2cf72df521f42265e79bfc3ead9e63,5,19,0.jpghttp://foto.m.onet.pl/_m/45a3062320797c75394501cf7ddb7f91,5,19,0.jpg

Jutro kończą konstrukcję, potem montaż nadbitki i następnie dachówka :p . Do połowy stycznia daszek będzie jak ta lala :lol: (z uwzględnieniem częstych przerw panów pracujących na budowie na gorącą herbatę, żeby ogrzać zgrabiałe ręce :wink: ).

Firma dachowa sprawuje się super.

mtw1

ja nie mam problemu będe miała gaz z sieci, więc się nie zastanawiałam. A co z pompą ciepła - braliście ją pod uwagę ?

pozdrawiam

Dabell

dabell - patrzę i zazdroszczę :oops: ,

ale to nić - jak mawiał mój syn jakieś 10 lat temu :p

jeszcze trochę poczekam, zdaje się że warto...

Panie i Panowie

czy to złudzenie czy z misiami instalatorami już takich problemów jak z murarzam nie ma :o

Gdzie dzwonię i pytam o jakiś termin, ( nie na - już) okazuje się że mogą robić :o

Czy na tym etapie to my możemy wybierać ?

kulka - ceny mi proponowali podobne, jedne odrobinę wyższe inne troszkę niższe,

elektryk zdaje się zawołał 28 - za punkt

Czy cena 19 pln za m2 tynku cementowo wapienego ( robocizna) to dużo, czy bardzo dużo :roll:

dabell - pięknie:)))

U mnie od poniedziałku robia więźbę. (Jak w sobotę przywioza ją z tartaku, bo wczoraj Pan powiedzial, że przywiozą ją w sobotę jak nic sie nie wydarzy, bo to przecież święto: Trzech Króli ..:roll: Jakie religijne to nasze społeczeństwo i fachowcy... Jak się "wydarzy" to w poniedziałek rano.)

mtw1 - my tez myśleliśmy o gazie z butli (bo w perspektywie liczymy na gaz z sieci), ale chyba jednak zdecydujemy sie na olej (można zmieniając dyszę przerobic pec na gaz ziemny). Porzadny piec kondensacyjny z wysoką sprawnością i DGP.

Myślelismy o pompie ciepła, ale jednak sie nie zdecydujemy. Doslziśmy do wniosku, że zbyt duże koszty inwestycyjne, a nikt tak do końca nie uzywa jej na tyle długo, żeby móc nam powiedziec jak to faktycznie z pompa jest w praktyce. Ale pocztaj na forum - dużo o tym było - może się zdecydujecie.

halszka.ka - już za chwileczkę, juz za momencik będzie cieszył Twoje oko piekny dach na Twoim domku:) Najbliższy miesiąc ma byc taki jak te do tej poru - więc aura sprzyja:)

Witam serdecznie,

nie było mnie na forum już dawno, dawno... Wybudowaliśmy się, zamieszkaliśmy, ciągle coś wykańczamy i na nic czasu nie mamy.

Jeśli chodzi o stolarza to możemy polecić Pana z Mokronosu (chyba Dolnego) - robił nam schody zabiegowe. JAk na czas kiedy je zamawialiśmy cena była całkiem atrakcyjna. Z wykonania też jesteśmy zadowoleni:

tel. 502 206 433. Nazwiska nie pamiętam już niestety.

Mogę też polecić specjalistę od podbitek.

Tym z Was, którzy szukają ekipy na stan surowy też mogę podrzucić kontakt. Najlepiej piszcie na maila:

[email protected]

Witaj Grupo :D

Ja jak zwykle po prośbie.. :D

Czy ktoś z Was zamawiał schody w firmie RINTAL na Grabiszyńskeij? Jakie mają ceny?

Chodzi mi o schody zabiegowe. A może polecilibyscie mi jakąś inna sprawdzoną firmę albo stolarza..

Z góry dziekuję :D

zapomnij o Rinatlu, dobrze Ci radzę schody u mnie wycenili na 18.000, kiedy inni nie oscylowali max w okolicy 10.000

Cześć Forumowicze,

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku,

By łagodna zima trwała nadal - dla wszystkich stawiających obecnie dach. :-)

Jaką z wrocławskich firm sprzedającą bramy garażowe, możecie polecić. Szukam bramy segmentowej 2,5x4,5. Byłem w Systemach Bramowych ceny Hormanna, są obłedne i lepiej taką kasę zapłacić komuś sprawdzonemu

pzdr

witam,

ja polecam bramę garażową z Normstall z firmy Bingo na ul. Lekcyjnej. Miła i fachowa obsługa.

Pozdrawiam

Magda

Wielie dzieki,

w poniedziałek do nich zawitam.

pzdr

Danad, ja też zaczynam na wiosnę (pd-zch Wrocławia). W przyszłym tygodniu mam zamiar zapoznać się z paroma hurtowniami. Dam ci znać o wrażeniach.

Flowera, gdzieś w starszych postach z jesieni chwaliłaś się, że masz jakiegoś czarodziejskiego Excela do kosztów budowy. Mogłabym coś takiego dostać? Mam wprawdzie kosztorys, ale chciałabym porównać go z rzeczywistością.

WITAJCIE

Proszę o poradę, które polecacie hurtownie materiałów budowlanych. Za wszystkie wskazówki w tym kierunku z góry dziękuje

MSM Gaja ul. Opolska 136, tel. 0-71 370-58-15 , fax.370-58-30,

p. Artur Malinowski 0502 378 515 - wyceny

Dobre ceny i sprawna obsługa - ja brałam po dobrej cenie silikaty z Ludynii i resztę mareriałów na dom oprócz dachówki - nie mieli ceramicznego Bogena

Dabell

Dziękuję za wszystkie cenne informacje, Jezeli jeszcze ktoś coś dorzuci będę wdzieczna, również w których hurtowniach mozna kupić a nie odbierać. Czy uwazacie, że teraz dobrze jest dokonać zakupy ? (składując w hurtowni)

Mam również pytanie do Tych z Was, którzy kończycie. Może macie do odprzedania barok budowlany, siatkę do ogrodzenia i inne potrzebne dla początkującego budowlańca rzeczy.Z chęcią odkupię Informację można równiez przekazać na prywatny email [email protected]

Budowę rozpoczynam w Dobrzykowicach

Gorąco wszystkich pozdrawiam