Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MichAsiek witam widze,że większosc ma okna plasikowe,moje doswiadczenie z oknami drewnianymi poki co niewielkie,bo zamontowane w listopadzie,ale napewno odradzam ci okna drewniane przed tynkami i wylewkami zwłaszcza o tej porze roku umnie tynki i wylewki były robione w czerwcu,prawda jest ze panowie tynkarze byli bardzo nie pocieszeni,bo teraz beda musieli wrócić na obrobke okien,szkoda kasy przemyslcie dobrze

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ivonesca bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, a masz może jeszcze namiary na tego tynkarza. Też chciałabym chropowate. NIestety, większość tynkarzy, których obdzwoniliśmy wczoraj, albo zajęta albo robi gipsowe. Zresztą większość z nich robi gipsowe. A czy dużo czasu zajmuje tynkowanie domu, tak mniej więcej?

Ela

niestety namiarów nie mam :-( chyba, że poszperam jeszcze w domu

tynkowanie zajęło ok. tygodnia ....tak mi sie wydaje - musiałabym wrócić sie do dziennika, bo było to już kilka lat temu i nie pamietam :oops:

pozdrawiam

A co daliście na skosach? Płyty kart-gips, czy deski, a może panele? Zastanawiam się co będzie praktyczniejsze /tzn dłużej wytrzyma/ no i cenowo dobre.

Elżbieta

nasz pierwotny plan to deski. długo tak było, aż zaczęliśmy liczyć koszty.

okazało się że regipsy wyjda chyba taniej :-( ale cały czas martwi mnie pękanie przy łączeniu płyt - jest to niestety nieuniknione

podobno radą na to są tapety z włóknem szklanym - jak więźba pracuje to one są elastyczne i poddają się

w tym roku czeka nas wykończenie poddasza i mam właśnie zgryz :-? :-? :-? we wtorek przychodzi gość od regipsów pooglądać wszystko - może coż z nim ustalimy ?? :roll:

Mimo że okna mam drewniane, najpierw były okna a potem dopiero tynki.

pozdrawiam

Ivonesca, a może opowiesz mi coś więcej o tych tynkach przy drewnianych oknach? :lol: Temat dalej mnie nurtuje :-? A inwestor jest na razie dalej nieprzejednany :-? Ale nad nim "pracuję" :wink:

Najbardziej boimy się o te kable, które mogą powyrywać ze ścian :x

Myślę sobie, że ewentualnie jak będzie ciepło (chcemy robić tynki czerwiec-lipiec) i do tego dobrze pootwieramy te okna to może nie byłoby aż tak źle :o

No wiem tonący brzytwy sie chwyta :-?

Michasiek - znajomi z domku obok robili tynki i wylewki w kwietniu. Okna wstawiali w czerwcu. Dobrze pozabezpieczali okna tzn. gruba folia w obejmach z desek, do tego alarm z monitoringiem i czujkami ruchu w środku i tyle. Trzeba jedynie pozapychać wszelkie dziury między dachem i ścianą, żeby ptaki nie wlatywały i nie uruchamiały alarmu :-). Może w ten sposób?

A ja z innej beczki:

Czy takie ceny (oczywiscie na dzisiaj, bo jeszcze pewnie jesienia były mniejsze) są dobre cz racze z kosmosu? A jeżeli z kosmosu to jakie mniej więcej ceny znacie?

OCIEPLENIE budynku wełną, wraz z położeniem tynku: robocizna 50 zł/m2

OCIEPLENIE poddasza, ułożenie płyt G-K, przgotowanie do malowania, pierwsze malowanie: 40zł/m2

A co daliście na skosach? Płyty kart-gips, czy deski, a może panele? Zastanawiam się co będzie praktyczniejsze /tzn dłużej wytrzyma/ no i cenowo dobre.

Elżbieta

okazało się że regipsy wyjda chyba taniej :-( ale cały czas martwi mnie pękanie przy łączeniu płyt - jest to niestety nieuniknione

podobno radą na to są tapety z włóknem szklanym - jak więźba pracuje to one są elastyczne i poddają się

w tym roku czeka nas wykończenie poddasza i mam właśnie zgryz :-? :-? :-? we wtorek przychodzi gość od regipsów pooglądać wszystko - może coż z nim ustalimy ?? :roll:

Ivonesca,

prawidłowo wykonane regipsy nie mają prawa pękać i nie pękają. Powtarzam prawidłowo wykonane. Wyjątkiem gdzie mogą pojawić się rysy są połączenia ze ścianą . Ale można tego uniknąć stosując w tych miejscach spoinę ślzgową i akryl.

A ja z innej beczki:

Czy takie ceny (oczywiscie na dzisiaj, bo jeszcze pewnie jesienia były mniejsze) są dobre cz racze z kosmosu? A jeżeli z kosmosu to jakie mniej więcej ceny znacie?

OCIEPLENIE budynku wełną, wraz z położeniem tynku: robocizna 50 zł/m2

OCIEPLENIE poddasza, ułożenie płyt G-K, przgotowanie do malowania, pierwsze malowanie: 40zł/m2

Kulko -

- ocieplenie 15cm styropianu z tynkiem - 38zł (możliwy upust do 10%)

- płyty GK na stelażu krzyżowym (nie pękają tak na połączeniach) - 45zł m2(też z ewentualnym upustem 10%)

- malowanie 8zł/m2 (upust do 10%)

Jak widać Twoje ceny są porównywalne, bo robocizna z wełną jest droższa a płyty GK to chyba cena w miarę ok z tym malowaniem. Ja mogę zapłacić trochę więcej niż średnia, byle było jakościowo ok.

Podejrzewam, że to i tak ceny wiosenne, bo ocieplanie budynków jesienią kosztuje ok. 25-50% drożej - wszyscy wtedy o tym myślą. Najlepszy okres na docieplenie to wczesna wiosna i cała jesień, nie może być upałów (tak mówiła mi koleżankaprowadząca firmę z dociepleniami budynków). Widziałam prognozy na maj - ma być ponadstandardowo ciepły, więc najlepiej kwiecień.

Dabell

pozdrawiam

Ivonesca, a może opowiesz mi coś więcej o tych tynkach przy drewnianych oknach? :lol: Temat dalej mnie nurtuje :-? A inwestor jest na razie dalej nieprzejednany :-? Ale nad nim "pracuję" :wink:

Najbardziej boimy się o te kable, które mogą powyrywać ze ścian :x

Myślę sobie, że ewentualnie jak będzie ciepło (chcemy robić tynki czerwiec-lipiec) i do tego dobrze pootwieramy te okna to może nie byłoby aż tak źle :o

No wiem tonący brzytwy sie chwyta :-?

pamiętam że też mieliśmy taki sam dylemat - co najpierw??

ostatecznie było tak jak napisałam - okna zamontowali na poczatku kwietnia, tynki i wylewki były maj/ czerwiec.

wpływ na nasza decyzję na pewno miały kable, tak tez namawiał nas wykonawca tynków - mógł otynkowac całość (tynkowaliśmy jednocześnie wewntrz i zewnątrz) i obrobić również okna za jednym zamachem - może to wygodne dla niego było.

w każdym bądź razie oknom nic się nie stało - przeciez jak pada deszcz na zewnątrz i zacina po oknach to są narażone na dużo gorsze warunki.

dobrze wszystko wietrzyliśmy i tyle. poza tym montowała nam ekipa producenta okien (Gebauer) i nie mieli żadnych zastrzeżeń co do takiej kolejności (np. że tracimy gwarancję itp)

okna są od 2003 - wszystko z nimi OK

pozdrawiam

pozdrawiam

u nas też najpierw były drewniane okna a później tynki. Chciałam okna wstawaić po tynkach ale niestety nie udało mi się znaleźć ekipy tynkarzy, którzy chcieli robić tynki bez okien. Także proponuję najpierw poszukać tynkarzy i ustalić czy bez wstawionych okien zrobią tynki.

U mnie z oknami wszystko OK i mam nadzieję, że tak pozostanie ale drżałam o nie.

pozdrawiam

Witajcie ponownie! :D

Ivonesca, marzka no muszę przyznać, że trochę mnie pocieszyłyście :lol: :lol: Naprawdę wielkie dzięki!!! :D

Chyba kolejność okna-tynki jest u nas jednak najbardziej prawdopodobna, więc muszę powoli oswajać się z tematem :wink:

Będę napewno bardzo pilnować tego wietrzenia i "chuchania" na okienka :wink: :D

A co do tego systemu alarmowego to z dużo bardziej prozaicznych przyczyn :wink: nie wchodzi on niestety w rachubę :( - Wielkie dzięki dabell za podpowiedź :D

Czy należy podkuwać ściany pod kable elektryczne? Jak to się później ma do tynkowania? Czy może nie ma znaczenia?

Jak masz proste ściany (np. z silikatu) to mozesz dac stosunkowo cieńką warstwe tynku,

więc wtedy wg. mnie warto dać kable w bruzdach, w innej sytuacji zależy

od inwestora (na pewno elektryk bedzie wolał dawać na murze, wiec nalezałoby to okreslić w czasie negocjacji cenowej, zeby potem nie było ździwienia i niepotrzebnych nerwów). Jak robisz w bruździe w ścianie, to elektryk potem to na szybko zatynkowuje gipsem budowlanym żeby się one tam trzymały (warto też na to mu zwrócici uwagę podczas negocjacji cenowej).

My zrobiliśmy w bruzdach i mamy schowane w scianie (oprócz takich cieniutkich kabelków np alarmowych - te spokojnie przykrył tynk).

Wg. mnie zaletą w bruzdach moze byc to ze jak potem musisz odkuc kawałek tynku, to delikatnie zbijasz młotkiem tynk (wiesz ze tam nie ma kabli) i potem na murze mozesz zauważyc bruzde zaklejoną gipsem i w ten sposób uniknąć przerwania przewodu (oczywiście majstry potrafią i tak przerwać taki przewód pomimo wielu zwracanych im uwag jak to robic :evil: )

Acha - tynkarze tez pewnie bedą woleli jak kable sa schowane (wiec mozna probować zbic ceną, w zwiazku z tym ze bedą mieli łatwiejszą robote)

Wojty (własciwy)

dwie sprawy

1. jak nie ma bruzdy to musisz dawać dużo więcej tynku. W miejscu gdzie jest kabel zbyt cieńka warstwa tynku będzie powodowała pękanie

2. przemyślane układanie kabli eliminuje problemy z "rozcięciami". ja generalnie ciągnąłem wszytko 30 cm na ziemią i pionowo do kontaktów wszytkie skręty kablil pod kątem prostym więc w tej chwli bez patrzenia na zdjęcia z pamieci wiem gdzie biegnie kabel. wychodzi "pare" metrów więcej ale sie opłaca

A ja zapewniłam sobie stres na najbliższe 25 lat, czyli podpisałam dzisiaj umowę kredytową!

Cieszę się mimo wszystko, bo to oznacza, że przynajmniej o kasę nie będę musiała się martwić. I to pewnie tylko na początku :( :(

No ale jeszcze trzy lata temy przy staraniach o dziesięciokrotnie mniejszy kredyt w pewnym banku potraktowano mnie tak z buta, że długo nie mogłam się przemóc, żeby wejść do takowej instytucji... Czasy się jednak zmieniają!

Teraz to tylko urodzić, trochę podchować małe i hajda na budowę!

as24

okazuje się, że sama będę się musiała zająć zdjęciem humusu. Koparkowego zacznę szukać jak tylko wyjdę ze szpitala, czyli pod koniec lutego miejmy nadzieję. Mogę się podłączyć do waszego, gdybyście wcześniej znaleźli? Mój budowlaniec ma mi podesłać jakieś numery telefonów. Jeśli uda mi się złapać jakiegoś do wtorku, to dam wam znać.

Elżbieta

Ivonesca,

prawidłowo wykonane regipsy nie mają prawa pękać i nie pękają. Powtarzam prawidłowo wykonane. Wyjątkiem gdzie mogą pojawić się rysy są połączenia ze ścianą . Ale można tego uniknąć stosując w tych miejscach spoinę ślzgową i akryl.

Anndy, co to takiego spoina ślizgowa?

My mamy akryl na polączeniu płyta - ściana i niestety pęka!!!

Dziś dzwoniłem do polecanej przez niektórych firmy Piaskop z Crząstawy i prawdę powiedziawszy szczena mi opadła jak wycenili sobie przewóz 12 t piasku do Śliwic na 360 zł...

:o Czy tylko mi się wydaje że to szalona cena?

Ja kupiłem wywrotkę (25 ton rzecznego) z Rędzina za 600 PLN

Witam

chetnie skorzystam z namiarów na piasek,

Pozdrawiam wszystkich