kuz 31.07.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Jakie formalności trzeba spełnić, by postawić a właściwie zmontować na działce blaszany garaż na płytach chodnikowych. Garaż standard, 6 na 4, działka 4 tys mkw?I co dalej, jeśli tam nie będzie stał samochód a będą zgromadzone "przydasie"?Oczywiście będzie stał może 3 najwyżej lata.Przejrzałem posty do 11 strony no i się naczytalem a o garażu nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 31.07.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Mi się wydaje że żadnych. Nie jest to budowla trwale związana z gruntem, możesz ją w dowolnym momencie przenieść o metr dalej... Ja blaszak mam i żadnych formalności nie dopełniałem. Ale oczywiście może się okazać, że w naszym uroczym kraju nawet na postawienie budy dla psa trzeba mieć zezwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuz 31.07.2005 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Nie wiem, czy dajesz mi dobry przykład.Jeden "rzyczliwy" i mogę się tłumaczyć dłużej niż blaszak będzie stał. Czy ktoś był w gminie z blaszakiem i czego się dowiedzial?Bo cos się zmieniło w przepisach o niewielkich obiektach i ogrodzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 01.08.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Nie wiem, czy dajesz mi dobry przykład.Jeden "rzyczliwy" i mogę się tłumaczyć dłużej niż blaszak będzie stał. i masz rację!!!Twoja podejrzliwość jest uzasadniona !zgodnie z Orzeczeniem NSA IV SA 1020/98, LEX nr 77637 - WIATA - a tym samym Twój garaż(blaszak) - wymaga pozwolenia na budowę !!!- za nielegalne postawienie garażu jednostanowiskowego kara - jak cię złapią (PINB)- 5000 zł + wszystkie formalności do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 01.08.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 na czas budowy mozna postawic sobie blaszak bez pozwolenia, bo nie jest trwale złączony z gruntem!!! czyli np. na fundamencie , wylewce. Informacje sprawdzone w urzędzie!! pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 01.08.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 na czas budowy mozna postawic sobie blaszak bez pozwolenia, bo nie jest trwale złączony z gruntem!!! czyli np. na fundamencie , wylewce. Informacje sprawdzone w urzędzie!! pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 01.08.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 na czas budowy mozna postawic sobie blaszak bez pozwolenia, bo nie jest trwale złączony z gruntem!!! czyli np. na fundamencie , wylewce. Informacje sprawdzone w urzędzie!! pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 15.03.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 na czas budowy mozna postawic sobie blaszak bez pozwolenia, bo nie jest trwale złączony z gruntem!!! czyli np. na fundamencie , wylewce. Informacje sprawdzone w urzędzie!! pozdrawiam Aga Dobrze, ale to na czas budowy; ale jak wygląda postawienie takiego blaszaka po zakończeniu budowy? w jakiej odległości od granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXI I DIXI 15.03.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Stawialismy blaszak trzy lata temu w Katowicach, wszystko musielismy załatwić tak jak budowe normalna zgodnie z prawem budowlanym czyli jak dla garażu murowanego, zgody branzowe (opinie mzum, wodociagów, energetyki itd około jedenastu) , projekt od architekta, mapki, dziennik budowy , wolelismy nie ryzykowac 5 tys kary i nakazu rozbiórki, w tamtym czasie w innych miastach róznie było, bo z ciekawości dzonilismy gdzie indziej i nie wymagali takich formalności tylko zgłoszenie i koniec, ale w Katowicach tak wymagał urząd, trudno, lepsze to niż kłopoty w razie nielegalnej budowy - choć czy można budową nazwać blaszak, który firma postawiła w 20 minut pixi i dixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXI I DIXI 15.03.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A może tak można; Prawo Budowlane: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,b) płyt do składowania obornika,c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;2) wolno stojących budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać jeden na każde 500 m2 powierzchni działki, a powierzchnia działki nie może być mniejsza niż 500 m2; zapytaj w swoim urzędziepozrawiamypixi i dixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 16.03.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 A może tak można; Nie można. Zwolnienie z konieczności uzyskania pozwolenia nie oznacza prawa do stawiania "na pałę" - obiekty zwolnione z tego trzeba tak, czy siak zgłosić urzędasom. A w sumie z doświadczenia stwierdzam, że między stawianiem czegoś z pozwoleniem na budowę a stawianiem ze zgłoszeniem jest niewielka różnica. I jeszcze: w moich okolicach nadzór kierownika budowy nad postawieniem blaszaka to 500 zł, a "niezbędna" asysta geodety to 750 zł. Jak to się ma do kosztów samego blaszaka - możecie się domyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 17.03.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Ja postawiłem blaszak nikogo nie pytając o zgodę. Trzeba być chorym na umyśle aby to załatwiać formalnie. Nakaz rozbiórki 15 minut rozkładania i tyle samo składania następnego dnia. A na kontrolę to mam jeszcze widły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buschido 19.03.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 A czy "blaszak" postawiony na pustakach betonowych to nie przypadkiem "budowla" w świetle prawa budowlanego, która nie wymaga pozwolenia tylko zgłoszenia do odpowiedniej komórki w UM lub UG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 20.03.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Trzeba być chorym na umyśle aby to załatwiać formalnie. Wiesz, co Ci powiem, Ged ? Masz rację Co nie zmienia faktu, że jak trafisz na upierdliwego urzędasa, czy złośliwego sąsiada, to sporo krwi będziesz miał przez nich napsute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.03.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 W 15 minut go rozkręcam i głupawo się uśmiecham do upierdliwego urzędasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXI I DIXI 20.03.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 ged napisał: Trzeba być chorym na umyśle aby to załatwiać formalnie. Miałam nie komentować, ale:nie jestesmy chorzy na umyśle, ale po prostu najzwyczajniej przestrzegamy przepisów - czy ktoś kto nie ma lekceważącego podejścia do obowiązujących norm jest idiotą? nie każdego stać na kare w wysokości 5tys, za garaz, który kosztuje 1 tys.to że go rozkręcisz z 15 minut, nie zmienia faktu, że postepowanie i skutki samowoli mogą być jak wyżej. co nie znaczy, że pozwolenie na blaszk to absurd, i że co kraj (miasto) to inna interpretacja przepisów,pozdrawiamyPixi i dixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.03.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Nieee złość się. Z głupotą trzeba walczyć czasem metodą faktów dokonanych. Choć z drugiej strony przepisy nie są aż tak bezsensowne. Wnerwiał bym się gdyby obok mojej działki przez lata po budowie straszyło jakieś pordzewiałe pudło. Dla poprawienia atmosfery wczorajsza fotka mojego blaszaka. http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dzialka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXI I DIXI 21.03.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ok nieeee złoszczę sie już widzisz mam buźke usmiechnietą wcale nie mówiłam, że pozwolenie to normalne, tylko, że tak akurat to wygląda na naszym terenie, może za dosłownie wziełam Twoje słowa, kóre trochę mnie uraziły niemniej w jednym jestesmy zgodni, tez bym takiej budy na dłuższą mete nie chciała pod oknem, a działeczke masz fajną pozdrawiam pixi i dixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 21.03.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ja postawiłem garaż blaszany na 6 bloczkach betonowych lat temu chyba z 6 i do tej pory nikt się nie przyczepił. Nawet podatku nie muszę płacić bo nie ma podmurówki. ????????Choć przez pierwsze dwa lata płaciłem, potem była zmiana przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 21.03.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Ja postawiłem blaszak na "podłodze" z płyt chodnikowych i nawet nie przyszło mi do głowy żeby kogoś pytać. Niech sam kretyn urzędnik ruszy d.. Ja nie będę mu się pchał w łapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts