Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blaszak

kuz

Recommended Posts

Jakie formalności trzeba spełnić, by postawić a właściwie zmontować na działce blaszany garaż na płytach chodnikowych. Garaż standard, 6 na 4, działka 4 tys mkw?

I co dalej, jeśli tam nie będzie stał samochód a będą zgromadzone "przydasie"?

Oczywiście będzie stał może 3 najwyżej lata.

Przejrzałem posty do 11 strony no i się naczytalem a o garażu nic.

Mi się wydaje że żadnych. Nie jest to budowla trwale związana z gruntem, możesz ją w dowolnym momencie przenieść o metr dalej... Ja blaszak mam i żadnych formalności nie dopełniałem.

Ale oczywiście może się okazać, że w naszym uroczym kraju nawet na postawienie budy dla psa trzeba mieć zezwolenie...

Nie wiem, czy dajesz mi dobry przykład.

Jeden "rzyczliwy" i mogę się tłumaczyć dłużej niż blaszak będzie stał. i masz rację!!!

Twoja podejrzliwość jest uzasadniona !

zgodnie z Orzeczeniem NSA IV SA 1020/98, LEX nr 77637 - WIATA - a tym samym Twój garaż(blaszak) - wymaga pozwolenia na budowę !!!

- za nielegalne postawienie garażu jednostanowiskowego kara - jak cię złapią (PINB)- 5000 zł + wszystkie formalności do pozwolenia na budowę.

• 7 months później...
na czas budowy mozna postawic sobie blaszak bez pozwolenia, bo nie jest trwale złączony z gruntem!!! czyli np. na fundamencie , wylewce. Informacje sprawdzone w urzędzie!!

pozdrawiam

Aga

Dobrze, ale to na czas budowy; ale jak wygląda postawienie takiego blaszaka po zakończeniu budowy? w jakiej odległości od granicy?

Stawialismy blaszak trzy lata temu w Katowicach, wszystko musielismy załatwić tak jak budowe normalna :o zgodnie z prawem budowlanym czyli jak dla garażu murowanego, zgody branzowe (opinie mzum, wodociagów, energetyki itd około jedenastu) , projekt od architekta, mapki, dziennik budowy :o , wolelismy nie ryzykowac 5 tys kary i nakazu rozbiórki,

w tamtym czasie w innych miastach róznie było, bo z ciekawości dzonilismy gdzie indziej i nie wymagali takich formalności tylko zgłoszenie i koniec, ale w Katowicach tak wymagał urząd, trudno, lepsze to niż kłopoty w razie nielegalnej budowy - choć czy można budową nazwać blaszak, który firma postawiła w 20 minut :o :o :o

pixi i dixi

A może tak można;

Prawo Budowlane:

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

b) płyt do składowania obornika,

c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,

d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,

e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;

2) wolno stojących budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać jeden na każde 500 m2 powierzchni działki, a powierzchnia działki nie może być mniejsza niż 500 m2;

zapytaj w swoim urzędzie

pozrawiamy

pixi i dixi

A może tak można;

Nie można. Zwolnienie z konieczności uzyskania pozwolenia nie oznacza prawa do stawiania "na pałę" - obiekty zwolnione z tego trzeba tak, czy siak zgłosić urzędasom. A w sumie z doświadczenia stwierdzam, że między stawianiem czegoś z pozwoleniem na budowę a stawianiem ze zgłoszeniem jest niewielka różnica.

I jeszcze: w moich okolicach nadzór kierownika budowy nad postawieniem blaszaka to 500 zł, a "niezbędna" asysta geodety to 750 zł. Jak to się ma do kosztów samego blaszaka - możecie się domyśleć... :(

Ja postawiłem blaszak nikogo nie pytając o zgodę. Trzeba być chorym na umyśle aby to załatwiać formalnie. Nakaz rozbiórki :D 15 minut rozkładania i tyle samo składania następnego dnia. A na kontrolę to mam jeszcze widły.

ged napisał:

Trzeba być chorym na umyśle aby to załatwiać formalnie.

Miałam nie komentować, ale:

nie jestesmy chorzy na umyśle, ale po prostu najzwyczajniej przestrzegamy przepisów - czy ktoś kto nie ma lekceważącego podejścia do obowiązujących norm jest idiotą?

nie każdego stać na kare w wysokości 5tys, za garaz, który kosztuje 1 tys.

to że go rozkręcisz z 15 minut, nie zmienia faktu, że postepowanie i skutki samowoli mogą być jak wyżej.

co nie znaczy, że pozwolenie na blaszk to absurd, i że co kraj (miasto) to inna interpretacja przepisów,

pozdrawiamy

Pixi i dixi

Nieee złość się. Z głupotą trzeba walczyć czasem metodą faktów dokonanych. Choć z drugiej strony przepisy nie są aż tak bezsensowne. Wnerwiał bym się gdyby obok mojej działki przez lata po budowie straszyło jakieś pordzewiałe pudło. Dla poprawienia atmosfery wczorajsza fotka mojego blaszaka. :D

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dzialka.jpg

Ok

nieeee złoszczę sie już :D widzisz mam buźke usmiechnietą

wcale nie mówiłam, że pozwolenie to normalne, tylko, że tak akurat to wygląda na naszym terenie,

może za dosłownie wziełam Twoje słowa, kóre trochę mnie uraziły

niemniej w jednym jestesmy zgodni, tez bym takiej budy na dłuższą mete nie chciała pod oknem,

a działeczke masz fajną

:p

pozdrawiam

pixi i dixi