JANK 26.03.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Ja postawiłem blaszak na "podłodze" z płyt chodnikowych i nawet nie przyszło mi do głowy żeby kogoś pytać. Niech sam kretyn urzędnik ruszy d.. Ja nie będę mu się pchał w łapy. Jak urzędnik d... ruszy to będzie Cię to kosztować 5 tys. Chodzi o to co mówią przepisy - jakie odległości i czy jest potrzebne zgłoszenie czy pozwolenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 30.04.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Podnoszę temat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 30.04.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Blaszak - spalili mi blaszak. Fotki w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 01.05.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Podnoszę temat .... Jak chcesz naprawdę wiedzieć to nie pytaj nas tylko urzędasów w miejscu budowy. To tak jakbyś się nas pytał czy w mieście wolno jeździć 60 km/h. Nie wolno ale prawie wszyscy jeżdżą. Popytaj w okolicy tych co mają blaszaki i będziesz wiedział czy pierdzistołki się czepiają. Ja swojego blaszaka rozkręcę i nie będzie po nim śladu. Jeżeli chcesz wiedzieć co mówią przepisy to zerknij do miejscowego planu zagospodarowania (choć nie wiem czy na 100% tam coś o tym znajdziesz) lub popytaj jakie są wymagania w Twoim mieście. U nas (Śląsk) generalnie można stawiać blaszaki, nie związane z podłożem, bez zezwolenia (choć widziałem że ktoś z Katowic miał inaczej-blaszaki szpecą więc może miasto chce to jakoś kontrolować). Odległości od granic nie będą pewno inne niż mówi prawo budowlane. Myślę, że gwóźdź programu stanowi "związanie z gruntem" czyli obecność fundamentu. Myślę że utwierdzenie go na bloczkach wkopanych w ziemię to nie żaden fundament. Jak Ci go porwie wiatr i zdemoluje coś sąsiadowi to urzędasy będą dopiero jęczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 01.05.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Nic Wam nie da rozmontowanie garażu w 15 minut. Urząd i tak nałoży karę za samowolę. A jeżeli chodzi o: Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, to wydaje mi się że garaż blaszany nie jest obiektem gospodarczym związanym z produkcją rolną..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafla 01.05.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Pytałam u siebie w powiecie, z ciekawości jak to wygląda, bo teraz na czas budowy też mamy postawiony blaszaczek, a chcielibyśmy go zatrzymać na dłużej, choć moze nie koniecznie "na zawsze".. I postawienie tego cuda zgodnie z prawem wymaga pozwolenia na budowę, tzn projektu, uzgodnień, mapki zagospodarowania działki, itp dokładnie tak samo jak dla budynku.. Niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 08.05.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 A nie jest czasami tak, że można postawić bez pozwolenia pomieszczenie do 25m2 na każde 500 m2 działki. Gdzieś to czytałem. Jak znajdę gazetę to podam paragrafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 08.05.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Są to chyba 24 m2 i o ile wiem dotyczy to np altan na działkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 09.05.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Byłem w urzędzie i pani powiedziała mi tak, nie ma znaczenia czy jest to blaszak nieprzytwierdzony na stałe, muszę wystąpić o warunki zabudowy i pozwolenie na budowę. To co napisałem wczesniej tyczy się pomieszczeń gospodarczych pod warunkiem, że jest już na działce dom. Nie wiem tylko czy są w stanie udowodnić, że coś miałeś. Jak wpadniesz to zwijasz na drugi dzień i jaki mają dowód. Wiem, że to jest unikanie jakiś nakazów, ale niestety są to czasami nakazy nieżyciowe. Żeby mieć magazynek na materiały musisz najpierw dostac pozwolenie na blaszak a potem na dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 12.05.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Pytałam u siebie w powiecie, z ciekawości jak to wygląda, bo teraz na czas budowy też mamy postawiony blaszaczek, a chcielibyśmy go zatrzymać na dłużej, choć moze nie koniecznie "na zawsze".. I postawienie tego cuda zgodnie z prawem wymaga pozwolenia na budowę, tzn projektu, uzgodnień, mapki zagospodarowania działki, itp dokładnie tak samo jak dla budynku.. Niestety... Muszę potwierdzić to co wyżej napisane - moja gmina też wymaga pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 14.05.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 w moim miescie w ostatnich 4 latach wydano jedno pozwolenie na blaszaka, slownie:jedno, i to tylko dlatego ze facet mial zyczliwych sąsiadów. Pan inż. doskonale pamiętał tą sytuację. Miasto liczy sobie pewnie ze 30 tys mieszkańców, buduje się wszystko tylko nie blaszaki... Ja tez nic nie bede zglaszał, postawie go tylko w przepisowych odległościach, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 14.05.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Mam dość papierologii. Blaszak na czas budowy postawię bez zgłoszenia, a tym bardziej bez pozwolenia. I basta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 14.05.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Mam dość papierologii. Blaszak na czas budowy postawię bez zgłoszenia, a tym bardziej bez pozwolenia. I basta. Janewa nie przeczytałeś całego wątku - jak najbardziej na czas budowy możesz postawić, ale jak skończysz budowę będziesz musiał rozebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts