Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blaszak

kuz

Recommended Posts

Ja postawiłem blaszak na "podłodze" z płyt chodnikowych i nawet nie przyszło mi do głowy żeby kogoś pytać. Niech sam kretyn urzędnik ruszy d.. :evil: Ja nie będę mu się pchał w łapy.

Jak urzędnik d... ruszy to będzie Cię to kosztować 5 tys. Chodzi o to co mówią przepisy - jakie odległości i czy jest potrzebne zgłoszenie czy pozwolenie ? :)

• 1 month później...
Podnoszę temat ....

Jak chcesz naprawdę wiedzieć to nie pytaj nas tylko urzędasów w miejscu budowy. To tak jakbyś się nas pytał czy w mieście wolno jeździć 60 km/h. Nie wolno ale prawie wszyscy jeżdżą. Popytaj w okolicy tych co mają blaszaki i będziesz wiedział czy pierdzistołki się czepiają. Ja swojego blaszaka rozkręcę i nie będzie po nim śladu. Jeżeli chcesz wiedzieć co mówią przepisy to zerknij do miejscowego planu zagospodarowania (choć nie wiem czy na 100% tam coś o tym znajdziesz) lub popytaj jakie są wymagania w Twoim mieście. U nas (Śląsk) generalnie można stawiać blaszaki, nie związane z podłożem, bez zezwolenia (choć widziałem że ktoś z Katowic miał inaczej-blaszaki szpecą więc może miasto chce to jakoś kontrolować). Odległości od granic nie będą pewno inne niż mówi prawo budowlane. Myślę, że gwóźdź programu stanowi "związanie z gruntem" czyli obecność fundamentu. Myślę że utwierdzenie go na bloczkach wkopanych w ziemię to nie żaden fundament. Jak Ci go porwie wiatr i zdemoluje coś sąsiadowi to urzędasy będą dopiero jęczeć.

Nic Wam nie da rozmontowanie garażu w 15 minut. Urząd i tak nałoży karę za samowolę.

A jeżeli chodzi o:

Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

to wydaje mi się że garaż blaszany nie jest obiektem gospodarczym związanym z produkcją rolną.....

Pytałam u siebie w powiecie, z ciekawości jak to wygląda, bo teraz na czas budowy też mamy postawiony blaszaczek, a chcielibyśmy go zatrzymać na dłużej, choć moze nie koniecznie "na zawsze".. ;) I postawienie tego cuda zgodnie z prawem wymaga pozwolenia na budowę, tzn projektu, uzgodnień, mapki zagospodarowania działki, itp dokładnie tak samo jak dla budynku.. Niestety...

Byłem w urzędzie i pani powiedziała mi tak, nie ma znaczenia czy jest to blaszak nieprzytwierdzony na stałe, muszę wystąpić o warunki zabudowy i pozwolenie na budowę. To co napisałem wczesniej tyczy się pomieszczeń gospodarczych pod warunkiem, że jest już na działce dom. Nie wiem tylko czy są w stanie udowodnić, że coś miałeś. Jak wpadniesz to zwijasz na drugi dzień i jaki mają dowód. Wiem, że to jest unikanie jakiś nakazów, ale niestety są to czasami nakazy nieżyciowe. Żeby mieć magazynek na materiały musisz najpierw dostac pozwolenie na blaszak a potem na dom?

Pytałam u siebie w powiecie, z ciekawości jak to wygląda, bo teraz na czas budowy też mamy postawiony blaszaczek, a chcielibyśmy go zatrzymać na dłużej, choć moze nie koniecznie "na zawsze".. ;) I postawienie tego cuda zgodnie z prawem wymaga pozwolenia na budowę, tzn projektu, uzgodnień, mapki zagospodarowania działki, itp dokładnie tak samo jak dla budynku.. Niestety...

Muszę potwierdzić to co wyżej napisane - moja gmina też wymaga pozwolenia na budowę :o :o :o

w moim miescie w ostatnich 4 latach wydano jedno pozwolenie na blaszaka, slownie:jedno, i to tylko dlatego ze facet mial zyczliwych sąsiadów. Pan inż. doskonale pamiętał tą sytuację. Miasto liczy sobie pewnie ze 30 tys mieszkańców, buduje się wszystko tylko nie blaszaki... ;)

Ja tez nic nie bede zglaszał, postawie go tylko w przepisowych odległościach, i tyle.