johny27 31.07.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Mamy juz nasze upragnione pozwolenie na budowe. Nie wiem co robic dalej. Moze ktos ma jakis harmonogram prac. Do jakich urzedow mam sie zglosic, kiedy wybrac kierownika budowy (ile mu zaplacic) itd. Czy najpierw doprowadzic prad i wywiercic studnie?Czy zrobic fundamenty jeszcze w tym roku. Z gory dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 01.08.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 ZADAJ SOBIE PYTANIE- PO CO MI WŁAŚCIWIE POZWOLENIE NA BUDOWĘ? MASZ POZWOLENIE - CZEKASZ 2 TYG NA UPRAWOMOCNIENIE MOŻESZ JUZ WYBRAĆ KIEROWNIKA BUDOWY - KOSZT OD 1000-4000 ZŁ JEŻELI MA TO BYĆ KIEROWNIK FIGURANT WEŹMIE OD 700-1000ZŁ, ALE JEŚLI JEST TO FACHOWIEC, ZNA SIĘ NA RZECZY I WYNAJĄŁEŚ GO ABY NAPRAWDĘ PILNOWAŁ BUDOWY-WEŹMIE 1000-4000ZŁ TYDZIEŃ PRZED ROZPOCZĘCIEM BUDOWY MUSISZ POINFORMOWAĆ WŁAŚCIWY NADZÓR BUDOWLANY O ROPOCZĘCIU I ZAŁĄCZYĆ OŚWIADCZENIE KIEROWNIKA BUDOWY O PODJĘCIU OBOWIĄZKÓW. OCZYWIŚCIE MUSISZ JUŻ MIEĆ DZIENNIK BUDOWY OPISANY I OPIECZĘTOWANY W STAROSTWIE NAJLEPIEJ JUŻ PODPISZ UMOWE Z ENERGETYKĄ NA ZROBIENIE PRZYŁĄCZA BO CZASAMI TO TRAWA BAAAARDZO DŁUGO P.S. NA FORUM JEST OGROM INFORMACJI CO I JAK NA POCZATKU? POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SPOKOJU W BUDOWIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.08.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Brać się do budowania Jak zrobisz to o czym pisał żółtodziób to zbieraj humus, kop pod fundamenty, lej chydziaka, stawiaj ścianki fundamentowe, izoluj je zasypuj piaskiem, zagęszczaj i wylewaj chudziaka pod posadzki. Jak to zrobisz zadaj znowu to pytanie W tym roku pownienes dojechać przynajmniej do dachu, włącznie z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 01.08.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 PRZED KOPANIEM FUNDAMENTÓW MUSISZ ZAWOŁAĆ GEODETĘ, KTÓRYWYTYCZY CI DOKŁADNIE MIEJSCE, W KTÓRYM MA STAĆ TWÓJ DOM.GEODETA DOKONUJE TEŻ PIERWSZEGO WPISU W DZIENNIKU BUDOWY. PAMIĘTAJ, ŻE NA BUDOWIE POTRZEBNE BĘDĄ PRĄD I WODA ORAZ TABLICA INFORMACYJNA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 01.08.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 W tym roku pownienes dojechać przynajmniej do dachu, włącznie z nim. Obawiam się że jak johny27 zadaje takie pytania jak w temacie, to w tym roku nie przykryje tego domu dachem.Żeby to zrobić potrzeba koordynacji na budowie i musi się tym zajmować osoba naprawdę odpowiedzialna i znająca się na rzeczy. Zostało tylko 3 miesiące sezonu od dzisiaj(być może więcej), a johny27 zacznie dopiero legalna budowe ok 21sierpnia. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 01.08.2005 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 w tym roku zamierzam zalozyc prad, wywiercic studnie i wylac fundamenty 0 aby w przyszlym roku zaczac z grubej rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 01.08.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 rury to rozprowadzaj przy fundamentach, a w nowym roku ruszaj z kopyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 01.08.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 A ja mam pytanie - co mogę zrobić na budowie nie mając jeszcze prądu i wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 02.08.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 A ja mam pytanie - co mogę zrobić na budowie nie mając jeszcze prądu i wody? Wystąp do energetyki o przyłącze, a jeżeli nie chcą dać to pozostaje Ci: - walka z energetyką, - prąd od sąsiada lub - agregat prądotwórczy. Żeby mieć wodę, najprościej jest wykopać własną studnię, a z czasem można podłączyć się do wody miejskiej (jesli jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 02.08.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 A ja mam pytanie - co mogę zrobić na budowie nie mając jeszcze prądu i wody? Wytyczyć budynek, zdjąć humus, wykopać dziury pod fundamenty, zalać betonem z betoniarni, zrobić grilla, poopalać się na łączce, utwardzić drogę dojazdową, wykopać i wkopać szambo, postawić wygódkę dla robotników, zakopać paliki na ogrodzenie i naciągnąć na nich siatkę, postawić tablicę informacyjną, cieszyć się, że ten kawał ziemii jest Twój. Zwieźć materiały, postawić szopę na nie i schować w niej cement. Poszukać alternatywnych źródeł prądu (sąsiad, agregat) i wody (studnia lub zbiornik zasilany przez zaprzyjaźnionych strażaków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts