Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka powierzchnia łazienki

Recommended Posts

Witam. Proszę o radę jaka z praktycznego punktu widzenia powinna być powierzchnia łazienki z toaletą. Łazienka ma być powiększona kosztem pokoju który jest i tak mały (około 10m2). Czy rozmiary łazienki 2,9 x 3,0 czyli około 8,5m2 jest odpowiednie dla wanny, prysznica + klozet czy należy ją powiększyć? ( pralka ma być w innym pomieszczeniu)

8,5 metra to nie tak mało na łazienkę moze prysznic narozny albo rzeczywiście 2 w 1 czyli wannna pełniąca równocześnie funkcję natrysku. Oglądałam łazienkę o podobnym metrażu u znajomych i zmieściło się wszystko. Szkoda trochę pomniejszać pokoju, gdzie będziecie spędzać więcej czasu i gdzie jest ważniejszy komfort?

Obecnie w mieszkaniu mamy łazienkę (wc+natrysk+umywalka+pralka+szafka) -------3,3m2 :lol:

pozdrawiam

Aga

rrmi napisał

, ale ja bym zrezygnowala z wanny .

Albo odwrotnie, zrezygnowac z prysznica , a wanne obudowac szklanymi drzwiami suwanymi.

ja mam taki wynalazek w obecnym mieszkaniu, sprawdza się spoko,

wprowadziłem jeszcze takie udziwnienie, /dwie baterie/:

- z prawej strony wanny taka beteria z dłuższą wylewką,

- z lewej strony na scianie bateria prysznicowa,

ale w domu będę mieć i wanne i natrysk, a nie takie kombinacje.

ale uważam że te woje 8.5 m2 wystarczy.

Mam projekt indywidualny i w momencie kiedy architekt przedstawiał mi koncepcję, wydawało mi się że łazienka jest wystarczająco duża ( 8 m2 ). Nic nie zmienialiśmy, gdyż na planie wydawała się O.K. no i jest prawie dwa razy większa aniżeli nasza obecna w mieszkaniu.

Po postawieniu murów i zobaczeniu jej w "realu" byliśmy trochę rozczarowani jej małymi wymiarami. Nie po to buduje się dom, żeby mieć małą łazienkę. Powiększać!