Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skarga na spółdzielnię

MarzannaPG

Recommended Posts

OK. Problem jest dość obszerny, postaram się nie zanudzić. Dwa lata temu 'kochana' spółdzielnia, mimo protestów mieszkańców naszego bloku, przeforsowała budowę marketu na terenie parkingu i placu zabaw. Market stanął prawie 'ściana w ścianę' z naszym blokiem, naruszając przy tym przepisy ppoż. Mimo naszych monitów do budowy jednak doszło :o . Przy czym, żeby nas ułagodzić obiecano wyremotowanie budynku, założenie domofonów (za darmo) i parking na dachu obiektu dla mieszkańców (jest to zaprotokółowane!). I o ten parking się rozchodzi (inne obiecanki są w trakcie realizacji). Generalnie wybudowano co innego niż widzieliśmy na wizualizacji projektu na zebraniach spółdzielni. Parking jest owszem na dachu, prowadzi do niego ślimak bez ciągu pieszego z wyraźnym znakiem zakazu ruchu pieszych (ślimak jest wąski, faktycznie jest niebezpieczne po nim chodzić). Na parking można wejść schodami od wewnątrz sklepu, ale tylko, UWAGA! w godzinach otwarcia sklepu czyli od 8.00-21.00!

Kiedy udałam się do spółdzielni pytając jak mamy korzystać z tego parkingu, gdy do pracy wyjeżdżamy po siódmej, pani powiedziała mi wprost, że przecież mogę wchodzić "ślimakiem". Na moje sugestie, że po pierwsze zakaz , po drugie niebezpiecznie, powiedziała, że stwarzam problemy i trzeba mieć nadzieję, że nic mi się nie stanie! :evil:

Generalnie czuję się nabita w butelkę jak i moi zmotoryzowani sąsiedzi. Jeszcze przed budową marketu były trudności z parkowaniem w obrębie bloku (parking mały a samochodów przybywało) to teraz wyobraźcie sobie jaki się zrobił horror! :evil:

Też tak myślę, ale nie chcę zaczynać z 'grubej rury', chcę napisać najpierw zażalenie z informacją, że zamierzam, w przypadku dalszego zwodzenia, napisać skargę 'wyżej'. Tylko nie wiem co jest 'wyżej' spółdzielni i jej prezesa. Do prasy pójdę jak wszelkie monity zawiodą, żeby nie było, że nie próbowałam...

Najprzypuszczalniej sąd jednak.

Market pewnie nie należy do spółdzielni. Przypuszczalnie pozwolenie na budowę mieli uzależnione od spełnienia jakichś tam warunków. Najlepiej wziąść bardzo dobrego prawnika i rozeznać okoliczności. :evil:

Market nie należy do spółdzielni, ale grunt tak - jest dzierżawiony przez właściciela marketu.

Szkoda, że tylko sąd. Skórka nie warta wyprawki - nie będę opłacać prawnika, kiedy za rok mnie już tu nie będzie. Trudno, napiszę skargę do samej spółdzielni a jak mnie 'oleją' to się przez ten rok pomęczę z parkowaniem. :( Aha, no i prasie nie odpuszczę.

Chyba, że ktoś ma inny pomysł, co z tym zrobić.

• 11 months później...
Market nie należy do spółdzielni, ale grunt tak - jest dzierżawiony przez właściciela marketu.

Szkoda, że tylko sąd. Skórka nie warta wyprawki - nie będę opłacać prawnika, kiedy za rok mnie już tu nie będzie. Trudno, napiszę skargę do samej spółdzielni a jak mnie 'oleją' to się przez ten rok pomęczę z parkowaniem. :( Aha, no i prasie nie odpuszczę.

Chyba, że ktoś ma inny pomysł, co z tym zrobić.

Nie wiem czy sprawa jest jeszcze aktualna, jednak w przypadku spółdzieni można najpierw odwołać się do rady nadzorczej, a jeśli to nie pomoże to do Walnego Zgromadzenia (zebrania przedstawicieli) - patrz przepisy ustawy Prawo spółdzielcze, np. http://naszesm.pl/pliki/prawo%20spoldzielcze.pdf .

Więcej na stronie : http://naszesm.pl

Do sądu zawsze zdążysz pójść.