Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie cegiel juz pomalowanych??

basso

Recommended Posts

Dzieki Sp5es za poprawienie humoru ale tak dla pewnosci:farba akrylowa nie wplynie na zmniejszenie przyczepnosci?bo porowatosc cegly zostala zamalowana wlasnie farba i tynk klade na tak jakby izolacyjna warstwe?Codzi o 100m2 sciany:)))).

Pozdrawiam.

PS.Tutejsi fachowcy sklepowi nie chca sie za bardzo wypowiadac a z fabryki dostalem kopie tego co mam na workach,a tam akurat takiego przypadku nie ma.

Dzieki

Podkłąd gruntujący pod tyki strukturalne to właśnie farba... akrylowa, tyle, że mniej zapigmentowana z dodatkiem kwarcu, aby była bardziej szorstka i lepiej się kładł tynk. Oczywiście musi być nośna i trzymać się ściany.

Prosty test - przklej taśmę biurową samoprzylepną do farby. Dociśnij, potem oderwij. Jak farba zostaje na taśmie to kiepsko, jak nie - jechać z robotą.

Dzieki jeszcze raz,probowalem oczywiscie nawet szczotka druciana(tylko matowieje,mowy nie ma o jakims odrywaniu sie farby,trzyma sie zebami w cegle) ale problem,ze nie widze(optycznie)do czego ten tynk ma sie doczepic skoro wszelakie pory sa obecnie wspaniale zalepione,bardzo bym chcial miec ta szorstkosc kwarcowa,mam spore ryzyko bo chodzi o 100m2,rusztowanie,tynkowanie,material itp.(6m wysokosci,przy oceanie), a odpadanie tynku po jakims czasie i wtedy dopiero naklad pracy troche mnie przeraza.No ale jeszcze troche poparcia i chemiczno-fizycznego wytlumaczenia mi tej przyczepnosci powinno mnie przekonac:)).Jeszcze raz dzieki za cierpliwosc do mej upierdliwosci "w tym temacie.

Pozdrawiam