pasco 01.08.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 No właśnie! W projekcie mam na poddaszu 2 słupy, które mają podpierać dach. Pytanie - z czego je zrobić: drewno czy stal? Jedno i drugie ma swoje zalety. Mam już nawet przeliczone obciążenia na oba rozwiązania. Pytanie tylko, co praktyczniejsze? Słup drewniany trudniej obudować, bo mocno pracuje, słup stalowy wydaje się stabilniejszy, ale z kolei trudniej go dobrze zamontować. Co wybrać? Może ktoś z Was miał podobny dylemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.08.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 w moim projekcie jest bardzo dużo stalikonstruktor gdzie się da zgodził się na zamianę na drewnoprzede wszystkim strop przyjmuje mniejsze obciążeniapoza tym przy stali jest większe przemarzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 01.08.2005 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Różnica w obciążeniu przy dwóch słupach po 3,5 m. nie jest taka duża, a słupy są wewnątrz, więc z ciepłotą też nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 01.08.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 A może zamiast słup obudowywać warto go oszlifować i polakierować? Wtedy oczywiście wybór jest na drewniany Chyba, że ktoś nie lubi drewna albo słup i tak wypada w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 01.08.2005 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Owszem, ale jeden z tych słupów wypadnie w łazience. A co do szlifowania - mnie by to odpowiadało, ale jak do tego przekonać żonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.08.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 w mojej konstrukcji to ogromne podwójne teowniki i ceowniki, więc róznica w ciężarze ogromnaskoro wewnątrz to spokou mnie dochodzą do kalenicy, opiera się też na nich więźba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 01.08.2005 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 U mnie też opiera się więźba. Wychodzi, że byłyby to stalowe ceowniki 14 cm szerokie. Słup drewniany ma 16 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.08.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Co te słupy podpierają?U mnie też są dwa.Podpierają dwie krawężnice.ponieważ nie ma znaczenie dokładnie w którym miejscu stoją,przesunąłem je wzdłuż podpieranej belki i schowałem w ścianie działowej.Nawet lepiej,bo mam pewność,że stoją na belkach terivy a nie na garach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.08.2005 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Co te słupy podpierają? U mnie też są dwa. Podpierają dwie krawężnice. ponieważ nie ma znaczenie dokładnie w którym miejscu stoją,przesunąłem je wzdłuż podpieranej belki i schowałem w ścianie działowej. Nawet lepiej,bo mam pewność,że stoją na belkach terivy a nie na garach. Ktoś sprawdził te miejsca ze względu na przebicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 01.08.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Ktoś sprawdził te miejsca ze względu na przebicie Tak jak napisałem mam terivę. W projekcie nie było żadnych wzmocnień pod tymi słupami. Mogły trafić na słaby gar i miejsce gdzie jest słabo zawibrowany beton. A tak mam pewność ,że stoją na belce. W tym miejscu akurat podwójnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 02.08.2005 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Jeżeli krawężnica to inaczej płatew, to właśnie tak jest. U mnie podparta będzie płatew. Chyba jednak stanie na słupie stalowym, z porządną stopą od dołu i przykręcona paroma śrubami do płatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 02.08.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Nie jestem pewien, czy krawężnica to to samo co płatew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts