Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Kupiłem niedawno mieszkanie 3 pokoje-72m2

Dla zobrazowania sytuacji umieszczam link do planu mieszkania o podobnym kształecie

http://www.inpro.com.pl/mysliwskie3/d111.html

W porównaniu z mieszkaniem z dołączonej strony moje mieszkanie jest wewnęrzne, jest na pietrze, nie ma tarasu tylko mniejszy balkon (usytuowany bardziej na środku),

nie ma bocznego okna w salonie i okna w lazience (w salonie jedynym otworem okiennym są podwójne drzwi balkonowe usytuowane nie na skraju ale bardziej na środku salonu)

Mój problem, z którym chiałbym zwrócicic sie do Was o poradę jest związany z ogrzewaniem w pokoju z aneksem (32,6m2)

Bardzo sie zdziwiłem i zaniepokoiłem gdy na projektach szczegółowych zobaczyłem że jedyny kaloryfer ogrzewający pokój i anaeks znajduje się pod oknem w części kuchennej

Developer zapewnia nas że projekt takiego kaloryfera o mocy 1000W (115cm długości) jetst zrobiony zgodnie ze sztuką budowlaną i zapewni odpowiednie ogrzewanie całości pomieszczenia.

Ja, i moi sąsiedzi posiadający podobne mieszkania, mamy jednak wątpliwości co do efektywności i praktycznego użytkownia ogrzewania w tym kształecie.

Moje wątpliwości:

- czy jeden kaloryfer usytuowany pod oknem kuchennym odpowiednio ogrzeje cały salon z aneksem kuchennym?

- czy taka sytuacja nie spowoduje wyższej temperatury w okolicach kuchni a niższej w przeciwległym rogu pokoju (z doświadczeń znajomych wynika że w kuchni mogło by nie być kaloryfera)?

- na ścianeie miedzy oknem kuchennym i drzwiami balkonowymi chcemy umieścić stól, a sciana na przeciwko WC będzie przesunięta w kierunku salonu i na niej bedzie stala lodowka i słupek z piekarnikiem

takie ustawienie nieco zamknie aneks kuchenny. czy nie będzie to przeszkodą wplywającą na efektywność ogrzewania salonu i aneksu?

- Czy w takiej sytuacji można pod oknem zrobić jakiś blat?

Nasze pomysły na zmianę takiej sytuacji to:

- przesunięcie całego grzejnika na ścianę między oknem kuchennym i drzwiami balkonowymi (tu mamy wątpliwości czy nie wpłynie to na np parowanie okna i efektywność grzania)

- podzial grzejnika (czesc zostaje pod oknem kuchennym (30-40%), czesc zostanie przesunia na ścianie za drzwiami balkonowymi lub na ścianę między oknem balkonowym i kuchennym)

Proszę o poradę co myślicie o takim usytuowaniu grzejnika?

Czy jest sens zmiany jego położenia?

Jakie praktyczne problemy może nieść za sobą taka sytuacja?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/37923-umiejscowienie-kaloryfera-w-salonie-z-aneksem-kuchennym/

Faktycznie grzejnik o mocy 1000 W na takie duże pomieszczenie to za mało. Według mnie powinien być trzy razy większy tj. około 3000 W.

Ja osobiście podzieliłabym to na dwa grzejniki.

Jeden pod oknem kuchennym a drugi pod oknem w pokoju z tym, że w pokoju dałabym większy aniżeli w aneksie kuchennym. Np. w kuchni gdzieś w okolicach 1000 W a w pokoju ok. 2000 W. jeśli nie mieści się pod oknem w pokoju, można dać na ścianie i wtedy możesz dać np. wysoki na 90 cm a szerokość się dobierze.

To są moje sugestie.

Pozdrawiam Monika

https://forum.murator.pl/topic/37923-umiejscowienie-kaloryfera-w-salonie-z-aneksem-kuchennym/#findComment-759262

Ja osobiście podzieliłabym to na dwa grzejniki.

Jeden pod oknem kuchennym a drugi pod oknem w pokoju z tym, że w pokoju dałabym większy aniżeli w aneksie kuchennym. Np. w kuchni gdzieś w okolicach 1000 W a w pokoju ok. 2000 W. jeśli nie mieści się pod oknem w pokoju, można dać na ścianie i wtedy możesz dać np. wysoki na 90 cm a szerokość się dobierze.

To są moje sugestie.

Pozdrawiam Monika

Dziękuję za rady

Jeszcze małe pytania

- czy grzejnik na ścianie można jakoś ukrywac, obudowywać?

- czy jeżeli grzejnik jest na ścianie a nie pod oknem to traci się na jego wydajności?

https://forum.murator.pl/topic/37923-umiejscowienie-kaloryfera-w-salonie-z-aneksem-kuchennym/#findComment-759383