az1719499295 01.08.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Zmagam się z wykonawcą w sądzie , który domaga się zapłaty za prace dodakowe, których nie kwestionuję. Uważam natomiast, że nie wykonał z kolei ścian działowych poddasza (co ciekawe na parterze zrobił i nie twierdzi że są to prace dodatkowe). W umowie był zapis : " Wykonanie zewnętrznych i wewnętrznych ścian parteru, poddasza" . Ja twierdzę taka też była moja intencja i negocjowana stawka za postawienie domu , że ściany wewnętrzne to zarówno konstrukcyjne jak i działowe , wykonawca, że ściany wewętrzne to tylko konstrukcyjne. Kto ma rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 01.08.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Nie ważne kto ma rację - ważne kto straci a kto zyska Ach, pisanie umów... Niestety, w twoim przypadku "to se ne wrati" ale na przyszłość... Banalne aż boli: nie żałować papieru na umowę. Jeśli mamy jakiekolwiek przesłanki, że wykonawca jest grymaśny pisać wszystko w miarę szczegółowo i jednoznacznie. Jeżeli są wątpliwości co do określeń to wyjaśniać na etapie umowy, zwłaszcza jeśli są to elementy o istotnym dla nas koszcie. Jeżeli umowa jest już podpisana, a wychodzi coś później "w praniu" - nic nie szkodzi uzgodnić aneks i dołączyć do umowy. Teraz to już "po ptokach", trzeba się po prostu jakoś ugodzić z wykonawcą. Nie warto przedłużać i bawić się w opinie, ekspertyzy i takie tam. To tylko nabijanie kieszeni prawnikom - nie martw się, bez twoich pieniędzy nie umrą z głodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 01.08.2005 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Banalne aż boli: nie żałować papieru na umowę. Umowa jest bardzo szczegółowa. Kiedy ją pisałem to zastanawiałem się nawet czy pisać wykonanie ścian wewnętrznych i działowych, ale uznałem że to masło maślane bo w końcu działowe to też wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 01.08.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Moim zdaniem w tym przypadku nie ma za bardzo miejsca na "ekspertyzy i opinie". Jeśli wykonawca twierdzi, że "wewnętrzne" oznacza tylko "wewnętrzne konstrukcyjne", to musi pokazać albo postanowienie umowy (ewentualnie jakieś inne pismo towarzyszące umowie - np. ofertę) albo przepis, albo chociaż podręcznik majstra budowlanego, w którym będzie jasno napisane, że jest tak jak on twierdzi. Zasady interpretacji umów wskazują, że jeśli zapisano "ściany wewnętrzne" bez rozróżniania na konstrukcyjne, działowe, parter, poddasze itp., to oznacza to wszystkie ściany, które spełniają kryterium wewnętrzności" A czy lepiej walczyć z gościem w sądzie, czy próbować się dogadać, to zupełnie oddzielna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 03.08.2005 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Wbrew moim obawom ściany jednak są sklasyfikowane i mam się na co powołać. W leksykonie dla rzeczoznawców stoi jak wół "Ze względu na umiejscowienie ściany dzielimy na: wewnętrzne i zewnętrzne"Są jeszcze innego rodzaju klasyfikacje - wskazane rónież przez Polską normę: "Ze względu na przenoszone obciążenia rozróżnia się ściany: nośne, samonośne i nienośne" oraz "Ściany w zależności od ilości warstw konstrukcyjnych i termoizolacyjnych dzieli się na jedno-, dwu- i wielowarstwowe".Zapis w umowie treści "Wykonanie zewnętrznych i wewnętrznych ścian parteru, poddasza" jednoznacznie odwołuje się do klasyfikacji według miejsca i zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i logiką obejmuje zarówno nośne jak i nienośne. Mam nadzieję , że sąd będzie takiego samego zdania gdyż inaczej nasze umowy będą musiały liczyć nie 4 lecz 40 stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 04.08.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Nie panikuj. Logika jest po twojej stronie. Koniec, kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts