Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dostałem robotę w W-wie...muszę wynająć mieszkanie...HELP

Tommco

Recommended Posts

Witam,

Jak pewnie niektórzy z Was wiedzą, niedawno skończyłem studia i szukałem pracy. Okazało się, że będę od połowy września pracował w Warszawie. Domek, który zbudowałem z rodzicami pod Łodzią, będę musiał traktować weekendowo (boli)...

A teraz muszę poszukać jakiegoś mieszkania do wynajęcia. Najprawdopodobniej będę je wynajmował z kolegą, który też dostał pracę w tej firmie. Chodzi o jakieś 2 pokoje, żeby było czysto i schludnie, najlepiej na Mirowie i w niezłej cenie.

Może mi podpowiecie jak eraz stoją takie mieszkania. Czy jest jakieś dobre biuro nieruchomości. Gdzie wynajmować, a gdzie nie...itd. A może ktoś z szanownych Forumowiczów ma coś do wynajęcia...?

Pozdrawiam

Tommco

myrmota Nie biorę pod uwagę dojazdów. Praca ta jest w dużej korporacji, gdzie od razu zapowiedzieli, że czas pracy jest mało limitowany. Oprócz tego będę miał wiele podróży służbowych...

Można dojeżdżać, ewentualnie, jeśli ktoś pracuje od 9-17 (w jakimś urzędzie niedaleko dworca)...

Pozdrawiam

Tommco

Gość 2mm

w centrum licz około 1000-1300 pln za coś w średnim stanie + media. Oczywiscie w nowym "apartamecie" wyjdzie nawet i 2-3 tys ale to juz przesada. Unikaj jak ognia warszawskich agencji nieruchomości. Prawie wszyscy to zwykli oszuści i naciągacze. Problem jest tylko w tym że 99% ogłoszeń w gazecie wyborczej pochodzi od agencji, nawet jak piszą "bezpośrednio wynajmę....".

Genralnie to chore miasto ale daje zarobić pieniądze. Wybij sobie z głowy dojazdy PKP - tak jak zresztą napisałeś to dobre jak się pracuje w budżetówce w pobliżu dworca centralnego. PKP jedzie te około 2 godz a trzeba się jeszcze dostać na dworzec w W-wie no i z Fabrycznej do domu w Łodzi. Kiedyś też mieszkałem w Lodzi ale tu są większe możliwości. Najlepiej jest tu pracować a wydawać kase w Lodzi, chociaż Lodz tez nie jest tania....

pozdrawiam

Potwierdzam i ja. Od Agencji jak najdalej!!! Zwłaszcza jak chca wpłate jakiejś kaucji :evil: . Najlepiej kupuj "OFERTĘ" - tam ludzie za darmo dają ogłoszenia, zacznij od juz bo za chwilę zacznie sie ruch w interesie (studenci). Poszukaj tez w internecie.na pewno znajdziesz. My trzymamy kciuki i gratulujemy :wink:

Słuchajcie...miałem już nagrane przez agencję mieszkanie, które mi się podobało (specjalnie w piątek byłem je oglądać). Byłem umówiny w człowiekiem na dziś na podpisywanie umowy najmu. Co się okazało...w poniedziałek do agencji nieruchomości zadzwonił właściciel i powiedział, że nam jednak nie wynajmie tego mieszkania...bo to za tanio. Dodam tylko, że zgodziliśmy się na cenę, którą on sam zaproponował agencji...czyli zgodziliśmy się na tyle, ile żądał....BRAK SŁÓW....facet jest z Wrocławia...więc nie mogę tego zrzucić na warszawskie podejście :) Teraz tylko mu rzyczę, żeby wynajął to mieszkanie jakimś studentom, co to zrobią mu "dobrze" i nie pozwolą długo o sobie zapomnieć.

Teraz znowu jestem z ręką w nocniku, bo od nowa muszę czegośc szukać. Tak więc, jeśli wiedzieli byście o czymś na Woli...to dajcie znać...

Gość 2mm

to akurat nie ma znaczenia czy facet był z Wrocławia czy z W-wy. Tu po prostu tak jest. Staraj się znaleźć to lokum przed wrześniem bo wtedy zwali się kupa studentów itp. i ceny pójdą jeszcze bardziej w górę.

Wola jest raczej dużą dzielnicą, nie wiem gdzie będziesz pracował (zakładam że pewnie w centrum?), ale raczej unikaj okolic typu Jelonki czy dalekie Bemowo bo dojazd do centrum zajmie ci zbyt dużo czasu. Pilnuj się w agencjach nieruchomości i nie dawaj żadnej kasy z góry. Jest masa róznego typu naciągaczy biorących po 200 zł i dających adresy z książki telefonicznej. Ktoś tu napisał o gazecie "oferta" - może być. Postaraj się kupować środową GW i dodatek nieruchomości. Pomyśl moze o wynajęciu pokoju przy jakiejś babci. Skoro będziesz tu od pn do pt i będziesz siedział cały dzień w robocie to może i to jest wyjście. Na pewno taniej no ale są też i wady.

powodzenia,

Pomyśl moze o wynajęciu pokoju przy jakiejś babci. Skoro będziesz tu od pn do pt i będziesz siedział cały dzień w robocie to może i to jest wyjście. Na pewno taniej no ale są też i wady.

powodzenia,

Nooo...wady są bo zdeka krepujące jest przyprowadzenie jakiejś laseczki na stancje jak tu jakas babuleńka za drzwiami nasłuchuje :-)

Tommco, duzo ofert wynajmu mieszkań i pokoi jest w gazecie "Nieruchomości bezpośrednio". Są w niej ogłoszenia bezpośrednio od ludzi, czasem trafi sie jakaś agencja, to fakt, ale w porównaniu z Wyborczą jest tam wyjątkowo mało ogłoszeń agencji. Gazety nie kupisz w każdym kiosku, pewnie będziesz musiał popytać w kilku zanim Ci sie uda ją znależć, ale warto. Z tego co pamietam to ukazuje się co dwa tygodnie.

Co do cen za wynajem mieszkania to w starych blokach i kamienicach powienieneś znależć kawalerkę za 800-1000 zł plus liczniki. Najlepiej szukać przy ul. Wolskiej (dobry dojazd tramwajem) albo Górczewskiej (duzo autobusów). Jesli napiszesz dokładniej gdzie bedziesz pracował to moge coś doradzić.

To sdzukaj tak jak pisałam, wzdłuż Wolskiej i Górczewskiej, ale możesz też szukać mieszkania na Ochocie wzdłuż linii ul. Grójeckiej (dobry dojazd tramwajem: do Pl. Zawiszy, przesiadka i dwa przystanki prosto jakimkolwiek tramwajem oprócz ósemki, bo ta skręca w Kasprzaka). Tyle tylko, ze Ochota jest dość droga, ale trafiają sie okazje w starych kamienicach.

Ja proponuję poszukać raczej na Muranowie, jakis czas temu kolezanka wynajmowała tam mieszkanie, zanim wynajęła obejrzałyśmy razem kilka innych, ceny były atrakcyjne jak na te okolice, bo to bardzo blisko centrum. Fakt, w okolicy są prawie same stare bloki i to w znacznej cześci mało estetycznie wyglądające galeriowce, ale jezeli nie zależy Ci szczególnie na estetyce okolicy to szukaj tam, mam nadzieje, że ceny nie zmieniły sie bardzo w tamtej okolicy przez ostatni rok, bo dojazd miałbyś b. dobry i od z dwóch stron - od strony ul. Jana Pawła i od ul. Żelaznej: tramwajem do Al. Solidarności, przesiadka, potem 1-2 przystanki do Towarowej i prawie jestes pod budynkiem.

W grę wchodzi tez bliski Żoliborz, ale tam jest drogo, chyba, że nie przerażaja Cię dojazdy z Bielan - tam mozna w miare tanio coś znaleźć.

A co do tego, że ogloszenia szybko sie dezaktualizują to fakt, środowa Wyborczą najlepiej kupować rano i od razu dzwonic i umawiać sie na obejrzenie mieszkania. No i polecam te "Nieruchomości bezpośrednio" albo "Ofertę", ale jakieś świeże wydanie , najwyżej 2-3 dniowe. Proponuje też szukać jak najszybciej, bo coraz bliżej do października (studenci) i we wrześniu trudno będzie znależć coś w przyzwoitej cenie.

Mam nadzieje, że choć trochę Ci pomogłam, niestety musisz się liczyc z tym, że niekoniecznie znajdziesz jakieś przyzwoite i tanie mieszkanie blisko pracy, tutaj trzeba liczyć się z dojazdami nawet 1 godz. w jedną stronę albo dłuższymi. Życze powodzenia, jesli będziesz potrzebował informacji to pisz!

• 1 month później...