acca5 01.08.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Mam krokwie 14x7cm, więźba zaprojektowana na blachodachówkę-krokwiowo-płatwiowa.Dach pochylenie 22st. WielopołaciowyCzy te krokwie sa wystarczające pod dachówke ceramiczną czy więźba bedzie musiała być w całości zmieniona-chodzi mi o grubośc krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 01.08.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Mam krokwie 14x7cm, więźba zaprojektowana na blachodachówkę-krokwiowo-płatwiowa. Dach pochylenie 22st. Wielopołaciowy Czy te krokwie sa wystarczające pod dachówke ceramiczną czy więźba bedzie musiała być w całości zmieniona-chodzi mi o grubośc krokwi. Przy takim kącie nachylenia i zmianie typu krycia dachu wymagane jest przeliczenie całej więźby przez konstruktora. Może okazać się, że nie tylko krokwie nie przeniosą obciążeń, ale także inne elementy wieźby. Szukaj konstruktora. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.08.2005 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 a może ktoś z forumowiczów ma dach 22 st i jest on kryty dachówka ceramiczną, moze ktos mi opisze swoj dach rodzaj więźby i grubość krokwi, platwi czy kleszczy, jaki rozstaw krokwi i łat oraz oczywiscie jaka dachówke kładł, jakiej firmy itp.Chciałabym sie zorientowac jaki bylby koszt rzeczywisty zmiany i jak mocno musze zmienic więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.08.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Właśnie z tego pwody zawsze optowałem za projektowaniem więźby pod jak najniekorzystniejsze pokrycie - mimonp. stosowania balachdachówki - zawsze nam się po paru latach może odwidzieć a niestety koszty wymiany już nie są tak atrakcyjne jak powiększenie przekroju w fazie projektowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 01.08.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 a może ktoś z forumowiczów ma dach 22 st i jest on kryty dachówka ceramiczną, moze ktos mi opisze swoj dach rodzaj więźby i grubość krokwi, platwi czy kleszczy, jaki rozstaw krokwi i łat oraz oczywiscie jaka dachówke kładł, jakiej firmy itp. Chciałabym sie zorientowac jaki bylby koszt rzeczywisty zmiany i jak mocno musze zmienic więźbę. Chłopie, nie szukaj panaceum na Twój problem u innych forumowiczów, bo to nie jest kwestia kolorków w łazience, czy źle zagruntowanej ściany. Tu chodzi o konstrukcję, tego się nie przyjmuje ot tak, bo ktoś tam miał podobnie. Każdy budynek jest inny, konstrukcja więźby może się znacząco różnić pomimo takiego samego kształtu dachu a to oznacza zupełnie inne przekroje. Innej opcji nie szukaj aniżeli przeliczenie tego przez konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.08.2005 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 nie szukam innej opcji i nie kombinuję.I tak oddam sprawę do przeliczenia, chciałem się tylko dowiedzię jakie to będą zmiany w więźbie ,czy będzie to duża zmiana czy mała, może krokwie ktoś ma podobne i tylko musiał zmieni ich rozstaw itp, tylko bardzo orientacyjnie dla własnej ciekawości i zrozumienia tematu, to tak jak pytanie w rodzaju jaką sciane i jakie ogrzewanie, Więźby nie dędę zmieniał jako samowolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.08.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Krokwie pod dachówke powiny byc przynajmniej 8x16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 01.08.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Krokwie pod dachówke powiny byc przynajmniej 8x16. czy jeśli są podparte co 1m to również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 02.08.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Krokwie pod dachówke powiny byc przynajmniej 8x16. czy jeśli są podparte co 1m to również? Wtedy wystarczą krokwie 4x6cm - takie mam łaty pod dachówką ceramiczną i podparte co ok. 1m trzymają się dzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.08.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Krokwie pod dachówke powiny byc przynajmniej 8x16. czy jeśli są podparte co 1m to również? Wtedy wystarczą krokwie 4x6cm - takie mam łaty pod dachówką ceramiczną i podparte co ok. 1m trzymają się dzielnie Tia..przepis na babkę wielkanocną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 02.08.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Musi to przeliczyć projektant-konstruktor. Dużo zależy od roziętości dachu, przyjętych obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 02.08.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 jasne! wystarczą nawet 2x2cm byle rozpiętosci tez wiekszej niz 10cm nie miały...:) LUDZIE co WY robicie? przeciez to nie wyliczanka. Dostałeś już tyle dobrych rad a wciaz kombinujesz. idz do konstruktora!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts