Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup materiałów budowlanych w Czechach

Recommended Posts

Podobny temat założyłem w "Prawo i Pieniądze" ale chyba nikt tam nie zagląda - brak odzewu :-?

A temat wydaje się interesujący.

Czy wiecie coś na temat cen wszelakich materiałów budowlanych, u naszych południowych sąsiadów?

Zastanawiam się bowiem, czy nie mają tam czegoś taniej? a jeśli nawet mają ceny zbliżone, to czy nie dałoby się zaoszczędzić na podatku vat, który jest chyba zwracany przy zakupie czegokolwiek za granicą...

A może materaiły budowlane trzeba clić? - sam nie wiem

Może ktoś z was ma jakieś informacje albo doświadczenia w tym temacie?

No właśnie nie znam szczegółów ale jestem pewny, że da się uzyskać zwrot vatu zapłaconego w Czechach, tylko nie wiem czy istnieją przy tym zwrocie jakieś limity i jak się to formalnie załatwia.

Zresztą działa to w obie strony, np. u nas w Castoramie widziałem napis, że obcokrajowcom kupującym w sklepie przysługuje zwrot vatu tylko trzeba na to wziąć stosowną fakturę. Więc coś jest na rzeczy...

wydaje mi sie ze chodzi o ludzi z poza uni ..tax free

na lotnisku masz tez jeszcze sklep wolnocłowy , ale opłaca sie tylko cos

kupic jak lecisz na wakacje do Tunezji

Racja. Ostatnio jak leciałem do Luksemburga przezornie kupiłem flaszeczkę whiskacza na bezcle i zdziwiłem się trochę, bo nie dość że zapłaciłem więcej niż w polskim sklepie, to taniej mogłem taką flaszkę kupić na miejscu w Luksemburgu (który do tanich ie należy :( )

Wniosek - albo kup sobie wcześniej, albo kupuj na miejscu.