Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ubezpieczał dom w budowie?

Recommended Posts

Ubezpieczałem w tamtym roku jak miałem same mury i akurat robili więżbe ,ubezpieczyłem na 100 tyś. w tym był garaż wolnostojący stan surowy zamknięty,

podczas majowego tornada jakie przeszło przez Wrocław zwiało mi rolety

okienne i dostałem kaske za pełną wartosc rolet z montażem :D

UKF co daje ci ubezpieczenie bez włamania. Przecież to jest największym zagrożeniem.

Ja szukałem na jesieni i zrezygnowałem... Nic nie daje mi ubezpieczenie bez włamania i kradzieży. A wszyscy przy opcji włamanie i kradzież wołąli o okna, drzwi stosownej klasy i alarm albo stróż. Tylko kto się będzie włamywał do takiego domu?

Wyjaśnienie, że mam wszystko zabite i mieszkam kilkaset metrów dalej i bywam kilkanaście razy dziennie o różnych porach nic nie dawało.

No dokładnie. Kiedy dom miałam w budowie i chciałam ubezpieczyć to można było ubezpieczyć TYLKO mury + to, co na stałe było już do nich w tym momencie przytwierdzone (kominek, podłogi, płytki itp). Warunkiem oczywiście były zamontowane okna + drzwi wejściowe. Zasadą jest ubezpieczenie tego, co jest w momencie zawierania umowy w domu, a więc nie ma szans ubezpieczenia rzeczy, które sukcesywnie przywożę w celu wykańczania wnętrza (to znaczy można ubezpieczyć, ale na zasadzie tzw. doubezpieczania a to jest kosztowne i mało wygodne - w sumie co tydzień musiałabym coś doubezpieczać). Ubezpieczyłam w sumie w momencie, gdy był w miarę wykończony tzn. przygotowany do odbioru i zamieszkały.

rafałek - budowałeś bez kredytu czy też Twój bank ubezpieczenia (przynajmniej od pożaru) nie wymagał? Wydawało mi się że każdy bank przy kredycie hipotecznym wymaga ubezpieczenia od pożaru i innych nieszczęść. Takie ubezpieceznie jest stosunkowo tanie. Powiedzmy przy 200 000 zł sumy ubezpieczenia to jakieś 150-300 zł na rok.

Co do ubezpieczenia od kradzieży - to przy domu w budowie jest ono istotnie droższe i mało który ubezpieczyciel chce ubezpieczać. Mnie przy 300 000 zł sumy ubezpieczenia + 50 000 zł ub. mienia od kradzieży, z różnymi zniżkami wyszło 530 zł/rok.

Pozdrawiam

Ludzie, ten wątek mi jak z nieba spada :) Właśnie będę wstawiał okna, budowa na uboczu nieco i mam petra, co będzie jak któregoś poranka nie zastanę moich pięknych profili Kommerlinga :evil: :evil: :evil:

PZU mnie wyśmiało, mogę sobie szyby u nich ubezpieczyć od potłuczenia... :-? Kradzieży całych okien nie przwidują, tudzież boją się ubezpieczać. Generali chce oświetlonego placu budowy co jest u mnie średnio spełnialne (ZE mi dawkuje pałer)... Może ta Hestia, zaraz dzwonię! Jak sobie z tym radziliście????

Z góry dzięki za pomoc!

rafałek - budowałeś bez kredytu czy też Twój bank ubezpieczenia (przynajmniej od pożaru) nie wymagał?

Mój kredytodawca nic nie wymagał. Do tego jeśli ma się mury i wstawione okna to ciężko by się coś spaliło... Słuszy się o kradzieżach, o wandaliżmie, trochę o szkodach od wiatru, ale o spaleniach jeszcze nie słuszałęm... Chyba, że ktoś zapomniał zapłacić za ochronę, ale to już inna bajka.

Podzielę się z Wami tym co ustaliłem - jak pisałem temat jest dla mnie gorący :roll:

Zbadałem oferty Compensy oraz Hestii - obie firmy ubezpieczają budowę także od kradzieży ELEMENTÓW STAŁYCH (jako dodatek do ubezpieczenia tradycyjnego, tj. UBEZPIECZENIA BUDOWY DOMU JEDNORODZINNEGO) - np. wstawionych już okien.

Compensa

============

- U nich to tzw. zakres PEŁNY ubezpieczenia. Potrzebny jest załączony do dziennika budowy kosztorys wraz z harmonogramem, by dało się udokumentować oczekiwaną przez nas sumę ubezpieczenia ( = wartość odtworzeniowa końcowa na ostatni dzień umowy ubezpieczenia).

- Od sumy ubezpieczenia Compensa liczy składkę: 0.23% (przy umowie ubezpieczenia na rok).

- Przy wypłacie odszkodowania pobierają sobie tzw. franszyzę redukcyjną wysokości 500zł.

- Odnośnie kradzieży np. okien: górna granica odpowiedzialności to 10% pełnej sumy ubezpieczenia...

Hestia

============

- Mniejsze wymagania odnośnie uzasadniania sumy ubezpieczenia.

- Od sumy ubezpieczenia podstawowego NIE OBEJMUJĄCEGO ELEMENTÓW STAŁYCH typu okna, Hestia pobiera 0.2% składki. Od dodatkowej sumy ubezpieczenia elementów stałych (m.in. okna) pobiera 1.2% składki !!!

- Nic nie piszą o franszyzie redukcyjnej :) Być może dopiero na samej umowie...

- Górna granica odpowiedzialności za elementy stałe to 40% pełnej sumy ubezpieczenia. Ładnie!

Miłych wyborów, ja jeszcze się nie zdecydowałem :wink: :roll:

Tak, ale czy ubezpieczenie obejmuje równiez kradzież np wyposażenia,zniszczenie w wynkiu włamania itp? Jeśli tak to podajcie firmy w których się ubezpieczyliście.

Ja ubezpieczyłem się w Generali. Jedno ubezpieczenie to ubezpieczenie domu w budowie. Drugie ubezpieczeie to ubezpieczenie od kradzieży. Żeby je zawrzeć musiałem przedstawić rachunki na okna, drzwi, piec, kaloryfery itp. i na taką wartość opiewa ubezpieczenie. Podobo w przypadku kradzieży zwracają kwotę rachunków.

• 3 weeks później...