Willie 01.08.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Jak mawiał nasz Pretendent WC "trzeba się było ubezpieczyć" W jakim stanie budowy budynku można go ubezpieczyć i na ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 01.08.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Ubezpieczałem w tamtym roku jak miałem same mury i akurat robili więżbe ,ubezpieczyłem na 100 tyś. w tym był garaż wolnostojący stan surowy zamknięty, podczas majowego tornada jakie przeszło przez Wrocław zwiało mi rolety okienne i dostałem kaske za pełną wartosc rolet z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 ja mam ubezpieczenie na czas budowy zrobione 200 zł kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 02.08.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 My tez ubezpieczalismy dom w budowie na coś powyżej 100 tys. zł. Kosztowało chyba 120 zł rocznie.Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 02.08.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Tak, ale czy ubezpieczenie obejmuje równiez kradzież np wyposażenia,zniszczenie w wynkiu włamania itp? Jeśli tak to podajcie firmy w których się ubezpieczyliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 02.08.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 My ubezpieczaliśmy w firmie Allianz i nie chcieli ubezpieczyć od włamania przed zamieszkaniem w domu, ale nam nie zależało na tym szczególnie... Być może lepszym rozwiązaniem jest umowa z jakąś firma ochroniarską, ale nie sprawdzaliśmy tej opcji...Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.08.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 UKF co daje ci ubezpieczenie bez włamania. Przecież to jest największym zagrożeniem. Ja szukałem na jesieni i zrezygnowałem... Nic nie daje mi ubezpieczenie bez włamania i kradzieży. A wszyscy przy opcji włamanie i kradzież wołąli o okna, drzwi stosownej klasy i alarm albo stróż. Tylko kto się będzie włamywał do takiego domu? Wyjaśnienie, że mam wszystko zabite i mieszkam kilkaset metrów dalej i bywam kilkanaście razy dziennie o różnych porach nic nie dawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 02.08.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 No dokładnie. Kiedy dom miałam w budowie i chciałam ubezpieczyć to można było ubezpieczyć TYLKO mury + to, co na stałe było już do nich w tym momencie przytwierdzone (kominek, podłogi, płytki itp). Warunkiem oczywiście były zamontowane okna + drzwi wejściowe. Zasadą jest ubezpieczenie tego, co jest w momencie zawierania umowy w domu, a więc nie ma szans ubezpieczenia rzeczy, które sukcesywnie przywożę w celu wykańczania wnętrza (to znaczy można ubezpieczyć, ale na zasadzie tzw. doubezpieczania a to jest kosztowne i mało wygodne - w sumie co tydzień musiałabym coś doubezpieczać). Ubezpieczyłam w sumie w momencie, gdy był w miarę wykończony tzn. przygotowany do odbioru i zamieszkały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.08.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 O ile się nie mylę Hestia jest gotowa na ubezpieczenie domu w tym i od kradzieży. Ale czego i za ile trzeba już się dowiedzieć indywidualnie. Mnie oferowali ubezpieczenie od kradziezy elementów trwale zwiazanych z budynkiem (np. okna, drzwi, dachówki) za jedyne 650,00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 02.08.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 rafałek - budowałeś bez kredytu czy też Twój bank ubezpieczenia (przynajmniej od pożaru) nie wymagał? Wydawało mi się że każdy bank przy kredycie hipotecznym wymaga ubezpieczenia od pożaru i innych nieszczęść. Takie ubezpieceznie jest stosunkowo tanie. Powiedzmy przy 200 000 zł sumy ubezpieczenia to jakieś 150-300 zł na rok. Co do ubezpieczenia od kradzieży - to przy domu w budowie jest ono istotnie droższe i mało który ubezpieczyciel chce ubezpieczać. Mnie przy 300 000 zł sumy ubezpieczenia + 50 000 zł ub. mienia od kradzieży, z różnymi zniżkami wyszło 530 zł/rok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 02.08.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Ludzie, ten wątek mi jak z nieba spada Właśnie będę wstawiał okna, budowa na uboczu nieco i mam petra, co będzie jak któregoś poranka nie zastanę moich pięknych profili Kommerlinga PZU mnie wyśmiało, mogę sobie szyby u nich ubezpieczyć od potłuczenia... Kradzieży całych okien nie przwidują, tudzież boją się ubezpieczać. Generali chce oświetlonego placu budowy co jest u mnie średnio spełnialne (ZE mi dawkuje pałer)... Może ta Hestia, zaraz dzwonię! Jak sobie z tym radziliście???? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 02.08.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Jak ja szukałem ubezpieczyciela z opcją kradzieżową, chyba jedynie Hestia i Compensa oferowały taki pakiet. Mało atrakcyjne, ale zawsze. Wymóg to ogrodzona działka, wstawione okna i drzwi.Ubezpieczenie od kradzieży z włamaniem na pewna wartość wyposażenia w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.08.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 rafałek - budowałeś bez kredytu czy też Twój bank ubezpieczenia (przynajmniej od pożaru) nie wymagał? Mój kredytodawca nic nie wymagał. Do tego jeśli ma się mury i wstawione okna to ciężko by się coś spaliło... Słuszy się o kradzieżach, o wandaliżmie, trochę o szkodach od wiatru, ale o spaleniach jeszcze nie słuszałęm... Chyba, że ktoś zapomniał zapłacić za ochronę, ale to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 02.08.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Podzielę się z Wami tym co ustaliłem - jak pisałem temat jest dla mnie gorący Zbadałem oferty Compensy oraz Hestii - obie firmy ubezpieczają budowę także od kradzieży ELEMENTÓW STAŁYCH (jako dodatek do ubezpieczenia tradycyjnego, tj. UBEZPIECZENIA BUDOWY DOMU JEDNORODZINNEGO) - np. wstawionych już okien. Compensa ============ - U nich to tzw. zakres PEŁNY ubezpieczenia. Potrzebny jest załączony do dziennika budowy kosztorys wraz z harmonogramem, by dało się udokumentować oczekiwaną przez nas sumę ubezpieczenia ( = wartość odtworzeniowa końcowa na ostatni dzień umowy ubezpieczenia). - Od sumy ubezpieczenia Compensa liczy składkę: 0.23% (przy umowie ubezpieczenia na rok). - Przy wypłacie odszkodowania pobierają sobie tzw. franszyzę redukcyjną wysokości 500zł. - Odnośnie kradzieży np. okien: górna granica odpowiedzialności to 10% pełnej sumy ubezpieczenia... Hestia ============ - Mniejsze wymagania odnośnie uzasadniania sumy ubezpieczenia. - Od sumy ubezpieczenia podstawowego NIE OBEJMUJĄCEGO ELEMENTÓW STAŁYCH typu okna, Hestia pobiera 0.2% składki. Od dodatkowej sumy ubezpieczenia elementów stałych (m.in. okna) pobiera 1.2% składki !!! - Nic nie piszą o franszyzie redukcyjnej Być może dopiero na samej umowie... - Górna granica odpowiedzialności za elementy stałe to 40% pełnej sumy ubezpieczenia. Ładnie! Miłych wyborów, ja jeszcze się nie zdecydowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 04.08.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 mnie też wątek spada z nieba właśnie będę wstawiał okna i drzwi zewnętrzne i myślałem o jakimś ubezpieczeniu- kilkaset złotych w skali roku to nie wiele w porównaniu z tym ile można stracić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leho 04.08.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Tak, ale czy ubezpieczenie obejmuje równiez kradzież np wyposażenia,zniszczenie w wynkiu włamania itp? Jeśli tak to podajcie firmy w których się ubezpieczyliście. Ja ubezpieczyłem się w Generali. Jedno ubezpieczenie to ubezpieczenie domu w budowie. Drugie ubezpieczeie to ubezpieczenie od kradzieży. Żeby je zawrzeć musiałem przedstawić rachunki na okna, drzwi, piec, kaloryfery itp. i na taką wartość opiewa ubezpieczenie. Podobo w przypadku kradzieży zwracają kwotę rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.08.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 A ktoś sprawdził "skuczeczność" ubezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 04.08.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 sprawdziłam jeśli o pożar chodzi, bo mi sie jeszcze dom przed odbiorem spalił zwrócili wszystkie koszty odbudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 26.08.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Miwol Napisz w jakiej ostatecznie firmie ubezpieczyłeś dom od kradzieży i jakie uzyskałeś warunki oraz koszty ubezpieczenia. PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts