Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile drewna do kominka

Recommended Posts

Trudno jest określić ile drewna potrzebujesz ponieważ zależy to od bardzo wielu czynników, np. spalając mokre drewno możesz zużyć go nawet 100% więcej od wysezonowanego. Ja ogrzewam mieszkanie ok. 50m2 wyłącznie (99%) spalając drewno w kozie (6,5kW mocy nominalnej) i zuzywam ok. 5 do 6 mp. Ważne jest abyś kupił mozliwie suche drewno.

Z zainteresowaniem śledzę ten wątek gdyż czeka mnie pierwsza zima na swoim, w środku tylko kominek z płaszczem, prawdopodobnie jeszcze w tym sezonie bez ocieplenia elewacji. Mam 80 m2 parteru do grzania, góry na razie nie podłączam. Kupiłem tydzień temu 10 mp dębu, złożyłem na paletach euro i czekam by dobrze wysechł. Z tego co piszecie, muszę jeszcze sporo dokupić. Warto kupować teraz bo sporo jest wiatrołomów i ceny są dość rozsądne.

Oczywiście, że w lesie, ale musisz dołozyć swój wkład pracy na porąbanie + ewentualny zakup piły, siekiery + czas. Ceny podobne jak w zeszłym roku.Mnie dowożą drewno z Kluczborka za 2,5 mp buku połupanego płacę 450 PLN. A miało to tanie ogrzewanie. Ogrzewanie wglem byłoby chyba porównywalne w kosztach, a bez brudu w salonie. No, ale też bez tego widoku płomieni. Hmmm. Deszczowe refleksje.Andrzej

S4 (opał) brzoza, dąb, jesion, grab, akacja, wiąz, klon - 63 zł/mp

S4 olcha - 45 zł/mp

S2A (papierówka) - brzoza 70 zł/mp, buk, grab - 75 zł/mp, dąb, jesion, akacja - 75 zł/mp

S2C (wałki użytkowe) - brzoza - 65 zł/mp, dąb, jesion, akacja, grab - 70zł/mp

S4 sosna - 53 zł/mp

Do S4 doliczyć 7% VAT pozostałe 22%