skrysztofik 01.08.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Zbliża się sezon grzewczy,mam w związku z tym faktem pytanie, ile trzeba kupić drewna do kominka 18 KW ,którym bedzie ogrzewana pow. około 140 mkw.oprócz tego istnieje instalacja grzejnikowa.Pozdrawiam Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andjab 01.08.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Wszystko zależy czy kominek będzie postawowym czy tylko dodatkowym źródłem ogrzewania. Jesli podstawowym to musisz liczyć ok. 2 - 2,5 metra przestrzennego suchego drewna na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 01.08.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Pierwsza zima - grzanie gł. kominkiem (18kWh, ok.120 m kw.) - poszło 20 m przestrz. drzewa. Grzałem i wietrzyłem - i zero problemów z wilgocią. Jak masz gdzie przechować to kupuj dużo - jak zostanie to jak znalazł na następny sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 01.08.2005 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Trudno jest określić ile drewna potrzebujesz ponieważ zależy to od bardzo wielu czynników, np. spalając mokre drewno możesz zużyć go nawet 100% więcej od wysezonowanego. Ja ogrzewam mieszkanie ok. 50m2 wyłącznie (99%) spalając drewno w kozie (6,5kW mocy nominalnej) i zuzywam ok. 5 do 6 mp. Ważne jest abyś kupił mozliwie suche drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.08.2005 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Mi na palenie weekendowe wystarczyło 4 mp na całą zimę. To tak dla porównania jaka moze być rozbieżność w zurzyciu drewna przy różnym paleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.08.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 ...nie mówiąc o takim "drobaiazgu" jak gatunek drewna ....zgadzam się, kupuj więcej, na następny sezon jak znalazł Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 02.08.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Z zainteresowaniem śledzę ten wątek gdyż czeka mnie pierwsza zima na swoim, w środku tylko kominek z płaszczem, prawdopodobnie jeszcze w tym sezonie bez ocieplenia elewacji. Mam 80 m2 parteru do grzania, góry na razie nie podłączam. Kupiłem tydzień temu 10 mp dębu, złożyłem na paletach euro i czekam by dobrze wysechł. Z tego co piszecie, muszę jeszcze sporo dokupić. Warto kupować teraz bo sporo jest wiatrołomów i ceny są dość rozsądne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 02.08.2005 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Jakie są u was ceny , w lesie jaki i na składach opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 04.08.2005 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Powtarzam pytanie jakie są u was ceny drewna w składach opału i lasach.Czy kalkuluje się kupno drzewa w lesie ,czy lepiej gotowe ze składu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andjab 04.08.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Oczywiście, że w lesie, ale musisz dołozyć swój wkład pracy na porąbanie + ewentualny zakup piły, siekiery + czas. Ceny podobne jak w zeszłym roku.Mnie dowożą drewno z Kluczborka za 2,5 mp buku połupanego płacę 450 PLN. A miało to tanie ogrzewanie. Ogrzewanie wglem byłoby chyba porównywalne w kosztach, a bez brudu w salonie. No, ale też bez tego widoku płomieni. Hmmm. Deszczowe refleksje.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andjab 04.08.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Sorry drewno biorę z Kluczy, a nie z Kluczborka ok. 50 km ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 04.08.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 U mnie drzewo nie ma znaczenia jakie sam sobie wybierasz (grab, dąb brzoza itp) w cenie 100 zł m3 pocięte, porąbane z teransportem. Lub 85 zł za mp tak samo porąbane i z transportem. Oczywiście jest mokre trzeba suszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 04.08.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Jarek_75 A gdzie to są takie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 04.08.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Lubelskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 05.08.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 No to tylko 200 km ode mnie . I w dodatku w kierunku moich stron rodzinnych . Może wyślesz na priv'a jakiś namiar to sprawdzę czy aby mi się nie bedzie opłacać ściągnąć zamiast kupować w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 05.08.2005 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Jarek ,gdzie są takie ceny ,lubelskie to pojęcie dośc szerokie jeśli możesz daj znać na priva,jestem zainteresowany zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 05.08.2005 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Jarek ,gdzie są takie ceny ,lubelskie to pojęcie dośc szerokie jeśli możesz daj znać na priva,jestem zainteresowany zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.08.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 S4 (opał) brzoza, dąb, jesion, grab, akacja, wiąz, klon - 63 zł/mpS4 olcha - 45 zł/mpS2A (papierówka) - brzoza 70 zł/mp, buk, grab - 75 zł/mp, dąb, jesion, akacja - 75 zł/mpS2C (wałki użytkowe) - brzoza - 65 zł/mp, dąb, jesion, akacja, grab - 70zł/mpS4 sosna - 53 zł/mp Do S4 doliczyć 7% VAT pozostałe 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 05.08.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Wszystkim zainteresowanym podam nr telefonu na priv ale dopiero wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 05.08.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 rafałku - prośba o namiary na priva (np. tel). Widziałem już podobne cenniki ale jak przychodziło co do czego to się okazywało że drewna nie ma, może będzie za 2 miesiące, za 2 miesiące się okazywało że nadal nie ma, będzie na wiosnę i tak to szło ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts