zender 01.08.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Witam wszystkich na formu To moj pierwszy post i licze ze nie ostani chcialbym jednoczesnie zapytac szanowne grono. Oto pytanie - ze wzgledu ze pracuje zagranica (gdzie nie ma podatkow! sa takie kraje ) nie rozliczma sie z urzedem skarbowym w PL. Czy poza zakupem dzialki budowlanej bede mial do czynienia ze sakrbowka czy mozliwe sa jakies kotrole z ich storny, czy ktos mial nieprzyjemnosci doswiadczyc cos takiego? Nadmienie tylko ze bede budowal okolo 5 lat, bez zadnych kredytow! malymi krokami. ps. Prosze nie ganic mnie jestem poczatkujacy i kompletnie zielony, jak i w podatka w PL tak i w budowie. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 01.08.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 ZENDER 1. Nie ma takich krajów. Nawet w bolszewickiej Rosji trzeba było bulić podatki. Może nawet nie wiesz, że płacisz 2. Prosta zasada mówi, że skoro nie płacisz tam to płacisz tutaj. A tak bardziej do rzeczy: - czy kraj w którym pracujesz ma z Polską umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania ? - czy jesteś w Polsce zameldowany ? - czy masz tylko polskie czy tez inne obywatelstwo ? Od odpowiedzi na te pytania zależy Twój obowiązek podatkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 02.08.2005 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 no wlasnie ze sa nawet w Europie: np: jeden z krajow skandynawi calkowicie zwalnia swoich mraynarzy z palcenia podakow, ale w to juz nie wynikajmy. Generalnie masz racjie bo podatek sie palci wybor formalnie 0%. Ja mam wybor i place tam gdzie pracuje, nie chce w PL bo jestem tylko obywatlem zmeldowany nic wiecje. Co do tych rzeczy sa one ogolnie znane w pewnych srodowiskach zawodowych ale ciezko mi sie jakos rozeznac w tym clym balganie podatkowym i watpie aby jakies urzednik skaroby na slasku mial pojecie o czym Ja mowie. Stad bylo moje pytanie. Gdyz jak nie ma wizyty nie ma tlumaczenie - albo inczej nauczania urzednikow (( Moje pytanko tyczlo tylko konkretnie budowy: i jak pozwolicie tak sam sobie odpowiem; dowiedzialem sie ze moge sie spotkac z taka kontrola w przypadku budowy osiedla domkow jednorodzinnych lub innych szeregowcow. Przy okazji kontroli moge byc rowniez skontrolowan jako inwestor. Jest rowniez opcja ze budujac gdzies na wsi zabitej dechami i szybko stawiajac zbyt pikny dom itd... moze to kogos "razic w oczy" i tez przyjdzie do mnie kontrola z racji sasiada donosciela! No nic mysile ze czas sie oblozyc jakimis papierami z pracy zanim zaczne budowe tak na wszelki wypadek bo przeciesz wszyscy wiem ze poalcy to taki mily narod hahha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgabi 03.08.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 zender co ty się przejmujesz.mało marynarzy się wybudowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 03.08.2005 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 witam wlasnie sie staram dolaczyc do tej grupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 09.08.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Zadnych problemów ze skarbowką choć i my płacimy podatki za granicą-ta sama grupa zawodowa;)Dzialki kupowałam -nie interesowali się podobnie jak i mieszkanie.Teraz w rok postawiliśmy dom i odpukać nikogo to nie obeszło.Sprawa jest czysta.W agencjach morskich również ekipy są zorientowane w temacie.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 09.08.2005 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 poczytaj tu znajdziesz dużo informacjihttp://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=50940&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2005 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Kiedyś przysłuchiwałem się audycji "dzwonię do Pana pPani w nietypowej sprawie" w Zetce i był tam poruszany ten problem. Sprawę tłumaczyłą jakaś pani ze skarbówki i wyglądało to tak - jeśli obywatel polski pracuje za granicą w kraju gdzie płąci się niższy podatek niż w polsce to zapłaci w Polsce różnicę między ich stawką a naszą. Na pytanie o podwójne opodatkowanie odpowiedziała, że to nie jest podwójne tylko dopłata do stawki w Polsce.Czyli jak ktoś jest obrotny i znajdzie sobie pracę gdzie indziej to nasz US i tak pobierze od niego haracz mimo, że Państwo nie potrafi tak się ustawić by większość miałą pracę i płąciłą podatki na miejscu. Co o tym sądzę to chyba nie trzeba piszać. O całą sprawę warto zapytać w US w miejscu zameldowania - najlepiej na piśmie by otrzymać pisemną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 09.08.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 A ja mam takie pytanie. Czy gdy wybuduje w ciagu roku - dwoch dom ok. 200 mk za gotowke, to moge sie spodziewac zainteresowania z US? Pewnie tak, co.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 09.08.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Rafałek, to uzupełnienie podatku jest w przypadku gdy w danym roku kilka m-cy zarabia sie z polsce a kilka zagranicą. Wtedy zagranicą można się rozliczyć czasami z ulgami (podwójne utrzymywanie gospodarstwa domowego, różnice w kwotach wolnych od podatku itp) i tam dostać nawet jakiś zwrot a w Polsce najczęściej dopłacić. ciku, jak to mawiają: dom stawia się nie z cegieł a z pieniędzy czy ty będziesz płacił przelewami, gotówką, czekami podróżnymi czy złotem, to sprawa między tobą a wykonawcami i dostawcami towaru. Ty chyba chciałeś zadać inne pytanie: "czy jak nie mam oficjalnych dochodów (nie płacę podatków) ale mam za to harmonię piniondzorów, to czy mnie ktoś może sprawdzić skąd je mam?" czy nie?.. Odpowiedź jest prosta: może ale można się przed tym zabezpieczyć. Jak? o to już trzeba spytać doradcy podatkowego mafii albo baronów SLD i mu za to zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 My zalegalizowaliśmy pożyczkę od rodziny i darowiznę i za tą uczciwość pani powiedziała, że mamy i my i rodzice kontrolę murowaną... czyli jaki wniosek? W tym kraju nie warto być uczciwym. Trzeba brać przykłąd z tych co za sterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2005 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Rafałek, to uzupełnienie podatku jest w przypadku gdy w danym roku kilka m-cy zarabia sie z polsce a kilka zagranicą. Wtedy zagranicą można się rozliczyć czasami z ulgami (podwójne utrzymywanie gospodarstwa domowego, różnice w kwotach wolnych od podatku itp) i tam dostać nawet jakiś zwrot a w Polsce najczęściej dopłacić. W audycji pani z US nie widziałą różnicy ile się gdzie pracuje. Zarabiasz gdzie indziej i płacisz mniej niż w Polsce a jesteś obywatelem Polski to w kraju oddasz różnicę i tyle. Co ciekawe jeśli w kraju jest podatek mniejszy to ci nie zwrócą. To była wypowiedź pani z US a nie słuchaczy. Dlatego podkreślam że najlepiej zapytać w formie pisemnej we włąsnym US, bo co urząd to inna interpretacja. W końcu żyjemy w jednym kraju ( ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 09.08.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 to niezupełnie tak...jak mieszkasz zagranicą i w ciągu roku nie zarabiałeś w Polsce, to nie musisz tu nic deklarować. W US nie będą mieli żadnych PIT-ów od pracodawcy, bo niby skąd... po prostu nie masz dochodów i nie rezydujesz w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 09.08.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 A ja mam takie pytanie. Czy gdy wybuduje w ciagu roku - dwoch dom ok. 200 mk za gotowke, to moge sie spodziewac zainteresowania z US? Pewnie tak, co.... ?miałas w skarpecie, ciułałas całe zycie( no chyba ze Ty ani twój maz nie pracujecie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 09.08.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 A ja mam takie pytanie. Czy gdy wybuduje w ciagu roku - dwoch dom ok. 200 mk za gotowke, to moge sie spodziewac zainteresowania z US? Pewnie tak, co.... ?miałas w skarpecie, ciułałas całe zycie( no chyba ze Ty ani twój maz nie pracujecie) I to niestety dla US wytłumaczeniem pochodzenia kapitału nie jest Grozi 75% (o ile pamiętam ?!) podatkiem od oszacowanych wydatków... Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 09.08.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 to niezupełnie tak... jak mieszkasz zagranicą i w ciągu roku nie zarabiałeś w Polsce, to nie musisz tu nic deklarować. W US nie będą mieli żadnych PIT-ów od pracodawcy, bo niby skąd... po prostu nie masz dochodów i nie rezydujesz w Polsce. To nie takie proste. Wszystko jest fajnie dopoki tych pieniedzy nie wydajesz. Kiedy jednak wracasz i budujesz dom to pojawia sie od razu pytanie " za co?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 09.08.2005 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 no nie jest tak - sprawa jest oczywista jak pisze kataster- otóz nie wykazujesz dochofów w polszcze tak, wiec stawiasz dom i pytaja sie skad masz kase - odp jedyna prawidlowa- z nierzadu. potem wkuriony urzednik moze cie skierowac do prokuratora- ten nie jest w stanie nic zrobic bo nierzad, czyli dawanie dupy w celach zarobkowych nie jest w polscze karalne. dajesz ty dla kasy i ku chwale naszej pojebanej ojczyzny, ahoj tym na morzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 09.08.2005 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 no nie jest tak - sprawa jest oczywista jak pisze kataster- otóz nie wykazujesz dochofów w polszcze tak, wiec stawiasz dom i pytaja sie skad masz kase - odp jedyna prawidlowa- z nierzadu. potem wkuriony urzednik moze cie skierowac do prokuratora- ten nie jest w stanie nic zrobic bo nierzad, czyli dawanie dupy w celach zarobkowych nie jest w polscze karalne. dajesz ty dla kasy i ku chwale naszej pojebanej ojczyzny, ahoj tym na morzu Gwoli wyjasnienia - Ojczyzne szanuje, co innego z chorym systemem najwyzszych podatkow pod sloncem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 10.08.2005 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 no nie jest tak - sprawa jest oczywista jak pisze kataster- otóz nie wykazujesz dochofów w polszcze tak, wiec stawiasz dom i pytaja sie skad masz kase - odp jedyna prawidlowa- z nierzadu. potem wkuriony urzednik moze cie skierowac do prokuratora- ten nie jest w stanie nic zrobic bo nierzad, czyli dawanie dupy w celach zarobkowych nie jest w polscze karalne. dajesz ty dla kasy i ku chwale naszej pojebanej ojczyzny, ahoj tym na morzu Gwoli wyjasnienia - Ojczyzne szanuje, co innego z chorym systemem najwyzszych podatkow pod sloncem. stary, po jaka cholere wracacie- znam lepszy dest- California Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 10.08.2005 02:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 no nie jest tak - sprawa jest oczywista jak pisze kataster- otóz nie wykazujesz dochofów w polszcze tak, wiec stawiasz dom i pytaja sie skad masz kase - odp jedyna prawidlowa- z nierzadu. potem wkuriony urzednik moze cie skierowac do prokuratora- ten nie jest w stanie nic zrobic bo nierzad, czyli dawanie dupy w celach zarobkowych nie jest w polscze karalne. dajesz ty dla kasy i ku chwale naszej pojebanej ojczyzny, ahoj tym na morzu Gwoli wyjasnienia - Ojczyzne szanuje, co innego z chorym systemem najwyzszych podatkow pod sloncem. stary, po jaka cholere wracacie- znam lepszy dest- California Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma.... Ameryka to mit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts