Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problemy z skarbowka podczas budowy ?

Recommended Posts

Witam wszystkich na formu

To moj pierwszy post i licze ze nie ostani :-) chcialbym jednoczesnie zapytac szanowne grono.

Oto pytanie - ze wzgledu ze pracuje zagranica (gdzie nie ma podatkow! sa takie kraje :-)) nie rozliczma sie z urzedem skarbowym w PL. Czy poza zakupem dzialki budowlanej bede mial do czynienia ze sakrbowka czy mozliwe sa jakies kotrole z ich storny, czy ktos mial nieprzyjemnosci doswiadczyc cos takiego?

Nadmienie tylko ze bede budowal okolo 5 lat, bez zadnych kredytow! malymi krokami.

ps. Prosze nie ganic mnie jestem poczatkujacy i kompletnie zielony, jak i w podatka w PL tak i w budowie.

pozdr

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ZENDER

1. Nie ma takich krajów. Nawet w bolszewickiej Rosji trzeba było bulić podatki. Może nawet nie wiesz, że płacisz 8)

2. Prosta zasada mówi, że skoro nie płacisz tam to płacisz tutaj.

A tak bardziej do rzeczy:

- czy kraj w którym pracujesz ma z Polską umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania ?

- czy jesteś w Polsce zameldowany ?

- czy masz tylko polskie czy tez inne obywatelstwo ?

Od odpowiedzi na te pytania zależy Twój obowiązek podatkowy.

no wlasnie ze sa nawet w Europie:

np: jeden z krajow skandynawi calkowicie zwalnia swoich mraynarzy z palcenia podakow, ale w to juz nie wynikajmy. Generalnie masz racjie bo podatek sie palci wybor formalnie 0%. Ja mam wybor i place tam gdzie pracuje, nie chce w PL bo jestem tylko obywatlem zmeldowany nic wiecje.

Co do tych rzeczy sa one ogolnie znane w pewnych srodowiskach zawodowych ale ciezko mi sie jakos rozeznac w tym clym balganie podatkowym i watpie aby jakies urzednik skaroby na slasku mial pojecie o czym Ja mowie. Stad bylo moje pytanie. Gdyz jak nie ma wizyty nie ma tlumaczenie - albo inczej nauczania urzednikow :-(((

Moje pytanko tyczlo tylko konkretnie budowy: i jak pozwolicie tak sam sobie odpowiem;

dowiedzialem sie ze moge sie spotkac z taka kontrola w przypadku budowy osiedla domkow jednorodzinnych lub innych szeregowcow. Przy okazji kontroli moge byc rowniez skontrolowan jako inwestor. Jest rowniez opcja ze budujac gdzies na wsi zabitej dechami i szybko stawiajac zbyt pikny dom itd... moze to kogos "razic w oczy" i tez przyjdzie do mnie kontrola z racji sasiada donosciela!

No nic mysile ze czas sie oblozyc jakimis papierami z pracy zanim zaczne budowe :-) tak na wszelki wypadek bo przeciesz wszyscy wiem ze poalcy to taki mily narod ;-) hahha

Zadnych problemów ze skarbowką choć i my płacimy podatki za granicą-ta sama grupa zawodowa;)

Dzialki kupowałam -nie interesowali się podobnie jak i mieszkanie.Teraz w rok postawiliśmy dom i odpukać nikogo to nie obeszło.Sprawa jest czysta.W agencjach morskich również ekipy są zorientowane w temacie.K

Kiedyś przysłuchiwałem się audycji "dzwonię do Pana pPani w nietypowej sprawie" w Zetce i był tam poruszany ten problem. Sprawę tłumaczyłą jakaś pani ze skarbówki i wyglądało to tak - jeśli obywatel polski pracuje za granicą w kraju gdzie płąci się niższy podatek niż w polsce to zapłaci w Polsce różnicę między ich stawką a naszą. Na pytanie o podwójne opodatkowanie odpowiedziała, że to nie jest podwójne tylko dopłata do stawki w Polsce.

Czyli jak ktoś jest obrotny i znajdzie sobie pracę gdzie indziej to nasz US i tak pobierze od niego haracz mimo, że Państwo nie potrafi tak się ustawić by większość miałą pracę i płąciłą podatki na miejscu. Co o tym sądzę to chyba nie trzeba piszać. O całą sprawę warto zapytać w US w miejscu zameldowania - najlepiej na piśmie by otrzymać pisemną odpowiedź.

Rafałek,

to uzupełnienie podatku jest w przypadku gdy w danym roku kilka m-cy zarabia sie z polsce a kilka zagranicą. Wtedy zagranicą można się rozliczyć czasami z ulgami (podwójne utrzymywanie gospodarstwa domowego, różnice w kwotach wolnych od podatku itp) i tam dostać nawet jakiś zwrot a w Polsce najczęściej dopłacić.

ciku,

jak to mawiają: dom stawia się nie z cegieł a z pieniędzy :(

czy ty będziesz płacił przelewami, gotówką, czekami podróżnymi czy złotem, to sprawa między tobą a wykonawcami i dostawcami towaru.

Ty chyba chciałeś zadać inne pytanie: "czy jak nie mam oficjalnych dochodów (nie płacę podatków) ale mam za to harmonię piniondzorów, to czy mnie ktoś może sprawdzić skąd je mam?" czy nie?..

Odpowiedź jest prosta: może ale można się przed tym zabezpieczyć. Jak? o to już trzeba spytać doradcy podatkowego mafii albo baronów SLD i mu za to zapłacić :cry:

Rafałek,

to uzupełnienie podatku jest w przypadku gdy w danym roku kilka m-cy zarabia sie z polsce a kilka zagranicą. Wtedy zagranicą można się rozliczyć czasami z ulgami (podwójne utrzymywanie gospodarstwa domowego, różnice w kwotach wolnych od podatku itp) i tam dostać nawet jakiś zwrot a w Polsce najczęściej dopłacić.

W audycji pani z US nie widziałą różnicy ile się gdzie pracuje. Zarabiasz gdzie indziej i płacisz mniej niż w Polsce a jesteś obywatelem Polski to w kraju oddasz różnicę i tyle. Co ciekawe jeśli w kraju jest podatek mniejszy to ci nie zwrócą. To była wypowiedź pani z US a nie słuchaczy. Dlatego podkreślam że najlepiej zapytać w formie pisemnej we włąsnym US, bo co urząd to inna interpretacja. W końcu żyjemy w jednym kraju ( :roll: ?)

A ja mam takie pytanie. Czy gdy wybuduje w ciagu roku - dwoch dom ok. 200 mk za gotowke, to moge sie spodziewac zainteresowania z US? Pewnie tak, co.... :cry: ?
miałas w skarpecie, ciułałas całe zycie( no chyba ze Ty ani twój maz nie pracujecie)

I to niestety dla US wytłumaczeniem pochodzenia kapitału nie jest :(

Grozi 75% (o ile pamiętam ?!) podatkiem od oszacowanych wydatków...

Pozdrawiam,

Sunao

to niezupełnie tak...

jak mieszkasz zagranicą i w ciągu roku nie zarabiałeś w Polsce, to nie musisz tu nic deklarować. W US nie będą mieli żadnych PIT-ów od pracodawcy, bo niby skąd... po prostu nie masz dochodów i nie rezydujesz w Polsce.

To nie takie proste. Wszystko jest fajnie dopoki tych pieniedzy nie wydajesz. Kiedy jednak wracasz i budujesz dom to pojawia sie od razu pytanie " za co?"

no nie jest tak - sprawa jest oczywista jak pisze kataster- otóz nie wykazujesz dochofów w polszcze tak, wiec stawiasz dom i pytaja sie skad masz kase - odp jedyna prawidlowa- z nierzadu. potem wkuriony urzednik moze cie skierowac do prokuratora- ten nie jest w stanie nic zrobic bo nierzad, czyli dawanie dupy w celach zarobkowych nie jest w polscze karalne. dajesz ty dla kasy i ku chwale naszej pojebanej ojczyzny, ahoj tym na morzu

no nie jest tak - sprawa jest oczywista jak pisze kataster- otóz nie wykazujesz dochofów w polszcze tak, wiec stawiasz dom i pytaja sie skad masz kase - odp jedyna prawidlowa- z nierzadu. potem wkuriony urzednik moze cie skierowac do prokuratora- ten nie jest w stanie nic zrobic bo nierzad, czyli dawanie dupy w celach zarobkowych nie jest w polscze karalne. dajesz ty dla kasy i ku chwale naszej pojebanej ojczyzny, ahoj tym na morzu

:D :D :D

Gwoli wyjasnienia - Ojczyzne szanuje, co innego z chorym systemem najwyzszych podatkow pod sloncem.

Gwoli wyjasnienia - Ojczyzne szanuje, co innego z chorym systemem najwyzszych podatkow pod sloncem.

stary, po jaka cholere wracacie- znam lepszy dest- California

stary, po jaka cholere wracacie- znam lepszy dest- California

Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma....

Ameryka to mit