rafałek 10.08.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 to niezupełnie tak... jak mieszkasz zagranicą i w ciągu roku nie zarabiałeś w Polsce, to nie musisz tu nic deklarować. W US nie będą mieli żadnych PIT-ów od pracodawcy, bo niby skąd... po prostu nie masz dochodów i nie rezydujesz w Polsce. Dzwoniłem przed chwilą do mojego US. Nie ważne czy rezydujesz w Polsce, czy pracujesz cały rok za granicą, czy skłądasz PITY. Jesli jesteś obywatelem Polski to masz obowiązek zgłosić dochody powstałe za granicą w miejscy zameldowania nawet jak pochodzą z legalnej pracy za granicą za którą płącisz podatki za granicą. Jeśli płacisz tam mniej niż w miejscu zameldowania to dopłącasz różnicę. Jeśli nie zgłosisz tego to jak cię złąpią to dowalą kary. Pani powiedziała, że mogę to dostać na piśmie. Czyli można powiedzieć, że jest to oficjalne stanowisko mojego US. katerhasser - nie można powiedzieć, że nie ma dochodó w takim przypadku - Ty namawiasz po prostu do ich zatajenia a to chyba jest karane... Czyli powtarzam najlepiej udać się do swojego US i poprosić o opinię na piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 10.08.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 A oto fragment Ordynacji podatkowej USTAWAz dnia 29 sierpnia 1997 r. Art. 14a. § 1. Stosownie do swojej właściwości naczelnik urzędu skarbowego, naczelnik urzędu celnego lub wójt, burmistrz (prezydent miasta), starosta albo marszałek województwa na pisemny wniosek podatnika, płatnika lub inkasenta mają obowiązek udzielić pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach, w których nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym.§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się do właściwego naczelnika urzędu skarbowego, naczelnika urzędu celnego lub wójta, burmistrza (prezydenta miasta), starosty albo marszałka województwa. Składając wniosek, podatnik, płatnik lub inkasent jest obowiązany do wyczerpującego przedstawienia stanu faktycznego oraz własnego stanowiska w sprawie.§ 3. Interpretacja, o której mowa w § 1, zawiera ocenę prawną stanowiska pytającego z przytoczeniem przepisów prawa.§ 4. Udzielenie interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, o której mowa w § 1, następuje w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie.§ 5. Do załatwienia wniosku, o którym mowa w § 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 169 § 1 i 2 oraz art. 170 § 1, z tym że w razie gdy wniosek nie został uzupełniony w wyznaczonym terminie, nie mają zastosowania przepisy art. 14b § 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 10.08.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 I jeszcze troszeczkę USTAWA z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. Art. 3. 1. (6) Osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy). 2. (7) (skreślony). 2a. ( Osoby fizyczne, jeżeli nie mają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej miejsca zamieszkania, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów z pracy wykonywanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie stosunku służbowego lub stosunku pracy, bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia, oraz od innych dochodów osiąganych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (ograniczony obowiązek podatkowy). 3. Od podatku dochodowego od dochodu uzyskanego ze źródeł przychodów położonych za granicą wolni są członkowie personelu przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych oraz inne osoby korzystające z przywilejów i immunitetów dyplomatycznych lub konsularnych na podstawie umów lub powszechnie uznanych zwyczajów międzynarodowych, jak również członkowie ich rodzin pozostający z nimi we wspólnocie domowej, jeżeli nie są obywatelami polskimi i nie mają stałego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. orzeczenia sądów pisma urzędowe komentarze Art. 4. (9) (skreślony). orzeczenia sądów pisma urzędowe Art. 4a. (10) Przepisy art. 3 ust. 1 i 2a stosuje się z uwzględnieniem umów w sprawie zapobieżenia podwójnemu opodatkowaniu, których stroną jest Rzeczpospolita Polska. pisma urzędowe komentarze Art. 5. Za terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w rozumieniu ustawy uważa się również znajdującą się poza morzem terytorialnym wyłączną strefę ekonomiczną, w której Rzeczpospolita Polska na podstawie prawa wewnętrznego i zgodnie z prawem międzynarodowym wykonuje prawa odnoszące się do badania i eksploatacji dna morskiego i jego podglebia oraz ich zasobów naturalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 10.08.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Z mojego US mam odpowiedź na piśmie,że dopóki Mąż nie uzyskuje żadnych dochodów w Polsce a wyłacznie morzu nie chcą od niego NIC.Jakby kogoś maszło sprawdzić skąd mamy na dom idę z plikiem kontraktów i kwitem od zagranicznego adenta ,że rozlicza się u nich w kraju wg. stawek dla marynarzy plus kwit w postaci ustawy o unikaniu podwójnego opodatkowania.Tyle o tej wersji.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.08.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Może marynarze są lepiej traktowani przez US. Z powyższych fragmentów przepisów wynika, że jednak katerhasser jest w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 10.08.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Rafałek oficjalne stanowisko U.S. zawsze jest takie ze trza bulić z tym problemem raczej do dobrego doradcy prawa podatkowego http://www.orszagh.com/ napisz maila , moze wniesie cos ciekawego do sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 10.08.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 nie ma znaczenia czy przebywa się w Polsce czy nie. Jezeli ktos uzyskuje dochody gdziekolwiek na świecie to ma psi obowiązek płacić podatek w PL. To tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy. Kiedyś owszem było tak że płaciło się jeżeli czas przebywania na terenie PL wynosił co najmniej 183 dni w roku ale kilka lat temu to skreslono - za czasów ostatnich rządów towarzysza Belki i spółki. Są umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania itp. ale i tak trzeba różnicę brakującego podatku dopłacić w PL. I nie można pomniejszyć dochodu o składki na ubezpieczenie społeczne płacone poza granicami! A że u nas progi podatkowe są smiesznie niskie i kwota wolna od podatku również to zawsze się dopłaci. Państwo siedzi na razie cicho ale weźmie się za tych co teraz legalnie pracują zagranicą. I naliczy jeszcze odsetki za zwłokę. Legalnie, czyli płacą podatki tam i nasze U.Sk. dowiedzą się od swoich odpowiedników zagranicznych gdzie i ile? To samo dotyczy tzw. dochodów kapitałowych. Kiedyś nie będąc rezydentem w danym kraju przykładowo banki wypłacały odsetki brutto bez potrącania podatku. Teraz owszem zrobią to samo ale prześlą kwita do U.Sk. w PL i trzeba bulić. NIe ma przed tym ucieczki, nawet do Szwajcarii. A doradca podatkowy? no nie bądźmy śmieszni. Doradca może sobie mówić co chce, i tak zawsze U.Sk. ma ostatnie słowo. To jest chory kraj i chyba wszyscy o tym wiemy. W końcu jest tu kupa różnej maści nierobów (nie będę wyliczał bo lista będzie zbyt długa...) których nasze kochane państwo musi utrzymywać z naszej kasy. I zgadzam się z jedną z zamieszczonych tutaj opinii - NIE warto być tu uczciwym...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 10.08.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Teraz owszem zrobią to samo ale prześlą kwita do U.Sk. w PL i trzeba bulić. NIe ma przed tym ucieczki, nawet do Szwajcarii. A mozna wiedziec skac masz ta informacje? Twierdzisz , ze moj bank za granica informuje polski US ile lezy u mnie na koncie? Na pewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 10.08.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 jeżeli jest to bank w kraju należącym do UE to niestety tak. Jeżeli nawet jest to w Austrii czy Luxemburgu to nie informuje ale potrąca ryczałtowo chyba 15% podatku. Tego typu prawodawstwo wprowadziła UE chyba od 1 lipca br. No niestety tak już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 10.08.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 do ciku: ale widzę że mieszkasz w NY? no oni może i nie informują naszych cudownych U.Sk. ale płacisz podatek na miejscu. W końcu chyba wiesz lepiej jak to jest w USA z IRS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 10.08.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 do ciku: ale widzę że mieszkasz w NY? no oni może i nie informują naszych cudownych U.Sk. ale płacisz podatek na miejscu. W końcu chyba wiesz lepiej jak to jest w USA z IRS? Tak, niestety potracaja mi troche na podatek z konta. Tego juz nie udalo sie uniknac. Ale dobrze, ze mi na to zwrociles uwage, zawsze to juz jakis podatek oplacony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.08.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Tak, niestety potracaja mi troche na podatek z konta. Nie rozumiem. Jak to potracaja? IRS zabiera Ci kase z banku tlumaczac,ze to podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 10.08.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Tak, niestety potracaja mi troche na podatek z konta. Nie rozumiem. Jak to potracaja? IRS zabiera Ci kase z banku tlumaczac,ze to podatek? No bo nie mam tax ID. Potracaja i te pieniazki przepadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 11.08.2005 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Dalej nie rozumiem sytuacji. Jak to zabieraja? Ja tez mam konto w banku.Nikt mi niczego nie potraca.Zaden IRS. Kase trzymam od wielu lat w banku.Nie dosc ,ze nikt mnie nie okrada,to jeszcze calkiem fajne odsetki mi doliczaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 11.08.2005 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Moze masz social security Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 11.08.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Podatnicy, którzy pracowali za granicą, mieli w tym roku dużo problemów z rozliczeniem uzyskanych tam dochodów w Polsce. W zeznaniach popełniali błędy. Nie potrafili wybrać odpowiedniej metody unikania podwójnego opodatkowania, a także prawidłowo obliczyć podatku - wynika z sondy "GP". Opodatkowanie dochodów z zagranicy i ustalenie, gdzie będzie płacony podatek, zależy od umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. Prawo do opodatkowania również wynika z umowy. Podstawową zasadą opodatkowania dochodów uzyskanych za granicą jest opodatkowanie tych dochodów w państwie miejsca zamieszkania. Rzadko zdarzają się sytuacje, aby dochód był opodatkowany tylko i wyłącznie u źródła, a więc w państwie, w którym się zarabia. Umowy dzielą prawo do opodatkowania pomiędzy dwa umawiające się państwa. Zazwyczaj to państwo rezydencji - w naszym przypadku będzie to Polska - zachowuje prawo do opodatkowania dochodu albo też prawo do rozliczenia tego dochodu z uwzględnieniem podatku zapłaconego za granicą - oczywiście po to, aby podatnik nie był opodatkowany dwa razy. Generalnie zasada jest taka - mieszkasz w Polsce rozliczasz się w Polsce. Niestety, niewiele osób wie, że po powrocie z zagranicy musi uzyskane tam dochody wykazać w zeznaniu rocznym. Przeprowadziliśmy sondę w izbach skarbowych, aby sprawdzić, jak wyglądało rozliczanie dochodów zagranicznych w tym roku. Monika Kopiecka z Izby Skarbowej w Gdańsku zwróciła uwagę na fakt, że liczba wniosków o interpretacje czy też bezpośrednich pytań zadawanych przez podatników w tym roku wskazuje, że dla wielu z nich prawidłowe rozliczenie dochodów zagranicznych będzie większym problemem dopiero przy składaniu zeznań podatkowych za 2005 r. - Przy składaniu zeznań rocznych podatnicy najwięcej problemów mieli z zastosowaniem właściwej metody unikania podwójnego opodatkowania, tj. metody wyłączenia z progresją czy metody odliczenia proporcjonalnego - wyjaśniała Monika Kopiecka. - Najczęstszymi błędami popełnianymi przez podatników były: nieprawidłowe obliczenie dochodu, o który zwiększana jest podstawa obliczenia podatku do ustalenia stopy procentowej, wykazywanie jako koszt uzyskania przychodu dochodów stanowiących równowartość zwolnionych diet, błędne przeliczanie dochodów otrzymanych w walutach obcych - argumentowała Mariola Kustra z Izby Skarbowej w Rzeszowie. Dodała również, że w okresie składania zeznań urzędy odnotowały duże nasilenie zapytań ze strony podatników w zakresie rozliczania zagranicznych dochodów. Pracownicy organów podatkowych na bieżąco udzielali ustnych i telefonicznych odpowiedzi, pomagając także niejednokrotnie prawidłowo wypełnić formularz zeznania. Podobnie było w województwach: zachodniopomorskim, lubelskim, warmińsko-mazurskim, opolskim, łódzkim, świętokrzyskim czy małopolskim. Również urzędy mają pewne problemy z prawidłowym weryfikowaniem zeznań, w których wykazano dochody zagraniczne. Mariusz Olech, rzecznik prasowy Izby Skarbowej w Lublinie powiedział nam, że najpoważniejszym problemem, z jakim spotykają się urzędy skarbowe przy obsłudze podatników, którzy osiągnęli dochody za granicą - jest brak aktualnych, oficjalnych informacji o wysokości tych dochodów. W licznych przypadkach tego rodzaju informacje przekazywane są do Polski z dużym, niekiedy nawet trzyletnim opóźnieniem, co w sposób oczywisty utrudnia weryfikację złożonych przez te osoby rocznych zeznań podatkowych. Ewa Matyszewska dr Robert Zajdler, pracownik w Departamencie Prawa Unii Europejskiej UKIE Akcesja do UE otworzyła nowe możliwości podejmowania przez Polaków legalnej pracy, po załatwieniu niezbyt skomplikowanych formalności. Skutkiem tego są problemy z rozliczaniem uzyskanego dochodu, które wcześniej nie były tak powszechne. Podstawowa trudność z rozliczaniem takich dochodów w kraju wynika z konieczności znajomości właściwej umowy międzynarodowej, zawartej przez Polskę, regulującej unikanie podwójnego opodatkowania. Przeciętny obywatel naszego kraju ma bardzo ograniczony dostęp do treści takiej umowy, a przede wszystkim do właściwego zrozumienia jej treści. Obecnie istniejące broszury informacyjne, przygotowane przez Ministerstwo Finansów bardzo lakonicznie opisują powyższą problematykę. Rozwiązaniem tego problemu może być właściwa kampania informacyjna przygotowana przez służby podatkowe, która szczegółowo pokaże zasady i sposób rozliczania się z tego rodzaju dochodów. Beata Hudziak, menedżer w HLB Frąckowiak i Wspólnicy Sp. z o.o. Problemem są zbyt skomplikowane przepisy w tym zakresie. Podatnik musi nie tylko posiadać wiedzę na temat przepisów znajdujących się w polskiej ustawie o PIT, ale również w odpowiedniej umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania, której stroną jest Polska, zawartej z krajem, w którym polski podatnik wykonuje pracę. Dla przeciętnego podatnika, który z podatkami ma przede wszystkim (a niekiedy wyłącznie) kontakt podczas sporządzania zeznania rocznego, problematyka w tym zakresie jest na tyle skomplikowana, że ma prawo nie posiadać w tym zakresie stosownej wiedzy. W mojej ocenie niezbędne byłoby np. zamieszczenie na internetowej stronie Ministerstwa Finansów stosownych informacji wskazujących na podstawowe zasady rozliczania się polskich podatników wykonujących pracę poza granicami Polski. (Gazeta Prawna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 11.08.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 nalepiej mi sie koment. do tego podoba Taki H.. wam zapłacę wkurzony na władzę /dzisiaj 13:12/ Ciężko pracuję włóczę sie po obcych krajach i żyję poza prawem taki H.. jak Batorego komin dranie jeślibyście potrafili uszanować swojego obywatela nigdzie bym się nie musiał włóczyć niech was diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 11.08.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 A czy nierzad uprawiany za granica podlega opodatkowaniu? Bo tu chyba sytuacja ma sie inaczej niz z nierzadem uprawianym w Polsce. Kurka wodna tylko prosze mnie o takie nie podejrzewac! No! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2005 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Z tego co ja sie dowiadywalam to osoby ,ktore pracuja za granica i nie maja meldunku w Polsce, nie maja obowiazku placenia podatku w Polsce. .Inaczej jest , gdy ma sie meldunek. Tak zrozumialam , gdy dzwonilam do US.Chyba ,ze cos sie ostatnio zmienilo.ciku podatki potracaja z konta bankowego , ale gdy pieniadze masz oprocentowane i tylko z procentu jaki uzyskujesz placisz podatek , tak mi sie wydaje .Ja mam dwa konta . Jedno normalne z bierzacymi wydatkami i oszczednosciowe oprocentowane i tylko z procentu sie rozliczam. To tyle jezeli chodzi o konta bankowe nie liczac co rocznego rozliczenia z IRS.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.09.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 no i co ma ktos jeszcze jakies propozycje?jestem jak na razie podlamanyjesli bede musial zaplacic roznice to nie wiem czy na dom wystarczy ... ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts