Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie pieca z zamkniętą komorą spalania

zoner

Recommended Posts

Witam

Wywalczyłem u dewelopera piec z zamkniętą komorą spalania (standartowo buduje z otwartymi). Myślałem o instalacji w systemie rury współosiowej, ale dziś dowiedziałem się, że w/g dewelopera lepiej będzie podłączyć piec dwoma rurami z osobna. Podobno w systemie współosiowym zbyt duża byłaby średnica szerszej rury. Piec będzie w aneksie kuchennym. Komin będzie miał około 4 metrów. Piec Junkersa Euroline-HRD ZW 23-AE.

Proszę o podpowiedź czy godzić się na takie rozwiązanie i czy tłumaczenie dewelopera ma sens? Czy tracę coś na takim rozwiązaniu? - wiem, że w przypadku dwóch rur powietrze do spalania nie będzie ogrzewane spalinami a co za tym idzie i skuteczność grzania może być nieco mniejsza.

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam

W sprawie dwóch rur - skontaktuj się z serwisem lub poczytaj instrukcję tego pieca. Jeśli piec ma możliwość podłączenia oddzielnie rur zasilającej i wyrzucającej to znaczy, że wolno. Jedyne do czego ja bym się mógł przyczepić to skraplanie w przewodzie dostarczającym powietrze, jeśli byłby oddzielnie.

Co do zmniejszenia skuteczności grzania to płomień ogrzewa wodę a nie powietrze. Dostarczane powietrze potrzebne jest do spalenia gazu, który podgrzewa wodę.

Pozdrawiam

Nurni - dzięki za odpowiedź.

Podobno w tych piecach jest takie rozwiązanie, że można doprowadzać powietrze do spalania gdzieś z boku pieca. Mozna nawet wybrać z której strony.

Chodzi mi też o to czy jest to rozwiązanie z jakiś powodów gorsze od współosiowego czy lepsze, a może nie ma różnicy.

Jak w/g Ciebie można wyeliminować ryzyko skraplania o którym piszesz? Czy nie dotyczy to też rury wyrzucającej spaliny?

Czy obie rury mogą przebiegać we wspólnym kominie czy powinny w osobnych?

Czy potrzebna w tym przypadku jest kwasówka w kominie?

Przepraszam, że tyle pytań na raz, ale zostałem zaskoczony tym rozwiązaniem, tymbardziej, że montaż piecy niebawem.

To dla mnie bardzo ważne, bo decyzje zapadają teraz a mieszkać będzie trzeba kupę lat.

Pozdrawiam

Moim zdaniem najlepsze jest rozwiazanie przewodów współosiowych - sprawność jest nieco wyższa, choć jest też i minus. Przy dużych mrozach zimne powietrze schładza spaliny i może sie wykraplać nieco więcej kondensatu. Nie trzeba stosować rury w rurze, jako "rurę" zewnętrzną mozna wykożystać kanał ceramiczny. Minimalny wymiar kanału ceramicznego dla przewodu spalinowego o śred. 80 mm wynosi 130x130. Gościu chyba coś przesadza z tą srednicą kanałów współosiowych, mieszczą sie one w standardowych kominach