Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o ocenienie tego projektu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie bardzo wiem jakie masz potrzeby i oczekiwania więc napiszę z mojego punktu widzenia.

- Brak jakiegokolwiek pokoju ( gabinetu, gościnnego itp. na parterze)

- nieustawny salon

- beznadziejne wejście , z zewnatrz niby szerokie schody, kolumienki itp. a w środku wąska kiszka gdzie szczególnie zimą będzie bardzo ciasno i niewygodnie

- na dole sam tylko kibelek bez prysznica

- bezsensowny wykusz w jadalni narzuca sposób umeblowania i mocno podnosi koszty budowy przy tak niewielkiej powierzchni domu jest to tylko niepotrzebne udziwnienie

- brak możliwości zamknięcia kuchni na jadalnię

- na poddaszu przy braku gabinetu na parterze bezwzględnie powinny być 4 pokoje ale chyba nie da się tego zrobić w prosty sposób.

Ogólnie domek prosty i moim zdaniem z niezbyt dobrze rozplanowanym układem pomieszczeń.

Przy takich rozwiązaniach jak przyjęto nie będzie to najtańszy domek ze względu na koszty wykończenia balkonów i wykuszu

Pozdrawiam

1. Za maly garaz. Powinien byc 6x4, wtedy bedzie komfortowy (po 1 metrze luzu z kazdej strony auta umożliwia otwarcie drzwi bez ryzyka obicia). Czyli trzeba caly dom lekko (o +1 m wydłużyć) Za wąski wjazd do garażu- brama powinna byc ze 3,00. Docenisz, mimo, że tu za chwilę odezwą sie krytycy, którzy maja wjazd 2,40 i "spokojnie sie mieszczą". Nigdy nie wjeżdzali po prostu przez 3-metrową bramę.

Rozważylbym zrobienie drzwi do garażu w jego przedniej części - od zewnatrz (na tej scianie od ogrodu, tuż przed kotłownią) - do ci to możliwość chowania rowera, węża ogrodowego, etc i dostępu do nich bez wyjeżdżania autem z garażu.

2/ Zrezygnuj z kibelka kolo wiatrolapu i powiększ w ten sposób wiatrolap. Zamiast tegoż zlikwidowanego kibelka zrob normalną łazienke w kotłowni za garażem - z kotłem z zamkniętą komorą spalania (zeby nie robic nawiewów dla kotła). Ale wtedy (a także ze względu na punkt 1 powyżej)zamuruj drzwi od kotłowni do garażu, bo to slaby punkt dla ewentualnego zlodzieja.

3/ Poza tym, aż tak krytyczny nie jestem jak inwestor co do rozplanowania parteru. Owszem, calkiem przytulnie i miło.

4/ Góra - bez uwag. Ktos tam pisal (inwestor powyżej?), że "bezwzględnie" powinny być 4 pokoje czy ileś tam. Wcale nie. Jak kto lubi, tak ma. 3 sypialnie moim zdaniem wystarczą. Rozważ w nich wysokość scian kolankowych na poddaszu - zbyt niskie (mniej niz 70 cm) czynią każdy pokój nieustawnym (niepraktycznym). Wyższe niż 1 metr - często czynią dom szpetnym (jak tak mam).

5/ Niektorzy twierdza, że klatka schodowa lepiej jak ma 2,40 szerokości (czyli po 1,20 m w każdą stronę). Wygodnie sie mijaja 2 osoby.

zezo

mam zamiar wybudować ten dom za mniejsze pieniądze

bruner

garaż byłby od północy ale chyba go zlikwiduje

inwestor

mam dwa pomysły w związku z parterem

1 likwidacja garażu i zrobienie pokoju a także powiękrz nie kotłowni aby zmieścił się cały opał na zimę lub

likwidacja garażu zrobienie tam pokoju przniesienie kotłowni do piwnicy( zejście do piwnicy bod schodami a sama piwnica ma się znajdować pod kuchnią) piwnice będę budować na czarno, mam spadek terenu 1 metr, tam gdzie jest teraz kotłownia miała bybyć łazienka a ubikacja byłaby zlikwidowana i powiększony wiatrołap

- salon jak dla mnie ok

- dom jest dość prosty więc chcę mieć jeden ładny element w formie tego wykuszu 9 dlaczego wykusz podnosi tak mocno koszty ze względu na okna czy jeszcze coś??

- czemu nie mogę zamknąć kuchni???

na poddaszu wystarczą mi 3 pokoje

Aga KN

Czy Ty także budujesz ten dom? widziałam że na stronach archonu to nowość

Przekorek

garaż likwidacja

z kibelkiem zrobię tak jak mówisz

ściana kolankowa ma 96 i chcemy ją podnieść o 2 pustaki maks, także obawiamy się o wygląd domu :( czy możesz mi wysłać zdjęcie swojego domu i coś więcej napisać jak było u Ciebie z tą ścianą kolankową???

Dziękuje wszystkim za odpowiedz i proszę o jeszcze inne sugestie co do tego projektu

Większość spraw dotyczących domku to kwestia prywatnych gustów.

Niektórym może się niepodobać faktycznie nieustawny salon (bodaj jedna tylko możliwość ustawienia mebli), dla niektórych powierzchnia salonu może się wydać za mała bo to jest powieżchnia średniego "dużego pokoju" w mieszkaniu. No i nie widzę, czy tam jest kominek.

Ale jeśli tobie to wszystko odpowiada to nie ma sprawy - w końcu ty tam będziesz mieszkać.

Natomiast fakty są takie.

Chcesz zbudować taniej niż jest to wyliczone - a wyliczona cena to koło 1900zł/m2 - czyli nie taka znowu wielka. W tym kontekście faktycznie oszklony wykusz ma znaczenie bo raczej chcesz się nastawiać na oszczędzanie.

Rezygnacja z garażu na rzecz pokoju spowoduje, że do metrarzu powieżchni użytkowej dojdzie ci te 17,7m2. Jeśli podniesiesz ściankę kolankową, powierzchnia użytkowa całego poddasza też ci wzrośnie (trudno mi ocenić o ile).

Jeśli nawet zbudujesz dom taniej - powiedzmy, za 1600-1700 zł/m2 musisz doliczyć koszt dodatkowych m2 które chcesz sobie zafundować kosztem rezygnacji z garażu i podniesienia ścianki kolankowej. Jesli założyć zwiększenie pow. użytk. o tylko 30m2x1600zł to wychodzi extra wydatek 48 000zł.

zezo

mam zamiar wybudować ten dom za mniejsze pieniądze

bruner

garaż byłby od północy ale chyba go zlikwiduje

inwestor

mam dwa pomysły w związku z parterem

1 likwidacja garażu i zrobienie pokoju a także powiękrz nie kotłowni aby zmieścił się cały opał na zimę lub

likwidacja garażu zrobienie tam pokoju przniesienie kotłowni do piwnicy( zejście do piwnicy bod schodami a sama piwnica ma się znajdować pod kuchnią) piwnice będę budować na czarno, mam spadek terenu 1 metr, tam gdzie jest teraz kotłownia miała bybyć łazienka a ubikacja byłaby zlikwidowana i powiększony wiatrołap

- salon jak dla mnie ok

- dom jest dość prosty więc chcę mieć jeden ładny element w formie tego wykuszu 9 dlaczego wykusz podnosi tak mocno koszty ze względu na okna czy jeszcze coś??

- czemu nie mogę zamknąć kuchni???

na poddaszu wystarczą mi 3 pokoje

Aga KN

Czy Ty także budujesz ten dom? widziałam że na stronach archonu to nowość

Przekorek

garaż likwidacja

ściana kolankowa ma 96 i chcemy ją podnieść o 2 pustaki maks, także obawiamy się o wygląd domu :( czy możesz mi wysłać zdjęcie swojego domu i coś więcej napisać jak było u Ciebie z tą ścianą kolankową???

Dziękuje wszystkim za odpowiedz i proszę o jeszcze inne sugestie co do tego projektu

Zmiany o których piszesz są już wystarczającym powodem do odrzucenia tego projektu. Są zbyt poważne i zbyt duże, wyjdzie ci jakaś pokraka. Moim zdaniem szukaj dalej.

Kuchni nie zamkniesz na jadalnię bo:

- jest zbyt mało miejsca na zastosowanie drzwi uchylnych i przesównych

- drzwi harmonijkowe nie wchodzą w rachubę w takim miejscu i przy takiej szerokości otworu. Musisz zmniejszyć otwór drzwiowy do jadalni a wtedy z kuchni zrobi się mała komórka. Kuchnia jest zresztą bardzo źle rozplanowana: stolik w zasadzie stoi w przejściu jest bardzo mało miejsca na szafki. Jak wstawisz zmywarkę to praktycznie nie będziesz miała szafek podblatowych w których mieszcza się duże i najpotrzebniejsze rzeczy. W zasadzie ze względu na 2 wejścia powinnaś powiększyć kuchnię np. kosztem jadalni. Własnie tak próbował zrobić architekt i niechcący wyszedł mu własnie wykusz :wink: :D bo i naczej jadalnia byłaby tylko korytarzem. Jadalnia jest też beznadziejna bo nie możesz powiększyć okrągłego stołu gdy przyjadą goście. Ten okrągły stół to nie żadna atrakcja ale koniecznosć. Generalnie masz maleńką, kuchenkę, maleńką jadalnię i niewielki salon. Całość rozplanowane na ok. 40m2. Znacznie lepiej byłoby zrobienie kuchni powiedzmy 15m2 i do tego salonu 35m2 (jedno duże pomieszczenie) z ewentualną funkcją jadalni ale bez wyraźnego wydzielania części jadalnej.

Pozdrawiam

proszę o ocenę jeszcze tego projektu

http://www.archeton.pl/projekty/index.asp proszę wybrać Lipczyk

pierwotnie mieliśmy budować ten dom, ale martwiła nas jego duża powierzchnia zabudowy, ale teraz już sama nie wiem co myśleć

proszę przedewszystkim o ocene

inwestora, theRav i Przekornika

Dzięki za wszelkie sugestie.

Hmm...Obejrzalem. Ten mi sie zdecydowanie mniej podoba. Po kolei:

1. Zbyt maly salon. Zrezygnowalbym z kuchni w tym miejscu i zrobil naprawde duzy salon z obu tych pomieszczen po połączeniu.

2. Kuchnie bym dal tam, gdzie teraz garaz. Zmiesci sie tam tez stół - bedzie taka jadalnia z kuchnia razem.

3. Wiatrołap (i wejscie) w pomieszczeniu nr 3 - połączonym z nr 10. Docenisz duzy wiatrolap i garderobę w nim. Po pierwsze - to pomieszczenie nie nadaje się na pokój. To skandaliczna karykatura pokoju - rodem z M2 w PRL-u.

4. Połączyłbym 7 i 5 i zrobił tam naprawdę konkretną łazienkę.

5. Nie wiem, po co sie upierasz przy pokoju na parterze. Ja też kiedyś myślałem, że jest cholernie potrzebny i wybudowałem. Stoi pusty.

Natomiast fakty są takie.

Rezygnacja z garażu na rzecz pokoju spowoduje, że do metrarzu powieżchni użytkowej dojdzie ci te 17,7m2. Jeśli podniesiesz ściankę kolankową, powierzchnia użytkowa całego poddasza też ci wzrośnie (trudno mi ocenić o ile).

Nic podobnego. Podniesienie scianek kolankowych nie wplywa na koszty - to tylko 2 rzędy cegiel. Powierzchnia domu (podlogi) zostaje ta sama, zmienia sie tylko powierzchnia na papierze (trick matematyczny wynikający z przeliczenia powierzchni pod dachem.) Co do garażu - owszem - zamiast 20 metrów wylewki masz 20 metrów paneli. O tyle wzrośnie koszt (ca.2.000,- Pln total).

Przekorek

garaż likwidacja

Niestety nie mam zdjec swojego koszmarka (scianka 160 cm, fakt, praktyczna). Popros raczej pracownię architektoniczną, zeby Ci zrobili wizualizacje projektu przy różnych wysokosciach scianki kolankowej i przeslali np faksem. Powinni to umieć zrobic.

Beti jeżeli ten projekt ci się podoba to nie patrz na to ,że "salon nieustawny" meblościanki w salonie są niemodne

"kibelek mały" na poddaszu jest główna łazienka kibelek jest większy

garaż mały cóż nie jest to wielki dom.Nie każdy musi mieć garaż na dwa samochody .Jeżeli tobie ten projekt odpowiada zawsze możesz go zaadoptować do swoich potrzeb :wink:

Lipczyk też jest do przeróbki i 100 następnych też będzie do przeróbki. Jak już sensownie rozplanujesz pomieszczenia to okaże sie że budynek nie pasuje do działki a okna salonu wychodzą na kompostownik sąsiada. Najpierw zapłacisz 1500 zł za prawa do projektu potem ze 2 tys. za przeróbki i adaptacje i na koniec nie będziesz jeszcze zadowolona. Ja tą drogę już przerabiałem. Po obejrzeniu kilkuset projektów zamówiłem indywidualny. Jest to szczególnie ważne bo dobre rozplanowanie małego budynku jest znacznie trudniejsze niż dużego. Nie zgadzam się z brunerem że jak sie podoba to należy brać i ewentualnie "adoptować" :wink: Lepiej jest wydać kilka tysiaków więcej i zrobić dobry i pasujacy do działki i naszych oczekiwań. Adaptacja gotowca prawie zawsze będzie kalectwem. Te kilka tysiaków na projekt zwróci sie w trakcie budowy i uzytkowania z nawiązką. Ważne tylko aby nie trafić na "nawiedzonego" architekta.

Beti ocena róznych projektów nie znając twoich potrzeb jest nieco bez sensu. Przeczytaj poczatek wątku http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36978 jest tam kilka porad jak należy podchodzic do projektu.

Pozdrawiam

Przekornik

widze że ktoś ma tu manie wielkości :wink: ja nie chcę mieć wszystkiego BIG dom ma być przytulny to nie pałac prezydencki.

A za kilkanaście lat, gdy nie będziesz już mógł się sprawnie poruszać po schodach podziękujesz Bogu za ten pokój na parterze, chodzby miał zaledwie10m2

Ale dziękuje Ci za uwagi

aha dziękuje jeszcze że uświadomiłeś theRav co do ściany kolankowej i garażu- oczywiście że zgadzam się z tobą, i myślę że na panelach nie zbankrutuje :)

Szkoda że nie masz zdięcia swojego domu ( pewnie to duża rezydencja patrząc na Twoje upodobania co do łączenia pomieszczeń) ale dzięki za pomysł z pracownią architektoniczną,

bruner

Dzięki za wsparcie, ale każdy z nas chciałby mieć dom zbliżony do ideału, a o taki trudno więc chcę się poradzić innych bardziej doświadczonych, którzy wybór projektu mają już za sobą. Tak wogóle to nie wiem jak Wy to zrobiliście ja poprostu (przepraszam za określenie) już rzygam tymi projektami :evil:

Inwestor

ja nie mam tyle kasy aby wydać kilka tyśaków na projekt indywidualny, mam w kieszeni 50 tyś i chcę wybudować dom w stanie otwartym

Ale dzięki za opinie

A w Lipczyku nie planuje żadnej zmiany dla mnie jest prawie idealny ale boje się kosztów budowy :(

Podniesienie scianek kolankowych nie wplywa na koszty - to tylko 2 rzędy cegiel. Powierzchnia domu (podlogi) zostaje ta sama, zmienia sie tylko powierzchnia na papierze (trick matematyczny wynikający z przeliczenia powierzchni pod dachem.) Co do garażu - owszem - zamiast 20 metrów wylewki masz 20 metrów paneli. O tyle wzrośnie koszt (ca.2.000,- Pln total).

Nie zgodzę się z tym, to właśnie jest problem psychologiczny, bo każdemu się wydaje, że to tylko dwa pustaki.

Jeśli przy tym domku podniesiemy ściany o dwa pustaki, czyli pewnie z 50cm, przy obwodzie domu ponad 40m, to dostajemy dodatkowe ponad 20m2 ścian. A przecież na ścianach zewnętrznych się nie skończy, jeśli będziemy chcieli zostawić dach jak w projekcie, bez zmiany jego kąta nachylenia to trzeba podnieść wszystkie ściany co do bilansu dodaje nam kilkadziesiąt metrów kwadratowych.

Te dodatkowe kilkadziesiąt metrów kwadratowych trzeba wymurować (cana materiału i robocizny), wytynkować, ocieplić, pomalować, wygładziować, wykafelkować czy co tam jeszcze. Dlatego właśnie z dwóch pustaków robi się wcale nie mała cena.

Wbrew pozorom przeliczanie cen na powierzchnię użytkową nie bierze się z sufitu - po prostu pow. użytkowa dyskontuje te wszystkie zmiany, o których piszę.

Zmiana garażu na pokój to też nie same panele ale i droższe malowanie ścian, dodatkowe metry do instalacji elektrycznej, dodatkowe punkty oświetleniowe, gniazda itd.