Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zablokowano remont - Pomocy

Misiek_GD

Recommended Posts

:( Witam- Potrzebuję pomocy !!!!

Po 10 latach wykupiłem stary(1927 rok) dom w którym mieszkam od urodzenia!

Jednocześnie (na początku 2005 r) ze sporządzeniem aktu zakupu domu i wieczystego uzytkowania gruntu został ogłoszony nowy plan zagospodarowania przestrzennego - NA MIEJSCU MOJEGO DOMU BĘDZIE DROGA(coś w rodzaju autostrady) .Wystąpiłem o WARUNKI ZABUDOWY - otrzymałem decyzję wstrzymujacą na 12 m-cy!

PLAN ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO został zaskarżony do sądu I instancji (trwać to bedzie ok. 2 lat). Od 2005 dowiedziałem się, że decyzję I isnstancji sądu można zaskarzyć wyżej - do II instancji (dodatkowe 2 lata).

CO ROBIĆ??!

Muszę wymienić konstrukcję dachu i strop- grozi zawaleniem! Bez Warunków Zabudowy nie dostanę pozwolenia na budowę - a bez tego nie mogę ruszyć konstrukcji dachu. Zwróciłem sie do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego o wydania w drodze ADMINISTRACYJNEJ pozwolenia na remont- dostałem odpoiedź,że miasto nie może wstrzymywać remontu , ale może wstrzymać MODERNIZACJĘ i ROZBUDOWĘ- a ja chcę zamienić strop drewniany na ceramiczny gęstozebrowy. Jak to wszystko zrobić, bo za 12 m-cy może sie wszystko ZAWALIĆ!

PROSZĘ O POMOC I PRZEPISY.

Na remont stropu nie potzrbujesz WZiZT ani planu przestrzennego. Musisz uzyskac pozwolenie na wymiane stropu.

Powinines zlozyc: inwentaryzacje stropu, ocene stanu technicznego i mozliwosc wymiany na gestozebrowy, projekt stropu.

Opinie techniczna powinna podkreslic zachowawcza role stropu przy wzmocnieniu isteniejacego ustroju budowlanego.