Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział zakupionej działki

SASZA

Recommended Posts

Witam, mam takie pytanie, chce kupic dzialke ok 1000m, trafiła mi sie działka 1900m w miejscu które bardzo mi odpowiada. Jednak pierwotny plan byl taki ze kupie działke i jeszcze starczy na stan surowy ale jak 1900m zakupie to bede musial sie na jakis czas wstrzymac z budowa. Z racji ze miejsce w ktorm jest ta ziemi bardzo mi odpowiada zaczołem sobie kombinowac ze kupie dziłke 1900m i moze za jakis czas podziele ja na 2 mniejsze i kompus połowe odsprzedam. i teraz pytanie. czy moge taka działke za 2 moze 3 lata podzielic i pol sprzedac? Od czego to jest uwarunkowane?Gdzie na ten temat moge sie dowiedziec czegos?

Witam, mam takie pytanie, chce kupic dzialke ok 1000m, trafiła mi sie działka 1900m w miejscu które bardzo mi odpowiada. Jednak pierwotny plan byl taki ze kupie działke i jeszcze starczy na stan surowy ale jak 1900m zakupie to bede musial sie na jakis czas wstrzymac z budowa. Z racji ze miejsce w ktorm jest ta ziemi bardzo mi odpowiada zaczołem sobie kombinowac ze kupie dziłke 1900m i moze za jakis czas podziele ja na 2 mniejsze i kompus połowe odsprzedam. i teraz pytanie. czy moge taka działke za 2 moze 3 lata podzielic i pol sprzedac? Od czego to jest uwarunkowane?Gdzie na ten temat moge sie dowiedziec czegos?

Miałem podobną sytuację. Umówiłem się ze sprzedającym że kupię cały teren ale po dokonaniu podziału - przystał na to i transakcja doszła do skutku. Miałem dzięki temu gwarancję że plan podziału jaki przedstawiliśmy ze sprzedającym został przez Gminę zaakceptowany i nie ma ograniczeń narzucanych przez Gminę a dotyczących n.p. minimalnych wymiarów albo innych takich. A kombinujesz dobrze tylko nie zapomnij o dojeździe do tej drugiej działki i o możliwości doprowadzenia mediów. Pozdrawiam i powodzenia.

Na pewno lokata w grunt jest najlepszą lokatą ale musisz sprawdzić w gminie plan przestrzennego zagospodarowania dla tego terenu (jak pisał poprzednik minimalna wielkość działki, przeznaczenie). Musisz pamiętać o możliwości zapłacenia podatku dochodowego 10% od sprzedanego kawałka gruntu. No i tak planuj, żebyś nie był przymuszony do szybkiej sprzedaży.