Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka betonowa czy ceramiczna?

Recommended Posts

Pomocy!!! Już mam dość huśtawki przy wyborze dachu. Chcieliśmy dachówkę cementową ze względu na koszty - ok. 5 tys. na dachu, ale mamy grono osób, które bardzo odradza, bo:

1. mech- sama widzę, że porasta, ale czy to jest problem poza względami estetycznymi? Chyba od tego dach nie przecieka?

2. zawiewający śnieg - dom jest w otwartej okolicy i sąsiedzi mówią, że w zimie to folia na strychu aż trzeszczy tyle tam nawiewa. I znowu - czy to przeszkadza? Przecież nie ma być szczelnie i nie zwiewać wcale?!

Nie wiem czy warto dopłacić tyle kasy bo przecież przede mną jeszcze kupe wydatków...

Doradźcie

1. mech- sama widzę, że porasta, ale czy to jest problem poza względami estetycznymi? Chyba od tego dach nie przecieka?

2. zawiewający śnieg - dom jest w otwartej okolicy i sąsiedzi mówią, że w zimie to folia na strychu aż trzeszczy tyle tam nawiewa. I znowu - czy to przeszkadza? Przecież nie ma być szczelnie i nie zwiewać wcale?!

Witaj Moniko temat stary jak świat, i był już poruszany wiele razy na tym forum.

1) nowa generacja dachówek betonowych, mniej porasta nawet niż ceramiczne naturalne i anagobowe. Porastanie to rzecz gustu, inni chcą, bo to dodaje klimatu i charakteru dla budynku, inni wręcz peciwnie lubią czyste dachy (jak ja)

2) zamiast foli pod dachówkę możesz zastosować papę