Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o blachodachowce

kaKa

Recommended Posts

On 2002-01-20 16:13, lullabysta wrote:

A pamiętam że kiedyś robiłem polską blachą huty Floriana(2 lata temu), i po 5 miesiącach inwestorka mnie wezwała, bo ma łaciaty dach, a to po prostu poodpadała farba, a pod spodem było coś jakby talk dla lepszego wyobrażenia.

Może teraz się poprawili, ale generalnie przestrzegam, zwłaszcza na materiałach dachowych, -za tanie pieniądze to psy mięso jedzą.

Pewnie są wyjątki, ale generalnie to jest prawda

Pzdrw

Artur

Artur, czy pamiętasz, kiedy dokładnie robiłeś tego Floriana? Słyszałam, że w ciągu ostatnich 2 lat producent tej blachodachówki zmienił całą linię produkcyjną, co podobno znacznie wpłynęło na poprawę jej jakości.

Beata

na moim dachu- prostym dwuspadowym leży od 5 lat Lindab i nie ma na nim śladu rdzy, nic też nie przecieka w miejscach wkrętów farmerskich . Zostało mi trochę blachy, więc zrobiłam z resztek mały daszek na murze oddzielającym posesję od sąsiadów . Nie rdzewieje i sprawdza się dobrze pomimo, że to już nasza radosna twórczość, a nie dekarza. Kawałki blachy leżą pod chmurką przy garażu od 5 lat i nie pordzewiały (miały być wykorzystane na dach w psiej budzie , ale mój pies ani myślał do niej wchodzić, więc buda została wydana na wieś zanim pokryliśmy ją blachą).

Wszystko jest kwesją gustu i zasobności portfela. Obecnie na rynku są bardzo dobre blachodachówki jak i dachówki. Cena dachu z dachówki ceramicznej (licząc z cięższą więźbą) trzeba pomnożyć przez dwa w poruwnaniu do dachu krytego blachodachówką.

Osobiście wybrałem dachówkę ceramiczną, bo blachodachówka mi się nie podoba, poza tym mam dość skomplikowany dach i z blachodachówki byłoby dużo odpadów.