mp5_10sd 02.08.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Mam gotową instalację. Będzie ona zabezpieczona wyłącznikiem różnicowo-prądowym FAEL S302 (faza i zero).Niewiem czy dac r-p 16A, czy r-p 20A i dodatkowo B16A na faze, żeby w przyszłości móc podłączyć kolejne obwody? Czy będzie można podłączac bezpśrednio do r-p? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 02.08.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Witam Mam gotową instalację. Będzie ona zabezpieczona wyłącznikiem różnicowo-prądowym FAEL S302 (faza i zero). Niewiem czy dac r-p 16A, czy r-p 20A i dodatkowo B16A na faze, żeby w przyszłości móc podłączyć kolejne obwody? Czy będzie można podłączac bezpśrednio do r-p? S302 nie jest wyłącznikiem RCD, tylko zwykłym. RCD to P302. Co do reszty Twojej wypowiedzi to za mało danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp5_10sd 08.08.2005 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Rzeczywiście pomyliły mi się litery Sprawa wygląda tak: jest stara instalacja elektryczna domu. Na faze są po trzy bezpieczniki topikowe 20A a na zero nie ma, żadnego. Strych został wyremontowany (podniesiony dach, wymienona podłoga etc.) i została założona nowa instalacja elektryczna (3x1.5mm) i chce ją zabezpieczyć też dodakowo na zerze ów P302. Chodzi mi o to czy można dać sam P302 16A, czy np. P302 20A i do tego jeszcze na faze S301 B16A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 08.08.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Witam Przewody 1,5mm2 nie zabezpiecza się zabezpieczeniem o wartości 16A. Jest to za dużo dla takiego przekroju. Różnicówka P302 nie posiada członu nadmiarowoprądowego, li tylko człon różnicowy. W takim wypadku należy stosować RCD o symbolu P312... Ale jeżeli już masz takowy to obowiązkowo dodać zabezpieczenie. Moment. Powiedz, gdzie chcesz dać tą różnicówkę. Czy na starą instalację zasilającą, czy na nową, bo to ma znaczenie. I czy budynek jest zasilany z czterech przewodów, czy z pięciu (ewentual z trzech lub z dwóch) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp5_10sd 09.08.2005 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Do budynku idą 4 przewody: 3fazy i jedno zero potem jest skrzynka na zewnątrz 3x25A topikowe potem do tablicy w domu (licznik i 3x20A topikowe) potem za którąś 20 chce wpiąć ów RCD, żeby zabezpieczyła rónież N w nowej instalacji. Albo najlepiej narysuje http://kapi0000.webpark.pl/schemat.gif Chodzi mi o to czy można dać sam P302 16A, czy np. P302 20A i do tego jeszcze na faze S301 B16A A co do tego, że 1.5 nie zabezpiecza się 16A to się nie zgodze. Tu kiedyś pisałem: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=442331 A potem się dowiedziełm i tak powinno się zabezpieczać: 0.75 > 6A 1 > 10A 1.5 > 16A 2.5 >20A 4 > 25A 6 > 30A itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.08.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witam To ten RCD może tak być, ale nie zabezpieczaj "N" na starej instalacji, gdyż on jest jako PEN. Co do przewodu 1,5mm2 i zabezpieczeń jego to proponuję normę PN-IEC 60364-5-523:2001 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego. Obciążalność prądowa długotrwała przewodów. Podane są tam prądy długotrwałe, przy temperaturze 70* i 90*, które to wachają sie od 13A do 19A, w zależności od ułożenia. W naszych domkach zakładam najniższą wartość (13A). Chyba nie chcesz robić ogrzewania ściennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp5_10sd 09.08.2005 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Pisząc N chodziło mi o zero.To takim razie musze dać P302 16A i S301 B10A, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.08.2005 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witam Pisząc N chodziło mi o zero. To takim razie musze dać P302 16A i S301 B10A, tak? Niestety "N" to nie "zero". N-neutralny, występuje w instalacji, gdzie jest osobny przewód PE-ochronny. Instalacja trzy lub pięcio przewodowa. PEN- ochronno-neutralny ( dawniej zerowy), występuje, gdy służy do do ochrony jak i zasilania odbiorników. Instalacja dwu lub cztero przewodowa. PEN-a nie wolno przerywać! Jeżeli na górę idą trzy przewody to RCD możesz dać, ale jak dasz zespolony (P312...), to mniej miejsca zajmie w rozdzielni i mniej drutowania. Jeżeli masz jużtaki zestaw jak napisałeś, to możesz dać a nawet możesz dać eSa S301B13A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp5_10sd 09.08.2005 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 PEN-a nie wolno przerywać! Możesz mi to trochę jaśniej napisać? Bo ja uczyłem sie raczej na starych instalacjach. W wieku 14 lat zakładałem instalacje w piwnicach, i na działkach u sąsiadów. Wtedy to było prosto: jeden lub trzy bezpiecznik(i) topikowy(e), zero robiło za zero i mase; potem licznik i następne topkowe i rób co chcesz dalej. Jak mi podłączyli prąd na działce, to zauważyłem, że dużo się pozmieniało. Z lini 35A topikowe, potem przeciwprzepięciowe (chroniące od wyładowań atmosferycznych), dalej S303 C20, licznik, P302, potem jedna faza B16A na gniazdka, i druga B6A na oświetlenie. A tak BTW to się nie drutuje tylko są listwy miedziane które odpowiadają przewodowi 16mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.08.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witam PEN-a nie wolno przerywać! Możesz mi to trochę jaśniej napisać? W starej instalacji "zero", w nowej to się nazywa PEN - ochronno(PE)-neutralny(N). W przewodach ochronnych nie wolno instalować zabezpieczeń i wyłączników, a przewód PEN, jak nazwa wskazuje najpierw chroni, później zasila. A tak BTW to się nie drutuje tylko są listwy miedziane które odpowiadają przewodowi 16mm2 Problem w tym, że jak Ci przyjdzie połączyć dwa zabezpieczenia w szeregu ( S + P), to i tak Ci wyjdzie połączenie jednego z dołu, drugiego z góry, a jakoś to listwą nie widzę, chyba że lubisz się męczyć. I nie koniecznie robić to 16mm2, bo czasami WLZ ma 6mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts