mmarysia 02.08.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Robię rozeznaniu rynku w temacie instalacji zbiornika podziemnego. Z dotychczaswych informacji wynika że Shell oprócz tego ze jest firmą znaną i na jakość produktów chyba nie można narzekać - oferuje korzystne rozwiazania w kwestii instalacji zbiornika (obecnie tylko 240 PLN) , dzierzawę też mają nie najdroższą 500 pln netto za rok. Czytajac forum spotkałam sie jednak z pojedynczymi negatywnymi uwagami - co do kosztów samego gazu i innych blizej nieokreślonych zarzutów. Mam zatem ogromną prosbe do klientów Shella - podzielcie sie swoimi doswiadczeniami - pomóżcie dokonać wyboru. Nie chce mieć najtańszego gazu w okolicy i martwic sie o jakosc tego gazu - z drugiej strony przepłacanie tez mi sie nie usmiecha - a ponadto sa pewnie inne niuanse nad ktorymi należy sie zastanowic choc jak widzę standardy w umowach sa raczej podobne u róznych dostawców. Będę bardzo wdzieczna za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 02.08.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 O ile wiem, zbiorniki podziemne stosuje sie przy zasilaniu propano-butanem, bo zima mieszanina sie rozwarstwia i butan czasem nie chce płynąć. A z kolei Shell dostarcza czysty propan, wiec chyba nie byloby potrzeby wkopywania zbiornika?? Prawdopodobnie taniej jest więc miec zbiornik na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 02.08.2005 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 No tak - taniej byłoby na powierzchni - ale ja nie za bardzo jestem chętna, żeby na mojej nie wielkiej znowu dzialce stała na wierchu taka butla - stąd podziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 02.08.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 mmarysia, a nie lepiej jak juz wkopujesz butle zrobic to z inna firma naprzyklad i tankowac propan-butan. Zawsze to taniej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 02.08.2005 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Hmmm..... ja jestem kołek techniczny i samej mi trudno rozważyć czy propna-butan to dobry pomysł. Zwłaszcza ze słyszę ze nie wsyzscy producenci kotłów dopuszczają takie rozwiązanie - a to dla mnie laika o czymś swiadczy. Kto mnie fachowo uswiadomi w tym temacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 02.08.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Co do wspolpracy z kotlem i propan-butan, to nie mam pojecia tylko przyszla mi taka mysl ze jak juz wkopany, to szkoda bylo by nie wykorzystac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 02.08.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 mmarysia, a jakie są u Ciebie szanse na gaz ziemny. Też myślałem o zbiorniku podziemnym, ale ta demolka ogrodu przy demontażu zbiornika . Dwa tygodnie temu tankowałem pierwszy raz zbiornik z Shela. Cena promocyjna 1.1 zł/l netto. Wybrałem Ich między innymi ze względu na klauzulę, że w przypadku podłączenia GZ likwidacja butli za darmo. Standardowo w Shelu to koszt 800 zł netto. Jeśli dobrze pójdzie to GZ w przyszłym roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 02.08.2005 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Z gazem ziemnym u mnie kiepsko- choc mam nadzieje ze jak w końcu do Kobierzyc przyjdzie jakis porządny inwestor - ostatnio sa rozmowy z LG - to gazownia ruszy tyłek. O tej opcji ie widziałam ze moze to mnie nie kosztować - czyli jakis plus na korzysć Shella - co z innymi uwagami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 02.08.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Z gazem ziemnym u mnie kiepsko- choc mam nadzieje ze jak w końcu do Kobierzyc przyjdzie jakis porządny inwestor - ostatnio sa rozmowy z LG - to gazownia ruszy tyłek. O tej opcji ie widziałam ze moze to mnie nie kosztować - czyli jakis plus na korzysć Shella - co z innymi uwagami?? Z klauzulą trzeba Ich przycisnąć . BP też idzie na podobny układ. Tylko u Nich rezygnują z kary umownej, a koszty zabrania zbiornika, to 500 zł netto + ewentualne koszty odtantowania pozostałego gazu. Weź pod uwagę jeszcze fakt, że jeżeli po 5 latach dozór techniczny zechce poddać kontroli Twój podziemny zbiornik, to też czekają Ciebie wykopki w ogrodzie. Dzierżawa naziemnego zbiornika w moim przypadku, to 300 zł netto. Nie znam układu Twojej działki, ale może Masz więcej miejsca na zbiornik za domem. BP ma zasięg tankowania 30 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 02.08.2005 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 W temacie propan-butan sprawdziłam u De Dietricha - bo ich kociol nas interesuje - nie zalecają- zalecają propan. Zabronic nie zabronią - ale jeśli dzieje sie cos z kotlem a stwierdzą ze idzie mieszanka - wychodzą z załozenia ze wina nie jest po ich stronie. Twierdzą ze problem polega na tym ze taka mieszanka ma różny skład w zależnosci od tankowania oraz od czynników atmosferycznych i nie daje stałej jakosci paliwa dla kociołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiko 02.08.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 mmarysiapropnuje sprawdzić jeszcze ofertę firmy progas, prawdopodobnie mają ciekawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2005 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 progaz jest elastyczny i interesujacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 03.08.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Witam Mamy od 4 lat podziemny zbiornik Shell, zbiornik jest na działce już 6 lat (poprzedni właściciel)Jak do tej pory nie mamy powodów do narzekań, ani na jakość gazu ani na obsługę przez firmę Shell. Tylko cena chyba najwyższa na rynku. To ich wielki minus, ale może on się rekompensuje przez jakość gazu - mam taką skrytą nadzieję.W zeszłym roku był na przeglądzie człowiek z dozoru technicznego. Nie było żadnych wykopek na działce, interesowały go elementy dostępne po otwarciu pokrywy. PozdrawiamWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.08.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Jeżeli decydujesz się na propan to poważnie rozważ zbiornik naziemny. Będzie taniej.Natomiast przelicz sobie czy propan nie jest zbyt drogi. Sam mam z Shella gaz i w promocji (dla Ciebie za rok) był po 1,79 brutto. to prawie 30 gr za kWh. (Ja prąd budowlany mam po 32 gr (bez abonamentu)).Propan jest drogi i gdybym budował dom szedłbym w kierunku kominek+prąd. Z shellem nie mam żadnych problemów - martwię się tylko zapisem, że co sezon bedę kupował conajmniej 2000litrów gazu. a Kupię ok. 1350 l. Ciekawe co mi zrobią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 napewno sa tensze gazy na rynku niz Shell za 1.79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 03.08.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 ... Z shellem nie mam żadnych problemów - martwię się tylko zapisem, że co sezon bedę kupował conajmniej 2000litrów gazu. a Kupię ok. 1350 l. Ciekawe co mi zrobią ? Najprawdopodobniej podniosą Ci dzierżawę za zbiornik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 08.08.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 ... Z shellem nie mam żadnych problemów - martwię się tylko zapisem, że co sezon bedę kupował conajmniej 2000litrów gazu. a Kupię ok. 1350 l. Ciekawe co mi zrobią ? Najprawdopodobniej podniosą Ci dzierżawę za zbiornik . Nie płacę dzierżawy. Zostawiłem kaucję. Uważam to za lepsze rozwiązanie. Kaucja jest zwrotna przy końcu umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 09.08.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 ... Z shellem nie mam żadnych problemów - martwię się tylko zapisem, że co sezon bedę kupował conajmniej 2000litrów gazu. a Kupię ok. 1350 l. Ciekawe co mi zrobią ? Najprawdopodobniej podniosą Ci dzierżawę za zbiornik . Nie płacę dzierżawy. Zostawiłem kaucję. Uważam to za lepsze rozwiązanie. Kaucja jest zwrotna przy końcu umowy. Nie pamiętam czy, to BP czy Shell, a może obie firmy, mają grupy cenowe uzależnione od ilości zakupionego gazu. Może "awansują" Cię do droższej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiko 19.08.2005 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 NOTO, właśnie po to jest ta kaucja, jak nie bęziesz sie wywiązuwał z umowy, to oni przy rozwiązaniu Cię podliczą i oddadzą może z 30 % kaucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gond 19.08.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 NOTO, właśnie po to jest ta kaucja, jak nie bęziesz sie wywiązuwał z umowy, to oni przy rozwiązaniu Cię podliczą i oddadzą może z 30 % kaucji Masz rację bo poto są te zapisy w umowach żeby shell się zabezpieczył np. umowa na 10 lat lub limit odbioru gazu, a jak się nie wywiążesz to Ci potrącą z kaucji i możesz im na gwizdać .Dodatkowo shell czy też BP robili kiedyś coś takiego,że dawali instalację za 1zł,a wartość jej była np 3000zł i jak się ktoś nie wywiązał to potrącali mu z kaucji tyle na ile nie wywiązał się z umowy. Lepiej wybrać firmę gdzie nie ma limitów odbioru gazu a instalacja od razu jest Twoja Tylko np nie za złotówkę a np zan połowę ceny.Siostra miała zbiornik z Shella mówiła zawsze ,że drogi gaz no ale za markę trzeba płacić.Teraz ma gaz ziemny.Najgorsze jest to,że kaucja praktycznie jej przeoadła bo nie zwróciła się cena instalacji.Miała zbiornik 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts