AnK 02.08.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Może ktoś mógłby mi pomóc w zaprojektowaniu i doborze roślin (iglaste i liściaste) do obsadzenia wokół działki (od podwórka). Marzy mi się różnorodność co do wysokości oraz atrakcyjności roślin w różnych porach roku. Jeżeli ktoś miałby takie zdolności i mółby mi pomóc to byłabym bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tata Leonarda 05.08.2005 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Mam stan zero jeśli chodzi o rośliny. Przeczytałem kilka książek typu: Projektowanie ogrodów, Drzewa w ogrodzie itp. Po lekturze mam takie wnioski: - rośliny dobrać do rodzaju gleby i ilosci wody - wielkość działki i planowanego domu ma znaczenie - zalecana proporcja 2/3 drzew lisciastych i 1/3 iglastych - blisko tarasu warto posadzić drzewo liściaste zacieniające połowę tarasu - niektóre drzewa mają korzenie niszczące fundamenty i kanalizację - trzeba trzymać je na dystans - na małej działce zalecają mieć jedno większe drzewo 'domowe' - warto znać rozmiary docelowe drzew, nie sciskać ich nadmiernie, pozwolić rozwinąć się pokrojowi. Napisz o rodzaju gleby, wielkości działki a ja poszukam zestawów roślin w mądrych książkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnK 08.08.2005 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Dzięki za trop.... Rozmiary działki to: 47,5 m:20m:42,5m ścięty róg 2m i przód działki 4,5m. Jeśli chodzi o glebę to nie za bardzo znam jej rodzaj, na razie jest tam łąka. Na pewno nie ma gliny, zdaje mi się, że podłoze raczej piaszczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tata Leonarda 09.08.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Sorry za przerwę. Czasami mam sporo pracy no i obowiazki zwiazane z synkiem. W najbliższych dniach poczytam na twój temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts