Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obejść zakaz stawiania wiaty lub blaszaka(warunki zab.)?

micha

Recommended Posts

W warunkach zabudowy mam zapis ,że nie mogę postawić na działce wiaty ani garażu blaszaka ,a jedynie garaż w bryle budynku lub wolnostojący dostosowany wyglądem do domu. Czy znacie może jakiś sposób aby obejść ten przepis :roll: Nie mam kasy na budowę garażu i tak bardzo pasowałaby mi wiata lub jakiś estetycznie zakamuflowany iglakami blaszak ,a tu taki klops :cry: Czy mogę na przykład zamiast na wiatę wystąpić o pozwolenie na altanę i póżniej w niej trzymać autko lub postawić blaszak jako pakamerę na narzędzia budowlane i w niej parkować ?Poddasze będziemy wykańczać w przyszłości więc będziemy mieć tylko częściowy odbiór budynku i taka pakamera chyba mogłaby stać dłuuugo?Może wypisuję farmazony :oops: ,ale tak mi zależy na tej wiacie lub blaszaku. Poradźcie proszę jak obejść ten zapis. Z góry dziękuję.

Tylko że ja w tym blaszaku lub wiacie chciałam też trzymać różne rzeczy na które nie będzie miejsca w domu np.rowery. A obsadzony tujami lub pnączami blaszak nie musi rzucać się w oczy. Dla mnie estetyka też jest ważna ,ale czasami ze względu na brak kasy trzeba iść na kompromisy.

moze sprobuj za jakis czas wystapiac jeszcze raz o warunki na garaz.. z tego co znam nasze urzedy i burd... w nich panujacy to juz pewnie im sie punkt widzenia zmieni z 10 razy :):):)

u mnie podobno sasiadowi zabronili robic piwnicy a 3 lata pozniej ja dostalem pozwolenie na piwnice bez zadnego "ale" ...

Art. 29. Prawa budowlanego mówi jasno:

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) .....

(...)

24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji

robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów

używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach

geologicznych i pomiarach geodezyjnych;

... budujesz długo, blaszaczek stoi .... :p i po sprawie :wink:

a że nie trzymasz tam betoniarki tylko autko... ??? :o 8) :p

Przepis jest przepis. I stosuj go. :evil:

Prowizorki są najtrwalsze, a tysiące blaszaków albo innych bud szpeci przestrzeń w naszym kraju. Jak cie nie stać na garaż, to niech auto stoi pod chmurką. Nic mu z tego powodu nie ubędzie.

To że nic mu nie będzie to pewnie i prawda ale mimo wszystko fajnie się zimą wchodzi do choć trochę cieplejszego auta nie mówiąc już o tym że nie trzeba go odśnieżać czy drapać szyb,gdy będę kiedyś na tym etapie budowy też będę kombinował postawić garaż blaszak bo na murowany na pewno nie będzie mnie stać.pozd.