Pafnucy 02.08.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 WitamW ubiegłym tygodniu zamontowaliśmy okna. Zamieszanie, zmiana planów, podszepty "speców" - koniec końców wygląda to tak, że mam tak: max (29 cm) + styropian (10 cm - w przyszłości), a okno osadzone 9 cm od krawędzi zewnętrznej ściany. Wygląda to nieciekawie teraz, potem będzie prawdopodobnie jeszcze gorzej. Ale są jeszcze inne aspekty, o których dowiedziałem się później. Czy należałoby przemieścić okna bliżej zewnętrznej krawędzi, czy sobie dać z tym spokój? Teraz jeszcze mogę to zrobić, bo tynkarze cały czas pracują. Ale czy gra warta świeczki? PozdrawiamP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 02.08.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Zobacz ten wątek. Jest w nim też odesłanie do innego, też na ten temat:http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41658&highlight=#top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 02.08.2005 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Dzięki, przeczytałem Wnioski nasuwają się same. Ale jestem ciekaw, czy ktoś postąpił podobnie do mnie i jakie ewentualnie odczuwa konsekwencje takiej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 02.08.2005 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Czy naprawdę nikomu nie zdarzyło się z jakiegoś powodu cofnąć okno w stosunku do ściany zewnętrznej? Bardzo jestem ciekaw, na co rzutuje takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.08.2005 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Nie bardzo rozumiem, czy to znaczy, że ściana jest (będzie dwuwarstwowa), a okna są osadzone w warstwie styropianu, którego jeszcze nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 03.08.2005 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Wh mnie przy ścianeie 2W okno powinno licować ze ścianą konstrukcyjna i basta. Do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 03.08.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 może być ale musisz ocieplić ościeża od zewnątrz - te pare centymetrów co Ci wystaje na zewnątrz - a ztym jest kłopot bo Ci zmiejszy światło - łatwiej byłoby przestawić okna do linii przyszłego ocieplenia ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.08.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 u nas sa okna cofnięte. W planach mielismy scianę 3W. po dwoch latach ociepliliśmy ją dodatkowo z zewnątrz. Okna mamy spore, więc jest OK zerknijhttp://majkagw.photosite.com/~photos/tn/771_1024.ts1122050288000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 03.08.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Czy naprawdę nikomu nie zdarzyło się z jakiegoś powodu cofnąć okno w stosunku do ściany zewnętrznej? Bardzo jestem ciekaw, na co rzutuje takie rozwiązanie. Przy ścianie 2W okno powinno licować z zewnętrzną krawędzią ściany. Po jej ociepleniu jest ono "schowane" tylko o grubość izolacji termicznej. W Twoim przypadku konsekwencje są co najmniej dwie. Praktyczna i estetyczna. Jeśli chodzi o praktyczną, to przesunięty jest punkt rosy, bardziej się będzie wychładzało itd. Estetycznie okna zbyt głęboko osadzone też nie wyglądają zbyt pięknie... Jeśli masz okna osadzone na zwykłe kotwy kątowe, można je dość łatwo od wewnątrz zdemontować, wyciąć piankę i osadzić okna jeszcze raz. Jeśli masz okna antywłamaniowe lub wzmocnione, osadzone na dyble, na wylot przez ramiak w ścianę - daj sobie spokój. Odpuść temat. Dobrze ocieplij obrzeże i cześć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 03.08.2005 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Dzięki za wypowiedzi. Koniec końców, do poprawki, ekipa melduje się w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts