Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZUD (do gaz) -potrzebna nowa mapa, czy chcą mnie naciągnąć ?

Recommended Posts

- mapę do celów projektowych mam z 2003.12, pozwolenie na budowę dostałem we wrześniu 2004

- budynek już stoi w stanie surowym

- projektant przyłącza gazowego chcę ZUD, który załatwia geodeta

-zaprzyjaźniony geodeta zrobi ZUD, ale nie chce na starej mapie bo jest za stara i najpierw zrobi nową mapę z naniesionym na nią aktualnie już stojącym budynkiem i potem ZUD.

CZY CHCĘ MNIE NACIĄGNĄĆ NA MAPĘ za 500zł ?, nie można na mapie z projektu ?, przecież na koniec budowy i tak będzie inwenteryzacja

- mapę do celów projektowych mam z 2003.12, pozwolenie na budowę dostałem we wrześniu 2004

- budynek już stoi w stanie surowym

- projektant przyłącza gazowego chcę ZUD, który załatwia geodeta

-zaprzyjaźniony geodeta zrobi ZUD, ale nie chce na starej mapie bo jest za stara i najpierw zrobi nową mapę z naniesionym na nią aktualnie już stojącym budynkiem i potem ZUD.

CZY CHCĘ MNIE NACIĄGNĄĆ NA MAPĘ za 500zł ?, nie można na mapie z projektu ?, przecież na koniec budowy i tak będzie inwenteryzacja

mapa do celów projektowych ma chyba 3 miesiace ważności, a inwentaryzacja przyłącza gazowego jest robiona niezależnie od inwentaryzacji na zakończenie budowy domu.

A mnie powiedzieli że muszą mieć aktualna mapkę bo projekt sobie a życie sobie. I faktycznie podczas budowy się okazało że gaz szedł nie tam gdzie miał być i jak robiliśmy wodę to też trochę trasę wodociągu zmieniliśmy, doiatkowo w kopałem prąd od skrzynki i goedeta to wszystko ponmanosił. Fakt w pierwszym momencie też odniosłem wrażenie że chcą mnie naciągnąć.

jako, że pracuję w ZUD'zie - powiem tak:

mapa do celów projektowych nie ma terminu ważności

aktualność traci w tym przypadku, jeżeli w zakresie aktualizacji zajdzie jakaś zmiana (np. zostaną wykonane przyłącza, ogrodzenie, fundament - ale jeżeli stoi powyżej 5 lat, lub nawet inne projektowane sieci i przyłącza, które wchodzą w zakres aktualizacji). Generalnie każda zmiana w terenie elementów, które podlegają inwentaryzacji geodezyjnej i muszą zostać naniesione na mapę zasadniczą lub syt-wys powoduje utratę aktualności (wg instrukcji K-1) (ciekawa lektura:http://www.geobid.com.pl/instrukcje/ .

Powtarzam jeszcze raz: prawo geodezyjne nie precyzuje okresu ważności mapy do celów projektowych. Twierdzenie, że mapa ma ważność 3 miesiące jest naciąganiem inwestorów i napędzeniem klientów geodetom, lub lenistwem urzędników, którym nie chce się sprawdzać starszej mapy, czy jest aktualna.

aktualność traci w tym przypadku, jeżeli w zakresie aktualizacji zajdzie jakaś zmiana (np. zostaną wykonane przyłącza, ogrodzenie, fundament - ale jeżeli stoi powyżej 5 lat, lub nawet inne projektowane sieci i przyłącza, które wchodzą w zakres aktualizacji). Generalnie każda zmiana w terenie elementów, które podlegają inwentaryzacji geodezyjnej i muszą zostać naniesione na mapę zasadniczą lub syt-wys powoduje utratę aktualności (wg instrukcji K-1) (ciekawa lektura:http://www.geobid.com.pl/instrukcje/ .

Powtarzam jeszcze raz: prawo geodezyjne nie precyzuje okresu ważności mapy do celów projektowych. Twierdzenie, że mapa ma ważność 3 miesiące jest naciąganiem inwestorów i napędzeniem klientów geodetom, lub lenistwem urzędników, którym nie chce się sprawdzać starszej mapy, czy jest aktualna.

zgadza się, mapa traci ważność w momencie jakichkolwiek zmian obiektów na niej naniesionych, prawda jest natomiast taka ze w uzrędach nie chca przyjmowac map starszych niz 3-6 miesiecy (u mnie 3 miesiace)

jakie urzędy masz na myśli ?

Wg mnie jeżeli projekt przejdzie przez ZUD inny urząd (np starostwo) nie ma podstaw aby projektu nie przyjąć.

Dużo problemów wynika z tego, że prawo budowlane niestety nie idzie w parze z prawem geodezyjnym.

Dla jasności: ZUD działa wg prawa geodezyjnego, a wydział architektury w starostwie i inspektor nadzortu budowlanego wg prawa budowlanego.

Dlatego członkami ZUD'u są:

1. Geodeta powiatowy

2. Dyrektor wydz. architektury

3. Inspektor nadzoru budowlanego

4. Kierownik Zarządu dróg powiatowych.

więc teoretycznie problem ważności mapy do celów projektowych powinien się zakończyć w ZUD'zie, który działa wg prawa geod.... i tak w kółko ...

• 3 weeks później...

dokładnych namiarów na przepisy teraz nie podam, bo jestem na urlopie, ale może wystarczy to:

http://www.wroclaw.pl/m3506/p5493.100.0.aspx

Aktualna kopia mapy zasadniczej jest potrzebna do opracowania projektu zagospodarowania terenu w projekcie budowlanym oraz w zgłoszeniu niektórych robót budowlanych. Oczywiście nie ma i nie może być żadnych terminów regulujących aktualność mapy. Są jednak przesłanki do stwierdzenia jej aktualności ponad wszelką wątpliwość.

Aktualna kopia ma w metryce opis, że mapa nadaje się do celów projektowych. Mapy projektów, które są opiniowane w Zespole Uzgadniania Dokumentacji Projektowej nie wzbudzają wątpliwości gdyż są weryfikowane podczas uzgadniania. W pozostałych przypadkach prosimy o dołączenie do wniosku o pozwolenie na budowę jednej kopii mapy udostępnionej bezpośrednio z zasobu geodezyjnego, czyli opieczętowanej oryginalnymi pieczęciami.

[/b]

W związku z tym "lenistwem urzędników" jest pytanie i prośba: proszę o namiary w którym starostwie urzędnicy sprawdzają starsze mapy czy są jeszcze aktualne ? A wracając do wątku, jeśli mapa się zdezaktualizowała

( a tak jest w tym przypadku, bo przecież jest już nowy budynek ) to żądanie nowej mapy jest całkowicie zasadne. I nie ma tu znaczenia czy od ostatniej aktualizacji minęło 3 tyg. 3 miesiące albo 3 lata.

proszę o namiary w którym starostwie urzędnicy sprawdzają starsze mapy czy są jeszcze aktualne ?

prawidłowo postawione pytanie powinno brzmieć: dlaczego urzędnicy w niektórych starostwach uważają, że po 3 miesiącach mapa jest nieaktualna ?

Z zacytowanego przeze mnie fragmentu, wynika że dlatego, ponieważ są leniwi i nie chce im się sprawdzać aktualności starszych map. Stąd moje pytanie, gdzie są tacy co to robią.Jeśli naprawdę jesteś pracownikiem ZUD-u :o to powinieneś wiedzieć że aktualność map sprawdzają tylko

uprawnieni geodeci a nie urzędnicy starostw.