pomocy 02.08.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 - mapę do celów projektowych mam z 2003.12, pozwolenie na budowę dostałem we wrześniu 2004 - budynek już stoi w stanie surowym - projektant przyłącza gazowego chcę ZUD, który załatwia geodeta -zaprzyjaźniony geodeta zrobi ZUD, ale nie chce na starej mapie bo jest za stara i najpierw zrobi nową mapę z naniesionym na nią aktualnie już stojącym budynkiem i potem ZUD. CZY CHCĘ MNIE NACIĄGNĄĆ NA MAPĘ za 500zł ?, nie można na mapie z projektu ?, przecież na koniec budowy i tak będzie inwenteryzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 02.08.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 - mapę do celów projektowych mam z 2003.12, pozwolenie na budowę dostałem we wrześniu 2004 - budynek już stoi w stanie surowym - projektant przyłącza gazowego chcę ZUD, który załatwia geodeta -zaprzyjaźniony geodeta zrobi ZUD, ale nie chce na starej mapie bo jest za stara i najpierw zrobi nową mapę z naniesionym na nią aktualnie już stojącym budynkiem i potem ZUD. CZY CHCĘ MNIE NACIĄGNĄĆ NA MAPĘ za 500zł ?, nie można na mapie z projektu ?, przecież na koniec budowy i tak będzie inwenteryzacja mapa do celów projektowych ma chyba 3 miesiace ważności, a inwentaryzacja przyłącza gazowego jest robiona niezależnie od inwentaryzacji na zakończenie budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomocy 02.08.2005 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 jak może mieć 3 miesiące ważności jak ja wystąpiłem o pozwolenie 9 miesięcy poźniej od jej daty otrzymania i ona przez ten czas leżała sobie i nikt się nie czepiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiko 02.08.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 w tym kraju za dużo zakeży od humoru urzędnika, muszę cie zmartwić, ale twoja mapa z 2003 roku jest nieaktualna, ponieważ stoi na niej już budynak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemia2 02.08.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Witaj! Niestety ,tez cos mi sie zdaje ze mapa jest wazna przez trzy miesiace Tym bardziej ze jak piszesz budynku na tej mapie jeszcze nie bylo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 03.08.2005 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 U nas w urzędzie uznają wazność mapy przez 6 miesięcy.Coś mi się wydaje, że jednak trzeba będzie zrobić nową, myslę że możesz śmiało próbować zbić tą cenę o 300+vat pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 03.08.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 U nas w urzędzie uznają wazność mapy przez 6 miesięcy.Coś mi się wydaje, że jednak trzeba będzie zrobić nową, myslę że możesz śmiało próbować zbić tą cenę o 300+vat pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.08.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 ..generalnie 3 miechy, ale można przedłużyć o kolejne 3...a i musi mieć zaktualizowana ( np. naniesiony dom )pozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrt69 03.08.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 A mnie powiedzieli że muszą mieć aktualna mapkę bo projekt sobie a życie sobie. I faktycznie podczas budowy się okazało że gaz szedł nie tam gdzie miał być i jak robiliśmy wodę to też trochę trasę wodociągu zmieniliśmy, doiatkowo w kopałem prąd od skrzynki i goedeta to wszystko ponmanosił. Fakt w pierwszym momencie też odniosłem wrażenie że chcą mnie naciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaruś 03.08.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 jako, że pracuję w ZUD'zie - powiem tak: mapa do celów projektowych nie ma terminu ważnościaktualność traci w tym przypadku, jeżeli w zakresie aktualizacji zajdzie jakaś zmiana (np. zostaną wykonane przyłącza, ogrodzenie, fundament - ale jeżeli stoi powyżej 5 lat, lub nawet inne projektowane sieci i przyłącza, które wchodzą w zakres aktualizacji). Generalnie każda zmiana w terenie elementów, które podlegają inwentaryzacji geodezyjnej i muszą zostać naniesione na mapę zasadniczą lub syt-wys powoduje utratę aktualności (wg instrukcji K-1) (ciekawa lektura:http://www.geobid.com.pl/instrukcje/ . Powtarzam jeszcze raz: prawo geodezyjne nie precyzuje okresu ważności mapy do celów projektowych. Twierdzenie, że mapa ma ważność 3 miesiące jest naciąganiem inwestorów i napędzeniem klientów geodetom, lub lenistwem urzędników, którym nie chce się sprawdzać starszej mapy, czy jest aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 03.08.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Najgorsze że to oznacza że teoretycznie Świeża mapa może się zdezaktuializować już po paru dniach......... w praktyce jednak chyba przyjmuje się te 3-6 miesięcy w urzędach, w ZUD rzeczywiście pewnie skrupulatniej tego pilnujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 03.08.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 jako, że pracuję w ZUD'zie - powiem tak: mapa do celów projektowych nie ma terminu ważności aktualność traci w tym przypadku, jeżeli w zakresie aktualizacji zajdzie jakaś zmiana (np. zostaną wykonane przyłącza, ogrodzenie, fundament - ale jeżeli stoi powyżej 5 lat, lub nawet inne projektowane sieci i przyłącza, które wchodzą w zakres aktualizacji). Generalnie każda zmiana w terenie elementów, które podlegają inwentaryzacji geodezyjnej i muszą zostać naniesione na mapę zasadniczą lub syt-wys powoduje utratę aktualności (wg instrukcji K-1) (ciekawa lektura:http://www.geobid.com.pl/instrukcje/ . Powtarzam jeszcze raz: prawo geodezyjne nie precyzuje okresu ważności mapy do celów projektowych. Twierdzenie, że mapa ma ważność 3 miesiące jest naciąganiem inwestorów i napędzeniem klientów geodetom, lub lenistwem urzędników, którym nie chce się sprawdzać starszej mapy, czy jest aktualna. zgadza się, mapa traci ważność w momencie jakichkolwiek zmian obiektów na niej naniesionych, prawda jest natomiast taka ze w uzrędach nie chca przyjmowac map starszych niz 3-6 miesiecy (u mnie 3 miesiace) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaruś 03.08.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 jakie urzędy masz na myśli ?Wg mnie jeżeli projekt przejdzie przez ZUD inny urząd (np starostwo) nie ma podstaw aby projektu nie przyjąć. Dużo problemów wynika z tego, że prawo budowlane niestety nie idzie w parze z prawem geodezyjnym. Dla jasności: ZUD działa wg prawa geodezyjnego, a wydział architektury w starostwie i inspektor nadzortu budowlanego wg prawa budowlanego.Dlatego członkami ZUD'u są:1. Geodeta powiatowy2. Dyrektor wydz. architektury 3. Inspektor nadzoru budowlanego4. Kierownik Zarządu dróg powiatowych. więc teoretycznie problem ważności mapy do celów projektowych powinien się zakończyć w ZUD'zie, który działa wg prawa geod.... i tak w kółko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 18.08.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 ...Macieja ...Czaruś !! .... masz Oskara Pozdro J ....a swoją drogą, czy masz jakieś przepisy na które można się powołać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaruś 18.08.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 dokładnych namiarów na przepisy teraz nie podam, bo jestem na urlopie, ale może wystarczy to: http://www.wroclaw.pl/m3506/p5493.100.0.aspx Aktualna kopia mapy zasadniczej jest potrzebna do opracowania projektu zagospodarowania terenu w projekcie budowlanym oraz w zgłoszeniu niektórych robót budowlanych. Oczywiście nie ma i nie może być żadnych terminów regulujących aktualność mapy. Są jednak przesłanki do stwierdzenia jej aktualności ponad wszelką wątpliwość. Aktualna kopia ma w metryce opis, że mapa nadaje się do celów projektowych. Mapy projektów, które są opiniowane w Zespole Uzgadniania Dokumentacji Projektowej nie wzbudzają wątpliwości gdyż są weryfikowane podczas uzgadniania. W pozostałych przypadkach prosimy o dołączenie do wniosku o pozwolenie na budowę jednej kopii mapy udostępnionej bezpośrednio z zasobu geodezyjnego, czyli opieczętowanej oryginalnymi pieczęciami. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 19.08.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 jako, że pracuję w ZUD'zie - powiem tak: mapa do celów projektowych nie ma terminu ważności aktualność traci w tym przypadku, jeżeli w zakresie aktualizacji zajdzie jakaś zmiana (np. zostaną wykonane przyłącza, ogrodzenie, fundament - ale jeżeli stoi powyżej 5 lat, lub nawet inne projektowane sieci i przyłącza, które wchodzą w zakres aktualizacji). Generalnie każda zmiana w terenie elementów, które podlegają inwentaryzacji geodezyjnej i muszą zostać naniesione na mapę zasadniczą lub syt-wys powoduje utratę aktualności (wg instrukcji K-1) (ciekawa lektura:http://www.geobid.com.pl/instrukcje/ . Powtarzam jeszcze raz: prawo geodezyjne nie precyzuje okresu ważności mapy do celów projektowych. Twierdzenie, że mapa ma ważność 3 miesiące jest naciąganiem inwestorów i napędzeniem klientów geodetom, lub lenistwem urzędników, którym nie chce się sprawdzać starszej mapy, czy jest aktualna. W związku z tym "lenistwem urzędników" jest pytanie i prośba: proszę o namiary w którym starostwie urzędnicy sprawdzają starsze mapy czy są jeszcze aktualne ? A wracając do wątku, jeśli mapa się zdezaktualizowała ( a tak jest w tym przypadku, bo przecież jest już nowy budynek ) to żądanie nowej mapy jest całkowicie zasadne. I nie ma tu znaczenia czy od ostatniej aktualizacji minęło 3 tyg. 3 miesiące albo 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaruś 19.08.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 proszę o namiary w którym starostwie urzędnicy sprawdzają starsze mapy czy są jeszcze aktualne ? prawidłowo postawione pytanie powinno brzmieć: dlaczego urzędnicy w niektórych starostwach uważają, że po 3 miesiącach mapa jest nieaktualna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 20.08.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 proszę o namiary w którym starostwie urzędnicy sprawdzają starsze mapy czy są jeszcze aktualne ? prawidłowo postawione pytanie powinno brzmieć: dlaczego urzędnicy w niektórych starostwach uważają, że po 3 miesiącach mapa jest nieaktualna ? Z zacytowanego przeze mnie fragmentu, wynika że dlatego, ponieważ są leniwi i nie chce im się sprawdzać aktualności starszych map. Stąd moje pytanie, gdzie są tacy co to robią.Jeśli naprawdę jesteś pracownikiem ZUD-u to powinieneś wiedzieć że aktualność map sprawdzają tylko uprawnieni geodeci a nie urzędnicy starostw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joluś 20.08.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 W Warszawie w WPG powiedziano mi że mapa do celów projektowych + uzgodnienie przyłącza gazowego kosztuje 1000zł! Czy da się to zrobic taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joluś 20.08.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 ... i jeszcze jedno - ważna jest pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts