jacakam 27.01.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam. W dniu 25.01.2006 r. kupiłem działkę budowlaną już od dawna przeglądam forum i czytam wasze posty. Dają do myślenia i czasami nie wiem czy nie porywam się z motyką na księżyc, ale co mi tam. Obecnie mieszkam na kawalerce z 10 letnim synem i nie za bardzo mi się to podoba a do molocha, jakim jest blok zapędzić się nie dam. Mi również podoba się GIENIA z uwagi na swoją prostotę i mam nadzieję co za tym idzie tańsze koszty. W moim projekcie dodatkowo oprócz zmian, jakie u siebie macie chcę zastosować konstrukcję dachu wiązarów kratowych i podwieszanego sufitu. Wiąże się to oczywiście ze zmianami konstrukcji dachu i tym, że nie ma szans o adaptacji poddasza. Co mi zresztą ni jak nie przeszkadza, bo mam obecnie 34 m2 a w GIENI będę miał 102 m2 o ile dobrze liczę ) więcej mi nie jest potrzebne. Mam jednak pytanie czy ma może jednak ktoś zdjęcia z realizacji tego projektu a może już po jego wybudowaniu. Potrzebowałbym także pomocy i tu gorąca prośba czy mógłby ktoś w celach oczywiście poglądowych podesłać mi zwymiarowane rzuty parteru. Często różnią się one od tych w prospektach i internecie. Z góry dziękuję. Jacek & Basia & Kacper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 03.02.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A czy ktoś próbował coś zrobić ze schodami w salonie?Oczywiście chodzi o GIENIĘ z użytkowym poddaszem.Generalnie chodzi o możliwość zamiany tych kręconych schodów na proste, z podestem.Czy ktoś coś takiego przerabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 04.02.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Byłem w Morzyczynie k. Stargardu Szcz. jadąc do Szczecina. Widziałem wybudowaną tam GIENIĘ. Człowik który ją wybudował wprowadził kilka zmian mianowicie wydłużył ją o 1,5 m i podniósł o 1 m do góry (w okolicy jest jeziorko takie bardzo duże i na wszelki wypadek jak to określił właśiciel dołożył kilka centymetrów) wygląda przez to trochę inaczej. Gdyby nie okna (te małe) na froncie budynku to chyba bym nie poznał projektu. Dom nie wykończony z zewnątrz i nie ma tekiego uroku. Ten dom jest też bez garażu i ta jedna ściana bez okiem przez to wygląda dość dziwnie. Poddasza nie robił ale strop ma. Ja zrobię to inaczej. A poprosiłem pracownie horyzont o zwymiarowany rzut parteru i dotałem to w takim formacie że nie mogę tago ani wydrukować ani nic czarne tło zielone oznaczenia )) musiałem robić zrzuty z ekranu i wklejać do worda żeby cobejrzeć projet w większym formacie kupę roboty ale efekt fajny. Wczoraj wizyta u notariusza i już jestem właściciel ziemski. )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heno17 09.02.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Moi znajomi wybudowali bez poddasza użytkowego, ale ogólnie super chata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 11.02.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Ja dokładnie chcę wybudować taki sam. To znaczy bez poddasza użytkowego. Masz może z nimi kontakt albo na przykład jakieś zdjęcia wnętrza (szczególnie chodzi mi o salon i którąkolwiek z sypialni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Kiedys obiecałam zdjęcia Gieni moich rodzicw. To przod i tył http://foto.onet.pl/upload/34/51/_587213_s.jpghttp://foto.onet.pl/upload/32/33/_587214_s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 http://foto.onet.pl/upload/34/51/_587213_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/32/33/_587214_n.jpg Wklejam większe bo poprzednie faktycznie małe wyszły i jeszcze spojrzenie na nieużytkowe poddasze (szkoda tej przestrzeni ) http://foto.onet.pl/upload/19/7/_587462_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb37 29.03.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 To naprawdę jest zgrabny domek!Życzę powodzenia przy wykańczaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzyta 03.05.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam. Jestem w trakcie budowy Gieni. Projekt wydał mi się dosyć ciekawy,jednak w trakcie budowy zmieniliśmy w nim sporo. Podwyższyliśmy ściani kolankowe o 1m, Inny daszek na wejście, większe okna, dodatkowe okna na parterze i na pietrze, zmiana schodów, większy taras, kominek dwustronny, większy dach nad tarasem, inne okna w garażu, inna spiżarnia, nie wybudowaliśmy dwuch ścianek działowych na parterze. Jednym słowem przerobiliśmy GIENIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 10.05.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Mozna prosić o jakies zdjecia/rysunki po przeróbkach? Jestem na etapie adaptacji a to ostatni dzwonek zeby cos zmienic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helenka11 13.12.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Witam, takze z męzem budujemy Gienie. Stan surowy zakonczony zadaszony. Zdjecia niedługo wysle zdjecia i mam nadzieje powymieniac doswiadczenia i uwagi!!! Budujemy w okolicach Bolesławca Dolnośląskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imak 05.01.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Budujemy "Gienię" z pracowni Horyzont. Kończymy stan surowy i czas zastanowić się gdzie ma stać wanna, lodówka, gdzie zainstalować oświetlenie i kontakty. Bardzo proszę tych, którzy wybudowali dom wg tego projektu, by pochwalili się swoimi wnętrzami. Byłabym wdzięczna za wszelkie uwagi, podpowiedzi, rady i sugestie. Niepokoi mnie trochę kącik z kominkiem i schodami. Czy nie jest tam trochę ciasno? Proszę o Wasze zdjęcia. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prochon 11.04.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Wszystkich którzy wybudowali ten projekt prosze o rady1 Który projekt wybrac(czy tego drewnianego nieda zrobi sie inaczej)2 Jakie zmiany3 Co byscie jeszcze raz poprawili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prochon 11.04.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Wszystkich którzy wybudowali ten projekt prosze o rady1 Który projekt wybrac(czy tego drewnianego nieda zrobi sie inaczej)2 Jakie zmiany3 Co byscie jeszcze raz poprawili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cebermen 15.04.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam po przejrzeniu "miliona" projektów wyszło że Gienia najbardziej spełnia moje oczekiwania. Jednak niepokoi mnie strop drewniany w tym domu juz kilkakrotnie czytałem że ma kosztowny sposób mocowania . Czy ktos już z tym walczył cos zmieniał?? Prosze o porade bo bardzo mi zalezy na tym projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 19.04.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 O.K.Więc moja Gienia stoi!TA DA!Strop teriva chyba wyszedł cenowo podobnie do tego drewianiego.Przeróbki:Salon brak schodów i filarka. Brak spiżarki.Mam garderobę (schowek), dwie łazienki, brak kotłowni (kocioł gazowy trafia na poddasze) Brak połaczenia z garażem, dzięki temu jedna sypialnia większa (ok.16m2)Dwie sypailnie nie zmienione.Daszek nad wejściem i tarasem zgodny z projektem niestety stwarza problemy, Jeśli macie pytania to piszcie, A.Acha mam ściane 3W z betonu komórkowego na dachu cerama; obecnie stan surowy zammknięty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smash 20.04.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam. Budujemy Gienię pod Poznaniem. Zmiany nasze. 1. Strop terriva2. zmiana umiejscowienia i rodzaju schodów. Włożyliśmy schody miedzy salon a spiżarnię. schody zabiegowe U. oś schodów w osi ściany między kuchnia a salonem. słup podtrzymujący strop przesunięty obok schodów. podpora stropu. HEB 12 metrowy podzielony na 3 czesci, 4,6 , 4,6 i 2 metry ... 3,8 tys zł... sick.. troche mocno przedrożył wykonanie stropu. Ale warto było.3. komin w łazience cofnelismy do pom gosp.4. zrobilismy w lazience wneke na prysznic korzystajac z kolejnego 0,5 m2 pomieszczenia gospodarczego. przez co w pomieszczeniu gosp zmiesci sie piec. umywaleczka i pralka ( starczy)5. projektant niestety nie zalozyl w swych przemysleniach ze ludzie beda chcieli miec nad oknami rolety wbudowane, dziura na okno + dziura na roletę + nadproże L19. po prostu nie trzymały wysokości, przez co parter będzie wyższy o jakies 8-10 cm. No i okienka małe zmienilismy na normalnej wysokości,(150cm). Okno na taras szerokość 230 cm.6. murłata nie bedzie leżala bezpośrednio na stropie lecz na jednej warstwie pustaków. kotwy wypuszczone. i już 25 cm w górę. 7. jesli zas chodzi o dach, ktory lada dzien beda stawiac, to zrezygnowalismy z dziubka nad tarasem. A wogole to jest zajefajnie. Jak dobrze pojdzie to juz moze w wakacje będziemy przemieszkiwać. A chcemy na 100 % wprowadzać się na pocz wrzesnia, zeby nie powiedziec, ze bedziemy musieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.05.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Nie buduję co prawda wg projektu "Gienia", ale na podstawie projektu indywidualnego. Jednak ze względu na pewną inspirację tym projktem przyłączam się do wątku . Prosta bryła i dobrze rozplanowana funkcja "Gieni" zainspirowała mnie do opracowania podobnego projektu spełniajacego wymogi domu pasywnego. Szczegóły w moim dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.06.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Gienia juz skończona i zamieszkałahttp://images28.fotosik.pl/9/587daa42982971b3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer 22.09.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 A to nasza gienia http://images21.fotosik.pl/386/ab05a8a47e1a8a24med.jpghttp://images28.fotosik.pl/70/c9b3b2778b69e169med.jpghttp://images28.fotosik.pl/70/def12cf8c00429aamed.jpg zmiany: brak spizarni przeniesiony taras brak przejscia do garazu zamiast tego szafy wnekowe w dwoch sypialniach sciany 2 warstrowe gazobeton 24+ 14 styropian i jeszcze kilka innych ale to juz kosmetyka ps ewentualne pytania na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts