Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GIENIA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Andiki serdeczne. Zdjęcia doszły.

Wyobrażałam sobie, że to zdjęcia z mojej budowy :oops: . Ja również jak stóweczka będę budowała na 99% Gienię.

Chcielibyśmy zacząć latem, musimy jeszcze uzbierać kasę. Kiedyś wyślę wam zdjecia mojej Gieni - obiecuję.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Andiki

Dziękuję za zdjęcia!! Zupełnie inaczej ogląda się zdjęcia niż wizualizacje. Już mi się nasunęło kilka zmian na elewacji ale dach jest piękny. I to co w Gieni jest najlepsze to "szlachetne" proporcje. A kominy śliczniutko się prezentują po obu stronach "ganku". :D

Coraz bardziej jestem do Gieni przekonana.

Stóweczko

wg mnie to co w Gieni najładniejsze to proporcje, nawiązania do tradycji i symetria. Dlatego rozkład okien na elewacji frontowej na zdjęciach podoba mi się jeszcze mniej niż w projekcie (to pewnie kwestia wykończeń). Maleńkie okienka od łazienki i kotłowni powinny być po dwu stronach drzwi wejściowych-symetrycznie, choć to znów wymaga konkretnych zmian!!! Wersja druga- wydłużenie okienek, aby były przynajmniej takiej samej wysokości jak pozostałe (np. 60*150cm).

Co myślisz o zadaszeniu tarasu takim jak na zdjęciach?

A Róża też podoba mi się mniej, choć faktycznie DZIZWNIE podobna. :D

Stóweczko

Projektu jeszcze nie mamy bo jak Ci pisałam martwi mnie trochę ilość zmian które chcemy wprowadzić i zastanawiam się przy jakiej ich ilości kupno projektu gotowego mija się z celem. No i tak się zastanawiamy...

A w tym momencie i tak nie jesteśmy w stanie załatwiać pozwolenia bo w naszej gminie jak prawie wszędzie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego nie ma a nas czeka w dodatku podział działki. I tu zaczyna się problem bo wz pod inwestycje gmina wydaje a czy pod podział będzie wydawać to się dopiero rozstrzyga :-? ..

Ale tak na 95% to chyba jednak będzie Gienka... A czy Ty masz już projekt?

Mam pytanie do fanów Gieni, otóż tak siedziałam i tak myslałam o wąskiej małej łazience i tak sobie wymysliłam:

Zrezygnować z pokoju nr 10 na rzecz łazienki (wtedy już całkiem sporej), a z pomieszczeń 6 i 8 zrobić pralnio-kotłownie. Małą toaletę zostawić dla gości :lol:

Warunek jest tylko jeden, muszę zaadaptować poddasze (musze i chce).

Ale nie wiem jak będą wyglądały te pomieszczenia. Myslałam o dwóch pokoikach dla moich diewczynek i malej łazience.

co Wy na to?

Podoba mi się ten projekt, jednak moja żona zauważyła, że jest długi hol.Jeżeli wybuduje się garaż to hol będzie bardzo ciemny, ewentualnie drzwi do sypialni muszą być z szybami. Nie wiem czy posiadacie informacje na temat konstrukcji murów i więźby dachowej ( np ile drewna potrzeba na dach i strop). Poza tym wydaje się na pierwszy rzut oka,że jest to projekt łatwy i tani w realizacji - ato jest istotne!

Asia 1997

Pomysł bardzo dobry bo o wiele mniej skomplikowany od moich wizji. Ja niestety poddasze chcę raczej zostawić na dalekie kiedyś. Teraz ma być możliwie tanio w budowie i eksploatacji. Pomyśl jednak o delikatnym przesynięciu ściany pomiędzy pomieszczeniami 8 i 12 a zyskasz fajną dużą sypialnię. Pozdrawiam.