Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GIENIA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dołączam do apelu irrebur. Kto buduje lub wybudował Gienię?

według mnie jest to najtańszy domek jaki można sobie wyobrazić (choć może się łudzę) a przy tym ma bardzo dobre proporcje (nad detalem elewacji trzeba by popracować), jest bardzo funkcjonalny (na powierzchni 100 m2 ma prawie wszystko co potrzeba i możliwość adaptacji poddasza).

A poza tym idealnie pasuje na naszą działkę z wjazdem od północy. Chyba się zdecydujemy... :-?

Stóweczko

ciekawa jestem czy Gienka podoba Ci się bezkrytycznie czy też planujesz jakieś zmiany. Bo naszym głównym problemem jest jak zmieścić saunę na 100 m nie rezygnując z żadnego pomieszczenia i nie adaptując poddasza. Wstępna koncepcja stworzona przez znajomą Panią Architekt już jest. Ale nadal szukam podobnego projektu w którym nie trzeba by robić drastycznych przeróbek..

Joazym

Na razie wstępnie planuję zrezygnować ze spiżarni w kuchni (zawsze chciałam mieć dużą kuchnię) i nie podobami się wejście do kuchni od strony salonu. Nie będzie drzwi z domu do garażu i tam albo zrobię mały składzik albo powiększę pokoje. Zastanawiałam się tez nad przeniesieniem kominka na ścianę wspólną z kuchnią (wspólny komin).

Zamieniam jeszcze drzwi na taras z oknem w salonie, bo nie chcę mieć tarasu od północy.

Powiedz mi tylko gdzie wcisnęłaś saunę?

Pozdrawiam

Stóweczko

Najpierw przedstawię koncepcję a potem trochę realizmu..

Wersja bez garażu. Ścianę zewnętrzną (tą gdzie garaż miał być) i ścianę między pokojem a łazienką przesuwamy o ok 70 cm. W ten sposób zyskujemy ok. 2,4 m2 w łazience, pokój przy łazience pozostaje bez zmian, pokój naprzeciwko też się odrobinę powiększa. Następnie przesuwamy ścianę pomiędzy wiatrołapem a kotłownią i tą pomiędzy kotłownią a łazienką o 50 cm, zmniejszając wiatrołap (i tak szafy w zimnym pomieszczeniu są mało praktyczne) znów zwiększając łazienkę. Wewnętrzny wymiar pomieszczenia przy ścianie zewnętrznej ma teraz 3m i mieści się przy niej sauna (2* 1,8 m) i wanna narożna (1,2 m *1,8 m).

Toaleta pozostaje na swoim miejscu, umywalkę przenosimy naprzeciwko. Zmieści sie jeszcze fotel, bo na leżankę nawet jedną nie ma szans.

Uprzedzając krytykę: wiem że jeśli się chce w 100m domku zmieścić 3 sypialnie i pokój kąpielowy z sauną to jest może być znak że z czegoś trzeba zrezygnować.. :oops: Może w wersji prostszej saunę można by zrobić w miejscu jednego z pokoi albo zdecydować się jednak na projekt indywidualny.

Jeszcze jedno. Wiem co to jest ściana nośna i gdybyśmy się decydowali na takie zmiany to tylko przed pozwoleniem i zatwierdzeniem projektu i za zgodą projektanta. Przesadziałam trochę?

Stóweczko

Zgadzam się w zupełności co do likwidacji drzwi od garażu od wewnątrz budynku. O schowku chociażby na narty też myślałam. Co do wejścia przez salon do kuchni- wcale mi to nie przeszkadza, a spiżarkę chciałabym co najwyżej zmniejszyć o połowę. Powstanie całkiem miły kącik na codzienne posiłki.

Pozdrowienia :D

Stóweczko

Jeszcze jedna myśl. Jeśli dobrze zrozumiałam wejście do budynku masz od srony południowej a co za tym idzie: dwa pokoje północne (raczej ciemne) i jeden południowy a przede wszystkim kuchnię, która jest i tak najcieplejszym pomieszczeniem od południa. Nie jestem przekonana czy jest to dobre usytuowanie -mam dokładnie na odwrót. Co o tym myślisz? Pozdrowienia.

Joazym

Wiem , że z tymi stronami świata to trochę nie tak, ale ciężko mi znaleźć podobny projekt z wejściem od południa. Zamierzam okno jednego pokoju przenieść z półn. na wschód, a drugi północny będzie moją sypialnią. Nie cierpię gdy budzi mnie słońce. Tylko ta kuchnia... :-? może zasadzę coś żeby dawało cień? A garażu nie będzie w bryle budynku.

Tak naprawdę to też się zastanawiałam nad przesunięcie tej samej ściany zewnętrznej co ty o min 50 cm. chodzi mi o łazienkę, ale chyba dam sobie spokój.

To teraz masz szerokość wiatrołapu na 117 cm?

Zostawiasz to małe okienko ze spiżarni?

Stóweczko

Sprawę okien od kuchni mam jeszcze nie w pełni przemyślaną.

Piszesz, że zmieniasz usytuowanie tarasu na elewację boczną. W takim przypadku koniecznie zrób sobie drugie wejście na taras z kuchni!!

Wiesz zwróciłam uwagę w katalogu muratora na usytuowanie budynków w stosunku do stron świata. Faktycznie robi się kuchnie południowe, chociaż dalej uważam że nie jest to rozwiązanie najszczęśliwsze. Na pocieszenie: koleżanka ma taka kuchnię i nie narzeka za bardzo :wink: