stóweczka 21.02.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 dla zainteresowanych stroną "GIENI" http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=11&id_autora=2&spacer=2&proj=GIENIA http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/widoki/render_gienia_1.jpg http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/rzuty/rzut_gienia_1.gif Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 26.02.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Dołączam do apelu irrebur. Kto buduje lub wybudował Gienię? według mnie jest to najtańszy domek jaki można sobie wyobrazić (choć może się łudzę) a przy tym ma bardzo dobre proporcje (nad detalem elewacji trzeba by popracować), jest bardzo funkcjonalny (na powierzchni 100 m2 ma prawie wszystko co potrzeba i możliwość adaptacji poddasza). A poza tym idealnie pasuje na naszą działkę z wjazdem od północy. Chyba się zdecydujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 26.02.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 I jeszcze prośba do wszystkich, którzy znają podobne projekty- o cynk. Bo Gienia jest tylko PRAWIE idealna. Z góry dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stóweczka 26.02.2004 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Jak znależć Gienię?http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=11&id_autora=2&spacer=2&proj=GIENIA Na 99% też będę ją budować, ale nie znam nikogo w pobliżu kto buduje albo już mieszka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 27.02.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Stóweczkociekawa jestem czy Gienka podoba Ci się bezkrytycznie czy też planujesz jakieś zmiany. Bo naszym głównym problemem jest jak zmieścić saunę na 100 m nie rezygnując z żadnego pomieszczenia i nie adaptując poddasza. Wstępna koncepcja stworzona przez znajomą Panią Architekt już jest. Ale nadal szukam podobnego projektu w którym nie trzeba by robić drastycznych przeróbek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stóweczka 27.02.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Joazym Na razie wstępnie planuję zrezygnować ze spiżarni w kuchni (zawsze chciałam mieć dużą kuchnię) i nie podobami się wejście do kuchni od strony salonu. Nie będzie drzwi z domu do garażu i tam albo zrobię mały składzik albo powiększę pokoje. Zastanawiałam się tez nad przeniesieniem kominka na ścianę wspólną z kuchnią (wspólny komin).Zamieniam jeszcze drzwi na taras z oknem w salonie, bo nie chcę mieć tarasu od północy. Powiedz mi tylko gdzie wcisnęłaś saunę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 29.02.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Stóweczko Najpierw przedstawię koncepcję a potem trochę realizmu.. Wersja bez garażu. Ścianę zewnętrzną (tą gdzie garaż miał być) i ścianę między pokojem a łazienką przesuwamy o ok 70 cm. W ten sposób zyskujemy ok. 2,4 m2 w łazience, pokój przy łazience pozostaje bez zmian, pokój naprzeciwko też się odrobinę powiększa. Następnie przesuwamy ścianę pomiędzy wiatrołapem a kotłownią i tą pomiędzy kotłownią a łazienką o 50 cm, zmniejszając wiatrołap (i tak szafy w zimnym pomieszczeniu są mało praktyczne) znów zwiększając łazienkę. Wewnętrzny wymiar pomieszczenia przy ścianie zewnętrznej ma teraz 3m i mieści się przy niej sauna (2* 1,8 m) i wanna narożna (1,2 m *1,8 m). Toaleta pozostaje na swoim miejscu, umywalkę przenosimy naprzeciwko. Zmieści sie jeszcze fotel, bo na leżankę nawet jedną nie ma szans. Uprzedzając krytykę: wiem że jeśli się chce w 100m domku zmieścić 3 sypialnie i pokój kąpielowy z sauną to jest może być znak że z czegoś trzeba zrezygnować.. Może w wersji prostszej saunę można by zrobić w miejscu jednego z pokoi albo zdecydować się jednak na projekt indywidualny. Jeszcze jedno. Wiem co to jest ściana nośna i gdybyśmy się decydowali na takie zmiany to tylko przed pozwoleniem i zatwierdzeniem projektu i za zgodą projektanta. Przesadziałam trochę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 29.02.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Stóweczko Zgadzam się w zupełności co do likwidacji drzwi od garażu od wewnątrz budynku. O schowku chociażby na narty też myślałam. Co do wejścia przez salon do kuchni- wcale mi to nie przeszkadza, a spiżarkę chciałabym co najwyżej zmniejszyć o połowę. Powstanie całkiem miły kącik na codzienne posiłki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 29.02.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 StóweczkoJeszcze jedna myśl. Jeśli dobrze zrozumiałam wejście do budynku masz od srony południowej a co za tym idzie: dwa pokoje północne (raczej ciemne) i jeden południowy a przede wszystkim kuchnię, która jest i tak najcieplejszym pomieszczeniem od południa. Nie jestem przekonana czy jest to dobre usytuowanie -mam dokładnie na odwrót. Co o tym myślisz? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 29.02.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Gienie widziałem w Luboszycach k. Opola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 29.02.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Darku Opole I jak Ci się podobała? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stóweczka 29.02.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Joazym Wiem , że z tymi stronami świata to trochę nie tak, ale ciężko mi znaleźć podobny projekt z wejściem od południa. Zamierzam okno jednego pokoju przenieść z półn. na wschód, a drugi północny będzie moją sypialnią. Nie cierpię gdy budzi mnie słońce. Tylko ta kuchnia... może zasadzę coś żeby dawało cień? A garażu nie będzie w bryle budynku. Tak naprawdę to też się zastanawiałam nad przesunięcie tej samej ściany zewnętrznej co ty o min 50 cm. chodzi mi o łazienkę, ale chyba dam sobie spokój. To teraz masz szerokość wiatrołapu na 117 cm? Zostawiasz to małe okienko ze spiżarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 29.02.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Gienia w Luboszycach jest jeszcze w stanie prac wykończeniowych. Mi się podoba ze wzgędów "ekonomicznych" Moja żona mówi że wygląda jak obórka Trzeba pogodzić koszty, funkcjonalność i wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 01.03.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Darku Opole Dzięki za informację. Mam jednakże nadzieję, że wykończenie zdziała cuda. Mam nawet koncepcję. Czy w luboszyckiej Gieni daszek nad wejściem jest taki jak w projekcie czy coś bardziej "w tradycji". Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andiki 02.03.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam. Też interesuje mnie GIENIA. mam kilka zdjęć , jak podacie meila to wam prześle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stóweczka 02.03.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 andikiwysyłam adres na pivadzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mexicola 07.03.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Jestem na etapie wybierania projektu. Bardzo podoba mi sie Gienia (rozkład pomieszczeń ). Jezeli chodzi o jej wejście to daszek powinien być podparty na kolumienkach. Powiedzcie co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 08.03.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 MexicolaZgadzam się w zupełności!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 08.03.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Stóweczko Sprawę okien od kuchni mam jeszcze nie w pełni przemyślaną. Piszesz, że zmieniasz usytuowanie tarasu na elewację boczną. W takim przypadku koniecznie zrób sobie drugie wejście na taras z kuchni!! Wiesz zwróciłam uwagę w katalogu muratora na usytuowanie budynków w stosunku do stron świata. Faktycznie robi się kuchnie południowe, chociaż dalej uważam że nie jest to rozwiązanie najszczęśliwsze. Na pocieszenie: koleżanka ma taka kuchnię i nie narzeka za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joazym 08.03.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Andiki Mój adres [email protected]. Będę nieskończenie wdzięczna za te zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts