Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GIENIA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

Verunia

Mam pytanko: czy kosztorys dołączony do projektu jest realny? Bo z założenia ma to być tani i prosty domek :)

Mb37

Zazdroszczę :) Ja niestety Gieni " na żywo" nie widziałam, tylko kilka zdjęc na stronach Horyzontu. Jakbyś miała zdjęcia, chętnie je zobaczę :) Bardzo chciałabym zobaczyć wnętrza :)

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Verunia

Mam pytanko: czy kosztorys dołączony do projektu jest realny? Bo z założenia ma to być tani i prosty domek :)

Co prawda pytanie do Veryni, ale pozwolę sobie wtrącić się. Kosztorys nie jest zbytnio realny, bo nie zawiera pełnej informacji np. o mocowaniach stropu drewnianego. Na dzień dzisiejszy tylko to zauważyliśmy, ponieważ studiowaliśmy to dokładnie. :( Nie wiemy ile jeszcze jest w nim takich "kwiatków".

Kosztorysu nie widziałam na oczy, nie wiem czy rodzice go w ogóle dostali. Za stan surowy , bez wylewek z dachem z dachówki cementowej zapłacili wykonawcy 90.000. Reszta zależy bardzo od standartu w jakim się dom wykańcza. Rodzice szacują ten dom na jakieś 230.000tys.

Zdęcia kiedyś wkleję, na razie pogoda taka sobie a domek buduja kilkanaście kilometrów od Puław, więc nie jestem tam zbyt często. Domek między zabudowaniami wiejskimi bardzo ładnie się komponuje. Co samego projektu to znacznie odbiega od standartu wykonania projektów Muratora. Brak jest pokazania wielu szczegółowych rozwiązań, projekt instalacji też jest taki sobie. Większych błędów (poza tym mocowaniem stropu), mój znajomy konstruktor się nie dopatrzył.

Rozmawiałem z pania z Horyzontu; do Gieni zaprojektowalli juz strop betonowy i garaz na dwa samochody (dach nad garazem dwuspadowy). Sam jestem zainteresowany tym projektem ale im dłuzej wszystko analizuje coraz coraz mniej wiem. Dziś dowiedziałem sie ze strop drewniany nie jest tańszy od betonowego a dach dwuspadowy tanszy od czterospadowego. Projekt Gienia był dla mnie wzorem jesli chodzi o ciecie kosztów ale np. Magnolia podoba mi sie bardziej wizualnie. Pytanie: Czy ktoś mi powie dlaczego Magnolia z garażem kosztuje (154.1 tys. zł netto) a Gienia (156.5 tys. zł netto)? Przeciez Gienia ma strop drewniany (na ktorym mozna ponoc zaoszczedzic ładnych kilka tys) i dach dwuspadowy (nastepnych pare tysiecy) do tego brak filarów przy wejsciu i zadaszonego tarasu..

PZDR,

..... Pytanie: Czy ktoś mi powie dlaczego Magnolia z garażem kosztuje (154.1 tys. zł netto) a Gienia (156.5 tys. zł netto)? Przeciez Gienia ma strop drewniany (na ktorym mozna ponoc zaoszczedzic ładnych kilka tys) i dach dwuspadowy (nastepnych pare tysiecy) do tego brak filarów przy wejsciu i zadaszonego tarasu..

PZDR,

1.Jeżeli chodzi o strop drewniany w Gieni to można go przeprojektować na "zwykły" i mam nadzieję, że będzie tańszy. Lada dzień więcej się dowiem na ten temat.

2. Kosztorysy.... hmmm, moim zdaniem, zależy kto go robił i z jaka dokładnoscią i co było celem przedstawienia takiej a nie innej ceny wybudowania domu. Tak jak pisałam wcześniej, w kosztorysie który otrzymaliśmy brak jest pełnej informacji o materiałach potrzebnych do mocowania stropu. Odnosze wrażenie, że kosztorys jest jednym z narzędzi marketingowych.

3. Wydaje mi się, że wątek powinien zostać przeniesiony do działu PROJEKTY.

:wink:

• 3 weeks później...
Pozdrawiam wszystkich sympatyków Gieni. Mieszkam w niej już od roku. ( pod Poznaniem) Trochę ją przerobiliśmy ale ogólnie jest super. Jeszcze zostało nam zrobienie góry. ( strop drewniany) :p

Miło, że się odezwałaś. Zmienialiście w jakiś sposób strop czy pozostawiliście mocowania z projektu? Może masz jakieś zdjęcia z budowy i obecne? Jeżeli tak to bardzo proszę o przesłanie [email protected] Jakich zmian dokonałaś i co byś teraz zmieniła? Będą to cenne uwagi!

Za radą Agnieszki1 przyjrzałam się projektowi GIENIA (parterowy dom z pracowni Horyzont).

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58

Bardzo mi się ten projekt podoba i z zewnątrz i rozwiązania wnętrza. Zaczęłam szukać na forum informacji o realizacji tego projektu. Okazało się, że są jakieś problemy ze stropem.

Czy ktoś wybudował lub buduje Gienię i może podzielić się ze mną doświadczeniami lub własnymi zdjęciami?

Za podpowiedź dziękuję. Zanim napisałam swoją prośbę na forum skorzystałam z opcji wyszukiwania. Są tam bardzo cenne uwagi osób zainteresowanych Gienią z lat 2003-2004 i zdjęcia tylko jednej realizacji.

Szukam świeższych kontaktów i więcej zdjęć.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Klama zapadła!

Kupiliśmy Gienie. Strop betonowy, garaz na 1 samochód,

Chcemy ruszyć na wiosnę. Teraz czeka nas adaptacja z naniesieniem naszych zmian. Dotyczą one zmiany układu wnętrz.

I pytanie: W jaki sposób mozna za stan surowy zaplacic 90 tys skoro zanizony kosztorys horyzontu mowi o ok 150 tys? A moze sama ekipa za robocizne wzięła 90tys?? :o - brrr Albo jest to koszt materiałow. Wytłumaczcie mi, plizz, PZDR

Witam i dziekuję za odpowiedź!

Zdjęcia GIENI mam i nawet widziałam ja na zywo ale tylko z zewenątrz.

Bardzo, bardzo chciałabym zobaczyć ją od środka! Tylko "luknąć" :roll: na pomieszczenia.

Szkoda,że Puławy są tak daleko-odemnie

pozdrawiam i życzę powodzenia :D

Gosia

w naszej grupce szczecinskiej Gienie buduje Józia S

Witam

Interesowałam sie tym projektem i otrzymałam z pracowni orientacyjny koszt stanu surowego 156 tys i 198 tys z garażem kwoty netto.

Wydaje mi się że to chyba wygórowany koszt.Pan napisał,że ceny aktualizowane we wrzesniu 2005

Cena zalezy m. in. od tego jakim systemem zamierzasz budować - gospodarczym czy zlecisz to firmie która zajmie się wszystkim od A do Z. Ważne jest także z jakich materiałów chcesz budować - jakie okna czy dach. Jednak wydaje mi się ze zaszło jakies nieporozumienie. 156 tys netto to chyba cena stanu surowego zamkniętego a 198 tys netto - pod klucz.

Zaczynamy budowę Gieni (z garażem, bez użytkowego poddasza) w tym roku i mamy nadzieję że wydamy znacznie mniej.