Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plazma - co najważniejsze przy zakupie

idkam

Recommended Posts

Zastanów się czy plasma czy LCD? Każde ma zalety i wady. Plasma - ciężka (dużego modelu sam nie zainstalujesz), energożerna (możesz stosować zamiast kaloryfera ;-) ), kiedyś mająca problemy z wypalaniem (ale nowe modele dobrych firm już tego problemu nie mają) ale za to dynamiczna, o jednolitym natężeniu obrazu na całej powierzchni ekranu i ciągle największe modele większe od największych modeli LCD. LCD - lekka, energooszczędna, nowsze modele mają coraz mniejszy problem z dynamiką i niejednolitym natężeniem oświetlenia na całej powieżchni ekranu (chodzi o brzegi i rogi) natomiast ciągle są mniejsze od największych plazm. Teoretycznie LCD wytrzyma dwa razy dłużej niż plazma ale czy różnica między 10 lat (plazma) a 20 lat (LCD) ma tak naprawdę znaczenie (wcześniej i tak się to wymieni)? A żeby było śmieszniej LCD zwykle jest trochę droższy od plazmy o takiej samej przekątnej - ale będzi etanieć. Za cenę 42 calowego LCD kupisz 42 plazmę i zostanie Ci jeszcze na dwa małe LCD ;-).

Z tego co słyszałem - zdecydowanie opłaca się zakupić poza Polską, zwłaszcza nowsze modele. Różnica w cenie - tak ze dwa razy.

A ja polecam na początek zapoznanie się z artykułem

http://www.tomshardware.pl/display/20050309/

Moje zdanie: generalnie jeśli Ciebie stać to na ten dzień plazma. W przyszłosći pewnie LCD który jest jeszcze rozwijany i na pewno będzie miał lepszą jakość niż teraz. Plazmy nie dostaniesz zdaje się mniejszej niż 35 cali, LCD tak.

Witam,

dzięki za wskazówki!

Jak i gdzie szukać za granicą?

Jak to szczęście przetransportować?

Niestety nie pomogę Ci w odpowiedzi na to pytanie gdyż tematem interesowałem się pod koniec ubiegłego roku i zrezygnowałem z zakupu. Miałem pilniejsze wydatki i zdecydowałem się na rzutnik choć wiem że rzutnik nie jest "trendy" (czy jak to się obecnie nazywa) ;-)

Wracając do moich ówczesnych ustaleń. Stwierdziłem że rozsądne cenowo (stosunkowo) były plazmy 42 cale które kosztowały ok 10 000 - 16 000 zł. W tym przedziale cenowym mieściły się 32 calowe LCD (co prawda o większej rozdzielczości - ale przy DVD nie widać różnicy). Ceny podobnych plazm w USA oscylowały w przedziale 6 000 - 10 000 zł (widać chyba różnicę)

Wtedy nowością były plazmy 60 cali. Tu róźnica w cenie pomiędzy Polską a USA była jeszcze większa.

Ale jak mówiłem - zdecydowałem się na tani rzutnik za 4 000 zł który ma kilka wad (podstawowe to że szumi i gdyby się przepaliła żarówka to zapłacę za nią 2 000 zł - na razie to raczej teoretyczna wada bo się nie przepaliła ;-) ) i w związku z tym nie wiem jak sprowadzić z USA. A dodatkowo ceny obecne mogą się istotnie różnić od tych z końca roku.

Pozdrawiam

bogus a jaki masz ten rzutnik? model/firma jeśli można spytać

Firmy Epson. Nazwy modelu nie pamiętam ale jak sprawdzę to napiszę. Dla mnie ma jeszcze tą zaletę można go wykorzystywać w firmie do robienia prezentacji - nie jest najmniejszy ale i tak daje się go łatwiej przewozić niż ekran plazmowy ;-) ;-)

Aha - jeszcze taka uwaga - wykorzystuję to ustroistwo jedynie do filmów DVD i podobnych. Oczywiście rzutnik nie ma w sobie odbiornika TV i żeby oglądać TV trzeba mieć taki odbiornik.

Ps. Sprawdziłem - Epson, EMP-S3

z LCD trzeba czekać, bo jesień ma być przełomowa i ceny ostro w dół, telewizory tradycyjne spadają na łep, bo każdy czeka już na tanie LCD, "zwyklaka" 32cale 100hz można już wyrwać za 2tyś. Do mnie dzwonią z każdej hurtowni co chwila i się przebijają, aby tylko brać

O mnie też dręczy ten problem. Ze względu na to że salon i kuchnię (połączone) robimy trochę rustykalnie - ni jak nie widzimy w wystroju telewizora. Wchodzi w grę albo małe - max 25'' LCD/plazma (chowana w szafce), albo rzutnik. Słyszałem, że rzutnik będzie funkcjonował dobrze jeśli będzie pomieszczenie dobrze zacienione. Nizależnie od tego co kupić, i tak należy poczekać na jesień. Myślę że w paździewrniku/listopadzie pojawią się bardziej życiowe ceny.

• 3 months później...

Moge wam napisac to co wiem;)

Historia zdazyla sie w wiedniu tam mieszka moja mama.

Mama miala 32cale lcd Thompson pad jak mial 4 miesiace nie do naprawy stwierdzili w mediamarkt. Mogla sobie wybrac co chciala za 1900euro.

Wybor padl na Plazmowke.. polecili jej Panasonic Viera 42 cale czy cos takiego.

Nie jest ciezki sam go nioslem z samochodu do mieszkania ;) podstawka w cenie. taki sam u nas w kraju ok 9tys + 700zl podstawka.

Ja powiem tak w polsce sprzetu nie kupuje bo jest drogi!! nie stac mnie na to a mam okazje sobie przywozic co zechce.

Macie oferte http://www.mediamarkt.at

Nie ma problemu z gwarancja oczywiscie w sklepiej jest wiekszy asortyment. Moge pomuc chetnym w poruszaniu sie po stronie lub jakis informacjach..

Aha jak by cos jade na Mikolaja do wiednia.

Moje gg:2171878

A ja polecam na początek zapoznanie się z artykułem

http://www.tomshardware.pl/display/20050309/

Moje zdanie: generalnie jeśli Ciebie stać to na ten dzień plazma. W przyszłosći pewnie LCD który jest jeszcze rozwijany i na pewno będzie miał lepszą jakość niż teraz. Plazmy nie dostaniesz zdaje się mniejszej niż 35 cali, LCD tak.

Naprawdę proponuję tak samo jak Lawy zapoznać się z tym artykułem ... Mi dużo pomógł ...

pozdrawiam

• 2 months później...