idkam 02.08.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Witam, PLAZMA (tv) ... są różne ... czym się kierować przy zakupie, na jakie paramatry zwrócić szczególną uwagę, poże coś polecacie (firma, model) A może nie kupować ??? Dzięki za wskazówki Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 03.08.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Zastanów się czy plasma czy LCD? Każde ma zalety i wady. Plasma - ciężka (dużego modelu sam nie zainstalujesz), energożerna (możesz stosować zamiast kaloryfera ), kiedyś mająca problemy z wypalaniem (ale nowe modele dobrych firm już tego problemu nie mają) ale za to dynamiczna, o jednolitym natężeniu obrazu na całej powierzchni ekranu i ciągle największe modele większe od największych modeli LCD. LCD - lekka, energooszczędna, nowsze modele mają coraz mniejszy problem z dynamiką i niejednolitym natężeniem oświetlenia na całej powieżchni ekranu (chodzi o brzegi i rogi) natomiast ciągle są mniejsze od największych plazm. Teoretycznie LCD wytrzyma dwa razy dłużej niż plazma ale czy różnica między 10 lat (plazma) a 20 lat (LCD) ma tak naprawdę znaczenie (wcześniej i tak się to wymieni)? A żeby było śmieszniej LCD zwykle jest trochę droższy od plazmy o takiej samej przekątnej - ale będzi etanieć. Za cenę 42 calowego LCD kupisz 42 plazmę i zostanie Ci jeszcze na dwa małe LCD . Z tego co słyszałem - zdecydowanie opłaca się zakupić poza Polską, zwłaszcza nowsze modele. Różnica w cenie - tak ze dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 03.08.2005 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Witam, dzięki za wskazówki!Jak i gdzie szukać za granicą?Jak to szczęście przetransportować? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 03.08.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 A ja polecam na początek zapoznanie się z artykułemhttp://www.tomshardware.pl/display/20050309/ Moje zdanie: generalnie jeśli Ciebie stać to na ten dzień plazma. W przyszłosći pewnie LCD który jest jeszcze rozwijany i na pewno będzie miał lepszą jakość niż teraz. Plazmy nie dostaniesz zdaje się mniejszej niż 35 cali, LCD tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 03.08.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Witam, dzięki za wskazówki! Jak i gdzie szukać za granicą? Jak to szczęście przetransportować? Niestety nie pomogę Ci w odpowiedzi na to pytanie gdyż tematem interesowałem się pod koniec ubiegłego roku i zrezygnowałem z zakupu. Miałem pilniejsze wydatki i zdecydowałem się na rzutnik choć wiem że rzutnik nie jest "trendy" (czy jak to się obecnie nazywa) Wracając do moich ówczesnych ustaleń. Stwierdziłem że rozsądne cenowo (stosunkowo) były plazmy 42 cale które kosztowały ok 10 000 - 16 000 zł. W tym przedziale cenowym mieściły się 32 calowe LCD (co prawda o większej rozdzielczości - ale przy DVD nie widać różnicy). Ceny podobnych plazm w USA oscylowały w przedziale 6 000 - 10 000 zł (widać chyba różnicę) Wtedy nowością były plazmy 60 cali. Tu róźnica w cenie pomiędzy Polską a USA była jeszcze większa. Ale jak mówiłem - zdecydowałem się na tani rzutnik za 4 000 zł który ma kilka wad (podstawowe to że szumi i gdyby się przepaliła żarówka to zapłacę za nią 2 000 zł - na razie to raczej teoretyczna wada bo się nie przepaliła ) i w związku z tym nie wiem jak sprowadzić z USA. A dodatkowo ceny obecne mogą się istotnie różnić od tych z końca roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 03.08.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 bogus a jaki masz ten rzutnik? model/firma jeśli można spytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 03.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 bogus a jaki masz ten rzutnik? model/firma jeśli można spytać Firmy Epson. Nazwy modelu nie pamiętam ale jak sprawdzę to napiszę. Dla mnie ma jeszcze tą zaletę można go wykorzystywać w firmie do robienia prezentacji - nie jest najmniejszy ale i tak daje się go łatwiej przewozić niż ekran plazmowy ;-) Aha - jeszcze taka uwaga - wykorzystuję to ustroistwo jedynie do filmów DVD i podobnych. Oczywiście rzutnik nie ma w sobie odbiornika TV i żeby oglądać TV trzeba mieć taki odbiornik. Ps. Sprawdziłem - Epson, EMP-S3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.08.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 z LCD trzeba czekać, bo jesień ma być przełomowa i ceny ostro w dół, telewizory tradycyjne spadają na łep, bo każdy czeka już na tanie LCD, "zwyklaka" 32cale 100hz można już wyrwać za 2tyś. Do mnie dzwonią z każdej hurtowni co chwila i się przebijają, aby tylko brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.08.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 też " zachorowałam" na LCD- 32 cale LG kosztuje ok 4990zł ,ale też mam info ze na jesien jeszcze mocno pojdą w dół ..... a może jakiś użytkownik LCD sie podzieli wrażeniami z uzytkowania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 05.08.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 O mnie też dręczy ten problem. Ze względu na to że salon i kuchnię (połączone) robimy trochę rustykalnie - ni jak nie widzimy w wystroju telewizora. Wchodzi w grę albo małe - max 25'' LCD/plazma (chowana w szafce), albo rzutnik. Słyszałem, że rzutnik będzie funkcjonował dobrze jeśli będzie pomieszczenie dobrze zacienione. Nizależnie od tego co kupić, i tak należy poczekać na jesień. Myślę że w paździewrniku/listopadzie pojawią się bardziej życiowe ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 27.11.2005 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 trochę pospadało, ale bez reweli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 29.11.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Mariusz poczekajmy jeszcze trochę. Ja w tym roku nie kupię z pewnością. Może o tej porze za rok? A jak już będziemy kupować, to można się zgrać i we dwóch negocjować. Wrócimy do tematu na naszym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopia 29.11.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Moge wam napisac to co wiem;) Historia zdazyla sie w wiedniu tam mieszka moja mama. Mama miala 32cale lcd Thompson pad jak mial 4 miesiace nie do naprawy stwierdzili w mediamarkt. Mogla sobie wybrac co chciala za 1900euro. Wybor padl na Plazmowke.. polecili jej Panasonic Viera 42 cale czy cos takiego. Nie jest ciezki sam go nioslem z samochodu do mieszkania podstawka w cenie. taki sam u nas w kraju ok 9tys + 700zl podstawka. Ja powiem tak w polsce sprzetu nie kupuje bo jest drogi!! nie stac mnie na to a mam okazje sobie przywozic co zechce. Macie oferte http://www.mediamarkt.at Nie ma problemu z gwarancja oczywiscie w sklepiej jest wiekszy asortyment. Moge pomuc chetnym w poruszaniu sie po stronie lub jakis informacjach.. Aha jak by cos jade na Mikolaja do wiednia. Moje gg:2171878 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 29.11.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 A ja polecam na początek zapoznanie się z artykułem http://www.tomshardware.pl/display/20050309/ Moje zdanie: generalnie jeśli Ciebie stać to na ten dzień plazma. W przyszłosći pewnie LCD który jest jeszcze rozwijany i na pewno będzie miał lepszą jakość niż teraz. Plazmy nie dostaniesz zdaje się mniejszej niż 35 cali, LCD tak. Naprawdę proponuję tak samo jak Lawy zapoznać się z tym artykułem ... Mi dużo pomógł ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 25.02.2006 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Witam ponownie, czy ktoś z Was może mi pomóc????? http://www.mfe.pl/index.php?CMD=SHOW_DET&ID=6374&IDP=6http://www.mfe.pl/index.php?CMD=SHOW_DET&ID=4567&IDP=3 Mam dylemat..... (projektor czy plazma). Poproszę o Wasze opinie!Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.02.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Co do energożerności...faktisznie licznik dostaje kręćka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 25.02.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 No i zaraz zacznie sie trzeci miesiac nastepnego roku jak to ujeliscie i ceny znowu poszly w dol, ale wydaje mi sie ze zawsze mozna tak czekac i czeka jak z komputerami bezprzerwy tanieja bo wchodza nowe modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopia 26.02.2006 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Kupuj wydanie zimowe gazety "logo" jest tam taka rozpiska z tv lcd i plazma, ja moge dodac od siebie ze mama posiada tv plazma panasonic viera 42 cale i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 28.02.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Tylko plazma - polecam PIONEER 50 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts