Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marynarze. Budujący pływający.

tomgabi

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

Tez plywajacy...

Byly pomysly o mieszkaniu (a fee :wink: ), ale teraz DOM :D

Plywam 2/2 miesiace i szczegolnie Żona obawia się załatwiania budowy i formalności. Szczerze mówiąc, to sam się zdziwiłem ile trzeba się nabiegać...

W tej chwili finalizujemy kupno działki w Baninie, a potem formalności związane z budową. Myślę coraz częściej o jednej sprawdzonej ekipie na całą budowę, ale do tego jeszcze daleko.

Pozdrawiam Wszystkich

Nie będzie łatwo, ale mamy wielką nadzieję na NASZ dom.

• 2 weeks później...

hej ,a ja żonka pływającego :)

wszystkie trudności są do przejścia ,nawet jeśli małżonek w morzu .czas szybko upływa w oczekiwaniu na swoja połówkę ,formalności i urzędy pochłaniaja go skutecznie :) mi się udało postawic dom podczas trzymiesiecznej nieobecnosci męża i poszlo całkiem gładko ,chociaz zdjęcia przesyłalam mu na bieżąco to całkiem mocno się zdziwił jak zobaczył nasze gniazdko na zywo :p

przyznam ,ze na początku bałam sie okropnie ,całkowity żółtodziób byłam ,nawet chcielismy kupić już gotowy dom.stanęło jednak na budowaniu i nie taki wilk straszny jak go malują :D

kobietki marynarzy ,ktore na codzień musicie sobie radzić z wieloma " męskimi " rzeczami budujcie i sie nie bójcie ,dacie rade ( taki apel hihi na pokrzepienie serc :D )męzowie bedą z Was dumni :oops: .

Pozdrawiam marynarzy i ich zonki serdecznie :lol:

• 2 months później...
:lol: No to... się melduję! A tak się zastanawiałam, gdzie by tu przynależeć? Baby budujace? grupa Górny śląsk? grupa zaczynających na wiosnę 2007? A tu proszę, "pływający budujący "wraz z żonami- no to jestem w domu! Dziennik założę, jak tylko znajdę moment czasu, daty swoich poczynań mam na szczęście spisane. Sciskam wszystkie marynarki i kłaniam się Panom Pływającym.

Witam

I mnie wypada się zapisać do jedynego klubu mężów pływających i żon budujących.

Mój mąż obecnie jest gdzieś tam na morzu - w drodze z Trynidadu do Wenezueli.

Pracuje 4/4.

Ja załatwiam papiery, żeby na wiosnę zacząć budować.

A kto zacznie?

Pewnie zaczniemy wspólnie, bo wróci w marcu.

Ciekawa jestem jakie domy budujecie?

Ja Ustronnego z przeróbkami.

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_194_8.jpg

:D i my zaczniemy, jak tylko skonczymy załatwiać pozwolenie. W zasadzie wiekszość papierologii juz jest, decyzje powziete, projekt się robi. Było mnóstwo gotowych domów, bardzo ładnych, ale ...nasza działak na skarpie, w urokliwym, ale, niestety"trudnym" miejscu. Wiec nic, cholera, nie pasowało. Stąd architekt i projekt indywidualny.W styczniu ma być, więc w marcu zaczynamy, tak jak i wy. Ustalenia różnych szczegółów przez błogosławiony internet.

Ach, i jeszcze- dręczy mnie pewna wątpliwość, którą rozwiać może dyskusja jedynie na t y m forum. Otóż vat- podobno można otrzymać jakieś zwroty?Ale kto może?N A W E T MARYNARZE? Czy też tylko płacący podatki w ukochanej, najjaśniejszej naszej rzeczpospolitej?No własnie, kto się wybudował i coś o tym wie?Albo sie buduje i rozpoznał temat?Bo, do ciężkiej cholery, wszysciutko, włącznie z emeryturami płacimy sobie sami, ten vat w materiałach też przeciez płacimy. I co?

Najlepiej odpowie na to pytanie Urząd Skarbowy.

Na mój rozum, jeśli nie płaci się podatku w Polsce, od czego mają zwrócić vat?

Dlatego wszystkie rachunki są na mnie.

Ale pewności nie mam i zapytam na moim forum regionalnym, akurat na wiosnę zaczyna budowę jeden facet z właściwego urzędu

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

:D ładny ten Twój "ustronny"Nasz dom tez bedzie prosty i niewymyślny, zdecydowanie skoncentruję się na ogrodzie wokół niego- jestem zamiłowana ogrodniczką.Nastawiamy się na rozwiązania z domu pasywnego, bo chałupina będzie z prefabrykatów, czyli z fabryki, co pozwoli zbudować ją w krótkim tempie i ściana tak"ciepła", ze nic, tylko iść w tym kierunku... Właśnie jesteśmy po największych zagwozdkach dotyczących ogrzewania, ale teraz poszukuję okien "pasywnych", najchętniej drewnianych no i drzwi wejściowych.A wy, szczęściarze, pewnie macie gaz z sieci?

Mój wilk morski jest teraz gdzieś w poblizu Hong-Kongu. Potem czekają go Chiny, Korea i dopiero póżniej dłuuugi przelot Do Ameryki poł.Ale pływa 4/2.

Więc, jeśli się załapie na fudamenty(to znaczy płytę), to potem zobaczy dom dopiero jak stanie w całości.Na jakim etapie jesteś z papierami?

Mamy gaz w ulicy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Z papierów mam wszystkie warunki przyłączy (elektrownia, gazownia, wodociągi), z elektrownią umowa już podpisana, do gazowni też mnie zapraszają.

W Architekturze leży wniosek o warunki zabudowy.

Architekt adaptujący zrobił koncepcję zmian w Ustronnym i czeka na ostateczną decyzję, żeby mógł rysować.

Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że mój chłopina nie płynie z Trynidadu do Wenezueli tylko do Brazylii.

Dla mnie robi to taką różnicę, że przelot trwa tylko 10 dni. To oznacza 10 dni bez zasięgu komórki http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Radośnie napisał mi w mailu, żebym wysłała płytę albo dyskietkę z koncepcją do firmy. Na przełomie roku będą podmiany, to mu przywiozą i sobie obejrzy.

Kupa śmiechu. Akurat będę czekać (i architekt), ale obejrzeć może http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

:D U nas ,niestety gazu nie było. Takie są skutki wyprowadzki w ładne miejsca. Gazu z butli niechciałam, umyśliłam sobie pellety, ale taki kocioł z pełna automatyką to kilkanaście tysięcy....Do tego przeciez grzejniki itd, no i wyszło ze to strasznie drogo, nie mówiac o tym że po cholerę marnowac takie ściany na grawitacyjna wentylację?I jeszcze dopłacic za m.kw kotłowni, no i stanęło na prądzie. Właśnie nieoceniony Jezier mnie pocieszył, że powinnismy uciagnąc na akumulacyjnym ogrzewaniu, no to spróbujemy.Z decyzją o WZW polka trwała 3 miesiace, i kiedy wszystko zaczęłam załatwiać, to Bogiem a prawda nie miałam pojęcia, na co tak do końca się decydujemy. Po drodze popłynęłam z męzem w 2 miesięczny rejs i miałam nadzieję, że troche dogadamy te nasze plany. Ale Tomek stwierdził, że najpierw poogląda działkę na własne oczy(widział tylko zdjęcia), a potem sobie "zacznie wyobrażać".Działkę trafiłam w 5 dni po jego wyjeżdzie...Całą jesień 2005 szukałam, ,zima2006 i z poczatku wiosny szukalismy oboje- i co?Działka się trafiła w 5 dni po jego wyjeżdzie...U nas tak zawsze- on za próg, i zaraz jakieś remonty, powazne awarie, klęski rodzinne etc. Ale grunt ze mu sie spodobało. 2 miesiące dreptaliśmy wokół kredytów i projektów, więc w zasadzie ustalone są generalia, a szczegóły- cóż, raczej ja tu będe decydentem.Teraz walczę o wodociąg, żeby pozwolili sie włączyć 50 m.wczesniej i robie projekt tegoż.Pocieszam się tylko lokalizacją działki,ciszą...Mieszkamy w bloku, mieszkanie duze, ale hałas, i ruch- i dostawa do pobliskiego plusa o 5 rano.Horror, nie życie. Przynajmniej dla nas.

Czy budujecie się w tradycyjnej technologii?Na ile szacujesz czas budowy?Duża ta wasza działka i w centrum, czy też poza?[/img]

Domek będzie z U-220, tego, z czego wy budujecie to ja nawet nie rozumiem http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif

Działka ma 1800m2 i jest na peryferiach miasta, 15 minut samochodem do centrum ( a jak światła zielone to 10 ).

Chcę skończyć szybko, bo IMHO rozciąganie czasu budowy podnosi koszty.

Ale kierbud twierdzi, że stan surowy powinien sobie przezimować.

Jednak ludzie zaczynają na wiosnę i wprowadzają się na Boże Narodzenie.

Będę zadowolona jak uda się wprowadzić na następną wiosnę i urządzić córce komunię w nowym domu (tfu, tfu, coby nie zapeszyć http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif ).

:) O, to połowę dzieci mamy w jednym wieku...U mnie syn.Co to jest u-220?

Moja technologia jest dla tych, którzy nie mają siły czekać, 15 lat życia z marynarzem to w końcu nic innego, jak czekanie. Bedzie to dom ze ścian z prefabrykatów drewnianych, tylko montowany w fabryce, na budowę przyjeżdża dźwig i stawia ściany, w ktorych są już okna,

futryny itd. W sumie wszystko powstaje w fabryce.Mniejsza mozliwość tzw"błedu ludzkiego" i niezalezność od warunków pogodowych.

O, to połowę dzieci mamy w jednym wieku

może nie, moja córka jest z 2000 r

jak to połowę? ja mam tylko jedno http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Co to jest u-220?

to pustak ceramiczny

na budowę przyjeżdża dźwig i stawia ściany

a czym to się lepi?

15 lat życia z marynarzem to w końcu nic innego, jak czekanie

rozumiem Cię

i nie są to tylko puste słowa , które ja nieraz słyszę od tych, którzy nie mogą rozumieć, bo nie wiedzą co to wieczne czekanie.

Ale staram się nie narzekać, bo "widziały gały co brały" - poznałam mojego męża jak już był po studiach.

:) Tego sie nie lepi, to się kotwi do płyty.takie domy gotowe gdzies nawet były na forum zdjęcia z budowy.Co do "widziały gały"- to zgadzam sie.Poza tym...Mężczyzna zadowolony ze swojej pracy to w domu skarb. On lubi to co robi, rozstania są i bedą trudne, ale co tam!Przynajmniej jakies urozmaicenie, jakis sprawdzian uczuć.

A co do dzieci- miałam na mysli połowe swoich- mam jeszcze córe, ale to duuża panna.

A tak wracajac do tematów budowlanych- co kładziecie na dach?

co kładziecie na dach?

tu mam właśnie problem http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

dachówka cementowa Braas kasztanowy Cisar, Euronit kasztanowy i Roben ceramiczna jesienny liść - wszystkie mi się podobają, cena podobna.

Na pewno nic cegalno czerwonego, bo nie podobają mi się okrutnie.