Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obcinać folię i dylatację po wylewce podłogi

wukan

Recommended Posts

Powinieneś ją połączyć z izolacją poziomą ław fundamentowych.

Czy ty dobrze się wczytałeś w posta autora??

Jak on to może połączyć??

Przecież on ma już gotową ścianę i ławy już na oczy nie widzi!!

A jeśli nawet jakimś cudem to widzi...w co wątpie...to jak miałby to zrobić zszywaczem?? Co to da??

Witam

Pytanie jak w temacie.

Mam wylaną podłoge jastrychową, przy ścianach wystaje folia oraz dylatacja. Czy obcinać je na poziomie podlogi, czy trochę wyżej.

Pozdrawiam

Wiesiek

Ja sam sie również aktualnie nad tym zastanawiam...uciąć zawsze można...mam zamiar to przedystkutować z gościem co będzie mi robił podłogę w gresie...

W gruncie rzeczy to można by do tej dylatacji układać płytki/deski...

Z drugiej to chyba raczej można ciąć...jak będzie ta przerwa niezbędna to się po prostu płytki odsunie od ściany ten centymetr i już będzie dylatacja...przykryć to można listwą przypodłogową..

Tak powinno być wykonane. W innym przypadku, przy wysokiej wodzie gruntowej, woda będzie pojawiać się w miejscach gdzie te izolacje nie będą połączone, a więc w obrębie ścian zewnętrznych.

No to teraz Pan Wojciech dowalił do pieca... :D :o

Jaka izolacja pozioma!? :o Jakie ławy!? :o

Do Wulkan: obetnij jak chcesz, jak Ci będzie wygodniej, na poziomie jastrychu, czy na poziomie podłogi... nie ma większego znaczenia. Przykryjesz to później listwą przypodłogową i cześć.

RaV

Skuć jastrych, rozebrać ocieplenie, połączyć z izolacją ławy itd.

A tak poważnie to obciąć równo z jastrychem. Niezależnie od tego czy będzie cokół drewniany czy gres, trzeba jakoś to zamocować do ściany. Gres klei się klejem a cokoły drewniane mocyje się szpilkami, których nie widać i również klei klejem montażowym.

Tak powinno być wykonane. W innym przypadku, przy wysokiej wodzie gruntowej, woda będzie pojawiać się w miejscach gdzie te izolacje nie będą połączone, a więc w obrębie ścian zewnętrznych.

Czytam te podpowiedzi najlepszego doradcy i mam pytanie (poważne) - Czy najlepszy doradca na tym forum coś pił? Bo innego wyjaśnienia nie widzę.

Mówimy tu o dylatacji czyli oddzieleniu posadzki od ściany. Jeśli dolny koniec tej dylatacji może być na poziomie izolacji poziomej i da się go połączyć tylko co to da skoro jest on powyżej izolacji która odcina wilgoć z boku (pomijam zalanie okolicy i podniesienie poziomu wody powyżej warstwy izolacji poziomej :wink: ) To już za nic nie wiem jak połączyć chce nasz ekspert górny koniec tej dylatacji (zawinąć w dół? tylko po co? chyba, żeby zwiększyć ilość materiału).

Pozostaje jeszcze sprawa folii która wystaje razem z dylatacją. Jeśli to izolacja pozioma pod posadzką to tu ma Pan rację, ale nie z wystającą dylatacją.

Ano właśnie...i tu również została poruszona kwestia dla której parę dni temu odpaliłem specjalny wątek....o wysypie najlepszych doradców....były tam głosy o pewnej degradacji znaczenia tegoż przymiotnika i tu min. są namacalne dowody....ale widzę, że Redakcja się tym nie przejeła...wciąż obserwuje geometryczny przyrost "Najlepszych Doradców"

A tak na marginesie (i nie w tym przypadku)... z izolacją poziomą ław fundamentowych (czyli pomiędzy ławą i ścianą fundamentową), czy z izolacją poziomą ścian fundamentowych (tzn. izolacją pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą budynku) - mowa rzecz jasna o folii a nie dylatacji??

• 2 weeks później...