lafcadio 03.08.2005 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Ministerstwo Finansów wprowadza ulgi dla małżeństw za Internet. Osoby rozliczające się wspólnie z fiskusem mogą zaoszczędzić nawet 1520 złotych. Do uzyskania ulgi potrzebne są: faktura za Internet z podpisami obojga małżonków oraz oświadczenie o wspólnym korzystaniu z Internetu i wspólnym zameldowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 03.08.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 MF nieczego nowego nie wprowadza. Wiadome jest że ulga ta wynosi 760 złna osobę. Jezeli jest to małżeństwo korzystające z internetu w tym samym lokalu i faktura VAT jest na obie osoby to mogą to odliczyć osobno każda z osób (pod warunkiem że oczywiście jest co odliczyć). To było wiadome od początku roku, był tylko problem jak MF będzie to interpretować. Jezeli z sieci korzystają 3 osoby tj. np. dodatkowo dziecko mające dochody i faktura będzei na 3 osoby to mogą to odliczyć też razem z tym że wtedy rachunek roczny musiałby wynosić >2x760 zł żeby to miało sens. Nie piszmy więc o tym że jest to nowość bo to nie jest żadna nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 03.08.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Qurczę nic o tym nie wiedziałam! Słyszałam, że będą ulgi, ale nie że na osobę tylko za przesył! Czy opłaca mi się szybciutko zmienić rachunki, które są tylko na męża na nas dwoje? Do końca roku tylko niecałe 5 miesięcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 04.08.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 dobre info, też o tym nie wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 04.08.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Czyli trzeba się zaślubic? Kurcze, niejeden rozważy taki wariant. Generalnie więcej na tym straci - na dłuższą metę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 05.08.2005 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 MF nieczego nowego nie wprowadza. Wiadome jest że ulga ta wynosi 760 złna osobę. Jezeli jest to małżeństwo korzystające z internetu w tym samym lokalu i faktura VAT jest na obie osoby to mogą to odliczyć osobno każda z osób (pod warunkiem że oczywiście jest co odliczyć). To było wiadome od początku roku, był tylko problem jak MF będzie to interpretować. Jezeli z sieci korzystają 3 osoby tj. np. dodatkowo dziecko mające dochody i faktura będzei na 3 osoby to mogą to odliczyć też razem z tym że wtedy rachunek roczny musiałby wynosić >2x760 zł żeby to miało sens. Nie piszmy więc o tym że jest to nowość bo to nie jest żadna nowość. ... tylko tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 05.08.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Qurczę nic o tym nie wiedziałam! Słyszałam, że będą ulgi, ale nie że na osobę tylko za przesył! Czy opłaca mi się szybciutko zmienić rachunki, które są tylko na męża na nas dwoje? Do końca roku tylko niecałe 5 miesięcy! a czy ta podwojona ulga jest tylko wtedy gdy rachunek jest na dwie osoby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 05.08.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Qurczę nic o tym nie wiedziałam! Słyszałam, że będą ulgi, ale nie że na osobę tylko za przesył! Czy opłaca mi się szybciutko zmienić rachunki, które są tylko na męża na nas dwoje? Do końca roku tylko niecałe 5 miesięcy! a czy ta podwojona ulga jest tylko wtedy gdy rachunek jest na dwie osoby ? tak, ewentualnie załóżcie sobie drugi internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszK 06.08.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Wystarczy zlozyc wniosek w Telepunkcie. ulga dla małżeństw Kto może skorzystać? Z ulgi mogą skorzystać małżeństwa zamieszkujące razem i rozliczające się wspólnie w rocznym rozliczeniu podatkowym. W jaki sposób to zrobić? Odliczenie obejmuje wydatki poniesione na Internet w roku podatkowym, którego dotyczy zeznanie. Wymaganym dokumentem i podstawą do odliczenia wydatków z tytułu użytkowania Internetu jest faktura VAT wystawiona na oboje małżonków. Aby umożliwić Telekomunikacji Polskiej wystawienie takiej faktury należy wypełnić oświadczenie o wspólnym korzystaniu z Internetu przez Oboje małżonków. Oświadczenie to można otrzymać i złożyć w każdym Telepunkcie. Ile można zaoszczędzić? Łączna kwota odliczenia dla pary może wynieść 760 zł dla każdego z małżonków, co w sumie daje nawet 1520 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts