Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będzie ulga za korzystanie z internetu ale dla małżeństw

lafcadio

Recommended Posts

Ministerstwo Finansów wprowadza ulgi dla małżeństw za Internet. Osoby rozliczające się wspólnie z fiskusem mogą zaoszczędzić nawet 1520 złotych.

Do uzyskania ulgi potrzebne są: faktura za Internet z podpisami obojga małżonków oraz oświadczenie o wspólnym korzystaniu z Internetu i wspólnym zameldowaniu.

Gość 2mm
MF nieczego nowego nie wprowadza. Wiadome jest że ulga ta wynosi 760 złna osobę. Jezeli jest to małżeństwo korzystające z internetu w tym samym lokalu i faktura VAT jest na obie osoby to mogą to odliczyć osobno każda z osób (pod warunkiem że oczywiście jest co odliczyć). To było wiadome od początku roku, był tylko problem jak MF będzie to interpretować. Jezeli z sieci korzystają 3 osoby tj. np. dodatkowo dziecko mające dochody i faktura będzei na 3 osoby to mogą to odliczyć też razem z tym że wtedy rachunek roczny musiałby wynosić >2x760 zł żeby to miało sens. Nie piszmy więc o tym że jest to nowość bo to nie jest żadna nowość.

MF nieczego nowego nie wprowadza. Wiadome jest że ulga ta wynosi 760 złna osobę. Jezeli jest to małżeństwo korzystające z internetu w tym samym lokalu i faktura VAT jest na obie osoby to mogą to odliczyć osobno każda z osób (pod warunkiem że oczywiście jest co odliczyć). To było wiadome od początku roku, był tylko problem jak MF będzie to interpretować. Jezeli z sieci korzystają 3 osoby tj. np. dodatkowo dziecko mające dochody i faktura będzei na 3 osoby to mogą to odliczyć też razem z tym że wtedy rachunek roczny musiałby wynosić >2x760 zł żeby to miało sens. Nie piszmy więc o tym że jest to nowość bo to nie jest żadna nowość.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

... tylko tyle ...

Qurczę nic o tym nie wiedziałam! Słyszałam, że będą ulgi, ale nie że na osobę tylko za przesył! Czy opłaca mi się szybciutko zmienić rachunki, które są tylko na męża na nas dwoje? Do końca roku tylko niecałe 5 miesięcy!

a czy ta podwojona ulga jest tylko wtedy gdy rachunek jest na dwie osoby ?

Qurczę nic o tym nie wiedziałam! Słyszałam, że będą ulgi, ale nie że na osobę tylko za przesył! Czy opłaca mi się szybciutko zmienić rachunki, które są tylko na męża na nas dwoje? Do końca roku tylko niecałe 5 miesięcy!

a czy ta podwojona ulga jest tylko wtedy gdy rachunek jest na dwie osoby ?

tak, ewentualnie załóżcie sobie drugi internet :wink:

Wystarczy zlozyc wniosek w Telepunkcie.

ulga dla małżeństw

Kto może skorzystać?

Z ulgi mogą skorzystać małżeństwa zamieszkujące razem i rozliczające się wspólnie w rocznym rozliczeniu podatkowym.

W jaki sposób to zrobić?

Odliczenie obejmuje wydatki poniesione na Internet w roku podatkowym, którego dotyczy zeznanie. Wymaganym dokumentem i podstawą do odliczenia wydatków z tytułu użytkowania Internetu jest faktura VAT wystawiona na oboje małżonków. Aby umożliwić Telekomunikacji Polskiej wystawienie takiej faktury należy wypełnić oświadczenie o wspólnym korzystaniu z Internetu przez Oboje małżonków. Oświadczenie to można otrzymać i złożyć w każdym Telepunkcie.

Ile można zaoszczędzić?

Łączna kwota odliczenia dla pary może wynieść 760 zł dla każdego z małżonków, co w sumie daje nawet 1520 zł.