Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek rolny? dlaczego? ratunku!

emango

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Szukałam odpowiedzi w archiwum, ale bez skutku, więc zaczynam nowy wątek...

Dostałam wczoraj pismo od wójta gminy w sprawie złożenia informacji podatkowej (podatek rolny) "w celu ustalenia należnego zobowiązania podatkowego". Ale ja kupiłam działkę budowlaną! O co chodzi?? :o Czy w coś się wkopałam? Czy jest to procedura standardowa? A tu mi grożą, że "nie dopełnienie (cytuję dosłownie, więc sorry za błąd :( )... może skutkować pociągnięciem podatnika do ODPOWIEDZIALNOŚCI KARNEJ SKARBOWEJ"!

Proszę o pomoc.

Zasady opodatkowania podatkiem rolnym określa ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 1993 r. Nr 94, poz. 431 ze zm.).

Opodatkowaniu podatkiem rolnym podlegają grunty sklasyfikowane w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne lub jako grunty zadrzewione i zakrzewione na użytkach rolnych, z wyjątkiem gruntów zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż działalność rolnicza.

(Musisz sprawdzić w ewidencji gruntów czy Twoja nieruchomość stanowi w/w przedmiot opodatkowania podatkiem rolnym).

Podatnicy podatku rolnego są obowiązani składać organowi podatkowemu (którym jest wójt, burmistrz, prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce położenia gruntów), sporządzone na formularzach według wzoru ustalonego przez radę gminy:

- informacje o gruntach (osoby fizyczne) w terminie 14 dni od dnia zaistnienia okoliczności uzasadniających powstanie albo wygaśnięcie obowiązku podatkowego,

- deklaracje na podatek rolny (osoby prawne i jednostki organizacyjne, w tym spółki nieposiadające osobowości prawnej) w terminie do dnia 15 stycznia roku podatkowego, a jeżeli obowiązek podatkowy powstał po tym dniu w terminie 14 dni od dnia wystąpienia okoliczności uzasadniających powstanie tego obowiązku.

Określa to art. 6a w/w ustawy a więc jest to postępowanie standartowe.

Albo jeszcze inaczej w nowym planie zagospodarowania jest to działka pod zabudowę tj. nastąpiło już odrolnienie ale nadal placisz podatek rolny bo wiąze się to z sposobem użytkowania. Teraz gdy będziesz składać papiery o pozwolenie na budowe występujesz o zmianę sposobu użytkowania jeśli klasy V lub IV ziemi nic nie płacisz jeśli wyższe to pewną niewielką sumę.

A teraz najlepsze zmiama podatku następuje dopiero po odbiorze domu i odpowiednich zgłoszeniach w tym do gminy.

Powtórzę tutaj radę moich przedmówców sprawdź w gminie i po problemie.

Wciornastek, musieliśmy pisać równocześnie :)

Sprawdzę to. Ale czy to oznacza, że nie muszę się obawiać jakiejś konkretnej kwoty do uiszczania dożywotnio z racji posiadania gruntu rolnego? Bo się wystraszyłam, że jak złożę jakąś informację, to się, delikatnie mówiąc, wkopię trochę - to tak jakbym potwierdziła, że grunt jest rolny. Trochę chaotycznie piszę, ale dzieci mi trochę tu szaleją.

Wciornastek, musieliśmy pisać równocześnie :)

Sprawdzę to. Ale czy to oznacza, że nie muszę się obawiać jakiejś konkretnej kwoty do uiszczania dożywotnio z racji posiadania gruntu rolnego? Bo się wystraszyłam, że jak złożę jakąś informację, to się, delikatnie mówiąc, wkopię trochę - to tak jakbym potwierdziła, że grunt jest rolny. Trochę chaotycznie piszę, ale dzieci mi trochę tu szaleją.

Najważniejszy jest plan zagospodarowania - ważny tj nowy, (uchwalony po - nie chce skłamać ale po 96 roku). Idziesz do gminy i prosisz o wgląd w taki plan. Jak będziesz miła :wink: to od ręki. Wtedy w planie będzie wyraźnie czy działki pod zabudowę. I tutaj teraz możesz bez obaw spytać jaki podatek obowiązuje dla tego obszaru.

Co do dodatkowych opłat to masz je z głowy bo zrobiła to za Ciebie gmina robiąc plan zagospodarowania.

Sama to przerabiałam tj. Miałam działkę rolną. Zrobiliśmy nowy plan zagospodarowania i co następnego roku nadal ten sam podatek rolny. Poszłam do gminy i pytam co jest grane bo nie chcę mieć jakiś kłopotów okazało się, że procedura jest taka jak Tobie opisałam. Dzisiaj jestem szczęśliwą posiadaczką pozwolenia na budowę a podatek wyższy będę płacić po odbiorze domu.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Forumowicze Drodzy, jesteście niezawodni :)

Uspokoiłam się. Dzwoniłam do pani, która mi to wezwanie wysłała. Umówiłyśmy się już na wypełnienie papierów i mi to mniej więcej wytłumaczyła. Już myślałam, że całą tę papierologię ogarniam, mam już pozwolenie na budowe, a tu proszę, znów niespodzianka...

W każdym razie rozumiem, że przekształcać z rolnej na budowlaną opłaca się już po wybudowaniu domu, czyli przed odbiorem?