emango 03.08.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Witam wszystkich. Szukałam odpowiedzi w archiwum, ale bez skutku, więc zaczynam nowy wątek... Dostałam wczoraj pismo od wójta gminy w sprawie złożenia informacji podatkowej (podatek rolny) "w celu ustalenia należnego zobowiązania podatkowego". Ale ja kupiłam działkę budowlaną! O co chodzi?? Czy w coś się wkopałam? Czy jest to procedura standardowa? A tu mi grożą, że "nie dopełnienie (cytuję dosłownie, więc sorry za błąd )... może skutkować pociągnięciem podatnika do ODPOWIEDZIALNOŚCI KARNEJ SKARBOWEJ"! Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.08.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 część twojej działki jest budowlana /pewnie pod budynkiem/ a to co pozostałe bedzie liczone jako rolne. Ciesz się, zapłacisz mały podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 03.08.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Moze najepiej zadzwoń i się dowiedz. Możliwe, ze mają bałagan i Twoja działka funkcjonuje nadal u nich jako rolna, a może - tak jak u mnie - za przekształcenie działki z rolnej na budowlaną kilka dobrych lat musze płacić podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 03.08.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Zasady opodatkowania podatkiem rolnym określa ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 1993 r. Nr 94, poz. 431 ze zm.). Opodatkowaniu podatkiem rolnym podlegają grunty sklasyfikowane w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne lub jako grunty zadrzewione i zakrzewione na użytkach rolnych, z wyjątkiem gruntów zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż działalność rolnicza.(Musisz sprawdzić w ewidencji gruntów czy Twoja nieruchomość stanowi w/w przedmiot opodatkowania podatkiem rolnym). Podatnicy podatku rolnego są obowiązani składać organowi podatkowemu (którym jest wójt, burmistrz, prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce położenia gruntów), sporządzone na formularzach według wzoru ustalonego przez radę gminy: - informacje o gruntach (osoby fizyczne) w terminie 14 dni od dnia zaistnienia okoliczności uzasadniających powstanie albo wygaśnięcie obowiązku podatkowego,- deklaracje na podatek rolny (osoby prawne i jednostki organizacyjne, w tym spółki nieposiadające osobowości prawnej) w terminie do dnia 15 stycznia roku podatkowego, a jeżeli obowiązek podatkowy powstał po tym dniu w terminie 14 dni od dnia wystąpienia okoliczności uzasadniających powstanie tego obowiązku.Określa to art. 6a w/w ustawy a więc jest to postępowanie standartowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.08.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Albo jeszcze inaczej w nowym planie zagospodarowania jest to działka pod zabudowę tj. nastąpiło już odrolnienie ale nadal placisz podatek rolny bo wiąze się to z sposobem użytkowania. Teraz gdy będziesz składać papiery o pozwolenie na budowe występujesz o zmianę sposobu użytkowania jeśli klasy V lub IV ziemi nic nie płacisz jeśli wyższe to pewną niewielką sumę. A teraz najlepsze zmiama podatku następuje dopiero po odbiorze domu i odpowiednich zgłoszeniach w tym do gminy. Powtórzę tutaj radę moich przedmówców sprawdź w gminie i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emango 03.08.2005 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedź, ale dalej nie rozumiem Kupiłam działkę budowlaną, nie rolną. Skąd więc podatek rolny? Czy ewidencja gruntów znajduje się gdzieś w gminie/ starostwie? Jeszcze raz: dlaczego mam płacić podatek rolny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emango 03.08.2005 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Wciornastek, musieliśmy pisać równocześnie Sprawdzę to. Ale czy to oznacza, że nie muszę się obawiać jakiejś konkretnej kwoty do uiszczania dożywotnio z racji posiadania gruntu rolnego? Bo się wystraszyłam, że jak złożę jakąś informację, to się, delikatnie mówiąc, wkopię trochę - to tak jakbym potwierdziła, że grunt jest rolny. Trochę chaotycznie piszę, ale dzieci mi trochę tu szaleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.08.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Wciornastek, musieliśmy pisać równocześnie Sprawdzę to. Ale czy to oznacza, że nie muszę się obawiać jakiejś konkretnej kwoty do uiszczania dożywotnio z racji posiadania gruntu rolnego? Bo się wystraszyłam, że jak złożę jakąś informację, to się, delikatnie mówiąc, wkopię trochę - to tak jakbym potwierdziła, że grunt jest rolny. Trochę chaotycznie piszę, ale dzieci mi trochę tu szaleją. Najważniejszy jest plan zagospodarowania - ważny tj nowy, (uchwalony po - nie chce skłamać ale po 96 roku). Idziesz do gminy i prosisz o wgląd w taki plan. Jak będziesz miła to od ręki. Wtedy w planie będzie wyraźnie czy działki pod zabudowę. I tutaj teraz możesz bez obaw spytać jaki podatek obowiązuje dla tego obszaru. Co do dodatkowych opłat to masz je z głowy bo zrobiła to za Ciebie gmina robiąc plan zagospodarowania. Sama to przerabiałam tj. Miałam działkę rolną. Zrobiliśmy nowy plan zagospodarowania i co następnego roku nadal ten sam podatek rolny. Poszłam do gminy i pytam co jest grane bo nie chcę mieć jakiś kłopotów okazało się, że procedura jest taka jak Tobie opisałam. Dzisiaj jestem szczęśliwą posiadaczką pozwolenia na budowę a podatek wyższy będę płacić po odbiorze domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 03.08.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Najważniejszy jest plan zagospodarowania - ważny tj nowy Święta prawda - nieodzowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 03.08.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Tez mam działkę budowlaną i płace podatek rolny (z czego sie bardzo ciesze ok 20 zł na rok). Rolny dlatego bo kiedys tam był sad i łąka i w papierach tak jest do dzisiaj. Jak sie wybuduje to na koncu sie zmieni na mieszkalno uzytkowy póki co jest sad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emango 03.08.2005 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Forumowicze Drodzy, jesteście niezawodni Uspokoiłam się. Dzwoniłam do pani, która mi to wezwanie wysłała. Umówiłyśmy się już na wypełnienie papierów i mi to mniej więcej wytłumaczyła. Już myślałam, że całą tę papierologię ogarniam, mam już pozwolenie na budowe, a tu proszę, znów niespodzianka... W każdym razie rozumiem, że przekształcać z rolnej na budowlaną opłaca się już po wybudowaniu domu, czyli przed odbiorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.08.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 u nas przekształcenie było związane z odbiorem budynku. Jak już pisałam, to co mamy pod budynkiem płacimy jako budowlane, reszta to łaki i nieuzytki. Za 54 ary okolo 200zł rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twin 03.08.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 czesc to zalezy kiedy kupiles dzialke - jezeli przed wejsciem do UE, to miales budowlana ale byl moment ze automatycznie te na ktorych nie bylo rozpoczetej budowy zmienili na rolne - poza tym nic sie nie zmienilo, bez problemu robisz to co chciales wczesniej (czyli budujesz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts