Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kostka brukowa na betonowym tarasie

Recommended Posts

Witam

Mam wylany betonowy taras (zbrojony ), teoretycznie można położyć na nim płytki, ale w tym przypadku musiałby jeszcze nadlać nieco betonu.

Wymyśliłem, że mogę zamiast tego położyć na tarasie bruk. Jest możliwość ułożenia obrzeży wokół tarasu, wewnątrz chciałem wysypać piasek i na tym ułożyć kostkę 4 cm.

Mam pytanie, czy jest taka możliwość oraz jak to technicznie wykonać. Chodzi mi konkretnie o to czy jest konieczne zastosowanie ewentualnej izolacji (folia, impregnacja betonu).

Ponadto czy stosować włókninę zabezpieczającą przed wysypywaniem się piasku pomiędzy szczelinami obrzeży oraz czy stosować jako podsypkę piasek, czy mieszaninę piasku i betony. Jeżeli ma ktoś podobne rozwiązanie lub wie jak to można wykonać prosiłbym o podzielenie się informacją.

Pozdrawiam

dzięki za posta

nadal mam dylemat czy taki betonowy taras na fundamentach uszczelniać.

Jeżeli tak to czy wystarczy posmarować wylewkę np. Dysperbitem lub jakąś inną izolacja.

i czy wyłożona folia pod podsypką rzeczywiście będzie się przecierała ?

przesyłam podkarpackie pozdrowienia :p

• 7 years później...

Witam, odświeżam temat bo mam podobny problem.

Mam zbrojony i wylany betonem z gruchy taras ze schodami przy drzwiach wejściowych przygotowany pod gres, ale chciałbym zrobić na nim płyty tarasowe.

Między progiem drzwi a tarasem jest 7 cm, ale stopnie mają już tylko ok. 1cm rezerwy.

Czy jest to możliwe?

• 2 weeks później...

Może być trochę za mało miejsca pod płyty. Można pomyśleć o klejeniu (doskonała izolacja przeciwwilgociowa) albo o tarasie wentylowanym (nie każda płyta i konieczny odpływ wody).

http://natarasie.com/blog/2012/9/20//taras-wentylowany-lepsza-alternatywa,1601.html

Ze schodami już nic nie zrobisz, chyba, że skujesz