piotrekjot 03.08.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Witam! jak sprawdzic, czy ziemia na dzialce, ktora chce kupic nie jest podmokla (wizja lokalna i stwierdzenie obecnosci tataraku odpada) oraz jaki jest poziom wod gruntowych itp? Geolog?! prosze o porady pozdrawiampiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 03.08.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Witam! jak sprawdzic, czy ziemia na dzialce, ktora chce kupic nie jest podmokla (wizja lokalna i stwierdzenie obecnosci tataraku odpada) oraz jaki jest poziom wod gruntowych itp? Geolog?! prosze o porady pozdrawiam piotrek Oczywiście, że tylko badanie geologiczne. Jeśli chodzi o poziom wód gruntowych - niekiedy okresowe wahania wód sięgają kilku metrów +-. Wszystko zależy od pory roku w ktrórej są wykonywane badania geotechniczne. Teraz jest najlepszy okres, najwyższe poziomy wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.08.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Wykop dół ok. 1-2 m głeboki. Okres obserwacji to najlepiej wiosna (roztopy) lub późna jesień (deszcze). Przy obecnej porze deszczowej też nabierzesz pewnego rozeznania. Jednak takie niefachowe obserwacje warto poprzeć opinią kogoś kompetentnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 03.08.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Można poznać po roślinności.Np.olchy,brzozy świadczą o wysokich wodach gruntowych.Było to chyba w jakimś Muratorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.08.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Można poznać po roślinności. Np.olchy,brzozy świadczą o wysokich wodach gruntowych. Było to chyba w jakimś Muratorze. Żebyś się na tych brzozach nie przejechał. Brzoza to gatunek pionierski i urośnie na piasku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 03.08.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 U mnie rosną. I mokro jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 03.08.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Stwierdziłem , że humus pod warstwą gliny zalegający po dwóch miesiącach nie pachnie jak Rexona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 03.08.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 U mnie rosną. I mokro jak diabli A u mnie piach sucho jak na pustyni, nawet jak deszcz spadnie to po kilku godzinach susza, a brzoza rosnie na sasiedniej dzialce jak szalona. samosiejka od 4 lat rosnie i teraz ma juz chyba z 6-7 metrów. Wiec to chyba tez kiepski wyznacznik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjot 03.08.2005 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 dzieki za info. Ma ktos namiar na solidnego/taniego geologa w rejonie szczecina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Hello, a ja szukam niedrogiego geologa w okolicach na pd od warszawy. zna ktoś pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 12.10.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Można poznać po roślinności. Np.olchy,brzozy świadczą o wysokich wodach gruntowych. Było to chyba w jakimś Muratorze. Olcha, wierzba, jakieś ostre trawy... brzoza rośnie wszędzie, i na suchym, i na mokrym, więc tu może być skucha. Trzeba wziąć łopatkę i pogrzebać. Może sie okazać, że zamiast kopać w ziemi, pokopiemy sobie w torfie, dziwnej, lekkeij mieszance zgniłych traw z podmokłych kiedyś (choć teraz być może suchych) niegdysiejszych łąk. I co z tego, że teraz sucho, jak i tak nie ma na czym budować. Extrema widać raczej gołym okiem i nie trzeba być geologiem by poznać grunt zdecydowanie nośny lub zdecydowanie nienośny. Do tych wątpliwych przypadków natomiast zdecydowanie wezwać jakiegoś geomagika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.10.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Lepiej zapłacić parę stówek, wziąć geologa i mieć pewność, niż później zostać z działką, na ktorej nie da się nic zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.10.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 szukajcie geotechnika - geolog to nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.10.2005 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 szukajcie geotechnika - geolog to nie to samo. Słusznie. To był taki skrót myślowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 12.10.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Ja mam u siebie wysoki poziom wód gruntowych. Robiłem badania z ojcem przed zakupem - czyli kilka odwiertów na głebokość 2 metrów. Ale najlepszy sposób to wziąć koparkę i w godzinę (70 zł) wykopać dół o głębokości ok. 2 metrów i obserwować prze parę dni co się dzieje. Może się okazać, że za dwa dni będziesz miał stawik z lustrem 50 cm poniżej poziomu terenu. Poza tym obserwując ściany wykopu od razu zobaczysz czy wybija woda z przewarstwień. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.10.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Badanie geotechniczne najlepiej wykonać w kwietniu, gdy jest najwyższy poziom wód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts