Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie murłaty do wieńca

Recommended Posts

Czym powinna być przymocowana murłata do wieńca.

W projekcie mam śrubę fajkową M12 L=500 mm, któa powinna być zakotwiczona w rdzeniach żelbetowych.

Problem jest, bo ciężko coś takiego znaleźć.

Czym się różni zwykła kotwa do mocowania murłaty, jak ona wygląda?

Czy długość 400 mm wystarczy?

Kup pręt ocynkowany gwintowany długości 1m (do kupienia wszędzie najtaniej w hurtowni stali), przetnij na pół i zagnij na końcu, po czym zabetonuj w wieńcu. Ja tak robiłem z prętami fi 16 bo tak miałem w projekcie. Długości kotw powinienes mieć w projekcie

Widziałem też w Castoramie specjalne coś o nazwie kotwa ale drogie.

Czym powinna być przymocowana murłata do wieńca.

W projekcie mam śrubę fajkową M12 L=500 mm, któa powinna być zakotwiczona w rdzeniach żelbetowych.

Problem jest, bo ciężko coś takiego znaleźć.

W KAŻDEJ normalnej hurtowni budowlanej dostaniesz odpowiednie kotwy, zawsze jest jakiś wybór pod wzgledem długości

Czym sie różni od czego ? W każdym bądź razie typowa kotwa do murłaty jest prętem o odpowiedniej grubości z jednej zdrony zagietym pod kątem prostym a z drugiej strony nagwintowanym

To zależy od projektu więźby a konkretniej od gubości zamej murłaty

W projekcie nazwali to 'ŚRUBĄ FAJKOWĄ'.

Zagięcie ma nie pod kątem prostym, ale coś na kształt półokręgu.

Zastanawiam się czy można to zastąpić zwykłą kotwą?

Sruba fajkowa to po prostu śruba zagięta u dołu w kształt fajki dla lepszej przyczepności - długość i średnica powinna być podana w projekcie.

150 sztuk? Do czego? U mnie wyszło 20! A miałem zrobione własnoręcznie: pręt fi 12 gładki, wygięty w U na jednym końcu, nagwintowany ręcznie na budowie. Gotowe kotwy podobno wyglądają jak kotwica - końcówka jest rozszczepiona i wygięta na dwie strony, ale tak na prawdę przy małych dachach to niewiele zmienia.

150 sztuk? Do czego? U mnie wyszło 20! A miałem zrobione własnoręcznie: pręt fi 12 gładki, wygięty w U na jednym końcu, nagwintowany ręcznie na budowie. Gotowe kotwy podobno wyglądają jak kotwica - końcówka jest rozszczepiona i wygięta na dwie strony, ale tak na prawdę przy małych dachach to niewiele zmienia.

A czy taki pręt nie powinien być ocynkowany?

Czy długość kotwy podawana w jej parametrach jest długością całego pręta wraz z zagięciem, czy jest to długość rzutu na płaszczyznę?

Czy ktoś się orientuje?

Tak, jak pisał KaiM kupiłem gotowe gwintowane pręty 1m.

Zastanawiam się czy te 50 cm, jakie jest w projekcie będzie zgodne z wykonaniem śruby z odcinka 50 cm, czy może potrzeba większy odcinek?

Nie wiem jak będzie z ogotwymi kotwami, trzeba by zmierzyć w sklepie. Ale to nieważne, powinieneś mieć w projekcie rysunki kotw to zmierz ze skalą. A jak nie masz to poadź sobie tak: Jaki masz wysoki wieniec? Jeżeli standard 20 lub 25cm to już masz odpowiedź. Policz sobie: wysokość murłaty + 2cm na nakrętkę i podkładkę, dodaj do tego min. połowę wysokości wieńca (może nawet 3/4), a resztę co Ci zostaje z 50cm zagnij do góry i już.

Tu naprawdę nie ma wielkiej filozofii - powinna starczyć górą żeby przykręcić murłatę a dołem powinna być solidnie zakotwiona w betonie wieńca. I już

Jakie mam fi nie pamiętam - było brane z projektu. Kupiłem długości 1m, przeciąłem na pół i na odciętych końcach dospawałem poprzeczki długości 15-20 cm. Na poprzeczki użyłem różnej grubości ścinki z prętów które dostałęm za free w mojej betoniarni.

Cieśla na murłacie przykręcił je wcześnied dając podkładki o średnicy ok 5 cm. Co zostało odciął.

• 19 years później...