Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwalina pod słup.

zlu

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Kierowniczka zdecydowała, że w przypadku mojego stropu (filigran i w miejscach pod słupami są w dolnym zbrojeniu dołożone po 3 pręty) nie trzeba w ogóle podwaliny, bo strop i tak nie ulegnie przebiciu. Poleciła dać jednak podwaline z deski 4cm po to aby podczas montażu słup się nie ruszał...

Pozdrawiam, zlu

• 5 years później...
Witam. Jestem studentką budownictwa. W celach dydaktycznych w swoim projekcie domu jednorodzinnego mam strop WPS (na belkach dwuteowych 180mm). Mój problem polega na tym iż słupy od więźby dachowej wypadają na płyty WPS a więc trzeba wykonać pod te słupy podwalinę. Jak najlepiej wykonać tego typu rozwiązanie w wypadku tego rodzaju stropu?

Witam. Jestem studentką budownictwa. W celach dydaktycznych w swoim projekcie domu jednorodzinnego mam strop WPS (na belkach dwuteowych 180mm). Mój problem polega na tym iż słupy od więźby dachowej wypadają na płyty WPS a więc trzeba wykonać pod te słupy podwalinę. Jak najlepiej wykonać tego typu rozwiązanie w wypadku tego rodzaju stropu?

proponuje zajrzec do poradnika majstra budowlanego - skoro jestes studentka budownictwa powinnas sie w niego zaopatrzyc

wiedze powinnas zdobywac sama i nauczyc sie ja stosowac

tutaj mozesz sie glupot czasami naczytac

poszukaj rowniez w internecie np:

http://www.zspolice.pl/nasza_szkola/akty_prawne/informatory_zawodowe/technik_budownictwa/technik_budownictwa_311%5B04%5D_Z2.03_u.pdf

typowej podwaliny bym tu nie stosowal

mozesz inaczej rozrysowac strop

dajesz element stalowy walcowany pod slup dachu - jaki wyjdzie z obliczen - on ma tylko przeniesc ciezar dachu, po jego obu stronach dajesz Twoje dwuteowniki 180 i od nich zaczynasz planowac rozklad belek stropowych w kier scian a nie od sciany

najprosciej bylo by przesunac slup dachu na sciane nosna - jednak nie wiem czy to nie macie narzucone w temacie

Edytowane przez face