JoShi 03.08.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Chodzi mi o ogrodzenie z klinkieru. Do murowania samych segiel nalezy uzywac specjalnej zaprawy bez wapna, zeby uniknac w przyszlosci szpetnych zaciekow. Ale przeciez do wnetrza slupka wlewa sie beton. Czy ja czegos nie rozumiem ? Moze ten beto tez musi byc jakis specjalny ? No i jeszcze mam taki problem. Czest ogrodzenia bedzie z klinkieru, ale niektore elementy beda ze zwyklej ceglu, ktore pozniej bedzie otynkowana. No i co z tym fantem. Czy zwykla cegle tez laczyc na zaprawe do klinkieru ? A tynk ? Ma byc akrylowy, ale czy nie bedzie problemow na styku klikier - tynk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 03.08.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Ostatnio czytałem w "Budujemy Dom", że z tym wapnem to wcale nie tak. Twierdzą, że nawet powinno się dawać wapno, żeby uzykać lepszą przyczepność zaprawy i uniknąć wykwitów solnych (po dokładny opis problemu odsyłam do czasopisma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.08.2005 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Hej no co jest z wami ? Czy to jest takie oczywiste, ze nie chce sie wam odpowiadac i tylko ja tego nie rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.08.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Oczywista jest zawartośc archiwum forum. Zbyt dużo na ten temat. Szkoda czasu napisanie jeśli inni nie mają czasu na czytanie... Nie za bardzo wiem jak wapno miało by zwiększać przyczepność. fajnie byłoby akryl zamienić wszędzie wapnem. Cenowy raj.Teorie mogą być rożne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.08.2005 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Oczywista jest zawartośc archiwum forum. Dla mnie nie bo jakos nie udalo mi sie znalez o betonie co sie go wlewa do srodka klinkierowych slupkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.08.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Zawartość wapna jest istotna w zaprawach, które mogą miec kontakt z wodą, i wapno może być wypłukane. W dobrze zrobionym słupku - nie powinno być w środku wody. Ja lałbym do środka beton, murowal na zaprawy trassowe. Chyba że murarze poleją ten beton wszędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.08.2005 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Zawartość wapna jest istotna w zaprawach, które mogą miec kontakt z wodą, i wapno może być wypłukane. W dobrze zrobionym słupku - nie powinno być w środku wody. Ja lałbym do środka beton, murowal na zaprawy trassowe. Chyba że murarze poleją ten beton wszędzie... A co z tynkowaniem scianek przylegajacych do klinkierowych slupkow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 04.08.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 A co z tynkowaniem scianek przylegajacych do klinkierowych slupkow ? Bez przesady - wapno to nie ślimak, nie będzie łazić kilometrami po murze. U mnie klinkierowe słupki a pomiędzy nimi wypełnienie ze zwykłej cegły, otynkowanej tynkiem cementowo-wapiennym. I wszystko dobrze. A co do rdzenia słupa, to jak zauważyłeś tam jest beton a nie zaprawa cementowo wapienna. Zresztą spotkałem się nawet z opinią, że można murować na dowolną zaprawę a spoinować porządną do klinkieru. Ale to w/g mnie nadmierna oszczędność, której bym nie polecał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.08.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Wszystko zależy od warunków pogodowych i jakości wykonawstwa.Co ważne, aby nie dać się wypłukać wapnu. Jak ? Dowolnie...Ochrona mechaniczna (przesłony), chemiczna (trass - związanie wapna), zapobieżenie wnikaniu wody (hydrofobowanie) itd, redukcja ilości wapna (plasyfikatory). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts