Urticae 03.08.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Planuję biologiczną oczyszczalnię ścieków z osadem czynnym. Oczyszczone ścieki kierował będę do rowu melioracyjnego odległego o około 80 m. Szkopuł w tym, że rów ten ma głębokość 80 cm a rury kanalizacyjne powinny iść głębiej z uwagi na przemarzanie. Co z tym fantem zrobić? Puścić rury płycej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 03.08.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 zobacz tutaj:http://muratordom.pl/6939_3980.htmhttp://muratordom.pl/6939_2947.htmz tego co się orientuję to aby oczyszczalnia działała sprawnie potrzeba ok 48 mb rozprowadzenia drenażu i zachowania pewnych odległości, także nie wiem czy można odprowadzać takie "oczyszczone" wody do rowu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 03.08.2005 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 oczyszczone ścieki z oczyszczalni ze złożem czynnym mogę odprowadzić do rowu. Złożyłem stosowne pismo w wydziale architektury i wydziale ochrony środowiska i nie otrzymałem żadnej negatywnej odpowiedzi. Nie wiem jednak co śię stanie jak poprowadzę rury odpływowe na głębokości 80 cm a więc takiej jaką ma rów melioracyjny. Obawiam się czy mi to po prostu nie zamarznie i klapa - oczyszczalnia zapchana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 03.08.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Z pewnością Urticae będzie nie będzie miał oczyszczalni z rozsączaniem, ale droższą wersję, właśnie z osadem czynnym, czyli drenaż mu nie potrzebny.A co do "wody" oczyszczonej, to tak na zdrowy rozum, możesz ją potraktować jak deszczówkę, którą z pewnością też będziesz odprowadzał do tego rowu.Przecież po oczyszczeniu w oczyszczalni, nie masz już do czynienia ze ściekami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 03.08.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Ja mam też oczyszczalnię z osadem czynnym i wody odpływowe są odprowadzone do studni chłonnej (taka, jak normalna, tylko wypełniona żwirem, no i w kręgach są dziury). Studnia chłonna z możliwością rozbudowy (jakby za mało chłonęła, to możesz zrobić obok drugą). YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 03.08.2005 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 oczyszczone ścieki z oczyszczalni ze złożem czynnym mogę odprowadzić do rowu. Złożyłem stosowne pismo w wydziale architektury i wydziale ochrony środowiska i nie otrzymałem żadnej negatywnej odpowiedzi. Nie wiem jednak co śię stanie jak poprowadzę rury odpływowe na głębokości 80 cm a więc takiej jaką ma rów melioracyjny. Obawiam się czy mi to po prostu nie zamarznie i klapa - oczyszczalnia zapchana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 03.08.2005 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 yupiter,Pomysł ok ale u mnie jest wysoki poziom wód gruntowych. Dlatego też odpada studnia chłonna jak i stosowanie drenażu rozsączającego. Ten ostatni mógłbym robić w nasypie ale koszta spore i szkoda mi miejsca na taki kurhan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 03.08.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 U mnie też myślałem, że mam wysoki poziom wód gruntowych (woda stała w niektórych miejscach już na 60-70cm), do momentu kiedy okazało się, że powodem są wysoko zalegające iły, nieprzepuszczalne dla wody. Więc co napadało, to się trzymało upierdliwie długo na powierzchni. Zrobiłem wiercenia (tzn. zleciłem) i okazało się, że pod spodem jest piasek. Więc wystarczyło studnie chłonną przebić przez iły (jakiś 1 metr) i było po sprawie. Nie mówię, że w Twoim wypadku tak też jest, ale u mnie tak to było. Zaryzykowałem (bo i tak nie było specjalnej alternatywy) i wyszło. YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 03.08.2005 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Niestety u mnie glina do 70 metra. Robiłem badania elektrooporowe, które potwierdził odwiert. Wodę mam na 20 metrze a i to w śladowych ilościach, z uwagi na minimalne złoża piasku. Wracając do tematu dalej nie wiem co robić. Może wkopać dodatkowy zbiornik i okresowo wypompowywać z niego wodę ot po prostu w bruzdę skierowaną do rowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 03.08.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 No coś musisz zrobić. Może zrób studnie chłonną bez żwiru z dodatkowym wyprowadzeniem do rowu, Co wchłonie, to wchłonie, co odpłynie do rowu, to odpłynie - a resztę w razie potrzeby możesz co jakiś czas odpompowywać. Ciężko coś tu doradzić. YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 04.08.2005 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 A jak jest z faktyczną czystością oczyszczonych ścieków w oczyszczalni z osadem czynnym? Czy prawdą jest że nie ma nieprzyjemnych zapachów, można tym podlewać rośliny w ogródku lub zasilać oczko wodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 04.08.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Moja oczyszczalnia jeszcze pauzuje. Ja do domu się jeszcze nie wprowadziłem więc oczyszczalnia też nie funkcjonuje (mimo, że jest cała zakończona). Znajoma ma jednak tą samą i mówi, że zupełnie nie ma nieprzyjemnych zapachów. Co do podlewania, to mówi się, że niby mozna, ale ja osobiście to bym tego raczej nie robił. Czy to wiesz, jak w rzeczywistości jest doczyszczona ta woda. Dzieciaki będą latać gołymi nogami po trawie. Wolę nie podlewać. YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 04.08.2005 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 jeśli ścieki nie pachną paskudnie to w moim przypadku nie ma chyba sensu prowadzić rur kanalizacyjnych przez 80 metrów do rowu melioracyjnego. Jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że działka jest bardzo duża, rów leży na moim terenie i mogę je przepompować w pogłębioną bruzdę, która prowadzi do tego rowu. Myślę, że koszta przedsięwzięcia będą niższe. Trzeba będzie jednak wykonać małą przepompownię. Ile to może kosztować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.08.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 CześćTeż dołączę do tematu bo sądzę że właśnie taką oczyszczalnię bedziemy mieli.Pytania mam tylko takie :- czy nie ma prawnych ograniczeń do odprowadzania wody ( no bo nie ścieków ) z oczyszczalni do rowu meliracyjnego ? Ewentualnie jak wytłumaczyć w gminie, że to woda mająca klasę np. wód opadowych a nie ścieki ...- czy orientowaliście się może czy a jeśli tak to jak i w jakim zakresie, można prosić o dofinansowanie z np. Funduszu Ochrony Środowiska, czy czegoś w tym stylu kosztów tej oczyszczalni ? Wiadomo, że cena przeciętnie oscyluje w granicach 10 tysi, więc np 50% zwrotu robi inwestycję bardzo atrakcyjną ...Pozdrawiam, Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 04.08.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Mam zaprojektowaną oczyszczalnię z rozsączkowaniem - mój mąż nie chciał biologicznej bo ponoć trzeba sadzić roślinki wodne i widział takie śmierdzące rowy. Ja specjalnie się nie dowiadywałam, skoro on wiedział czego chce. Z tego co tu czytam jednak, wynika że może jednak biologiczna może byc lepsza. Bardzo nie podoba mi się pomysł z brakiem nasadzeń na rozsączkowniu. Działka jest mała, a szkoda byłoby przenosić drenaż spod płotu przed taras, bo tam mam zaplanowany trawnik. Proszę o ewentualne linki gdzie można o tym poczyać. Może coś mi doradzicie i jeszcze coś zmienię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 04.08.2005 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 majki,Planuję oczyszczalnię Bioeko z osadem czynnym http://www.bioeko.ires.pl/ . Tego typu oczyszczalnia obok procesów gnilnych wykorzystuje również procesy tlenowe i poziom oczyszczenia ścieków pozwala na spuszczanie jej do rowu melioracyjnego. Podstawy prawnej nie znam. Też bałem się ograniczeń, operatów wodno-prawnych itp problemów. Udaj się do miejscowego urzędu i przedstaw sprawę. Jeszcze jedno czyszczalnia Bioeko ksztuję w promocji ok 6400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 04.08.2005 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Monika, kilka stron na początek plus archiwum muratora http://www.nevexpol.com.pl/ http://www.celmax.czwa.pl/dom-q-el/przydomowe.html http://www.zb.eco.pl/bzb/22/ http://www.bioeko.ires.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 04.08.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Już zaczęłam przeglądać. Na temat swojej sporo wiem, bo czytałam wcześniej i mamy zaprojektowany system JPR. Ale interesuje mnie ta studnia chłonna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrt69 04.08.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Również zamontowała oczyszczalnie ze złożem czynnym a zrzut zorganizowałem sobie do oczka wodnego. Na razie jest tego niewiele bo jescze nie do końca zamieszkałem ale 'woda' nawet wychodzi z oczyszczalni przyzwiota i napewno bez zapachu (sprawdzałem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yupiter 04.08.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Zobacz jeszcze http://www.ekologus.pl. Ja mam taką. Droga, ale z dobrych materiałów i się sprawdza (u znajomej, bo moja jeszcze nie odpaliła). YP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts