Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od czego zacząć przekształcenie...?

eeetam

Recommended Posts

Drodzy forumowicze poradźcie od czego mam zacząć ;

mam w rodzinie rolnika, który chętnie przekazać mi chce kawałek swojej łąki, znajdującej się przy drodze, na budynek jednorodzinny i dalej nie wiem co z tym fantem .

Byłem w gminie i powiedziano mi, że w tej miejscowości nie ma planu zagospodarowania więc nie przekształcą tej ziemi na działkę budowlaną .

Dodam, że jest to III kl. ziemi. a media są przy drodze i z obu stron są już domy gospodarskie.

Może ktoś z Was zna sposób na to abym mógł tam wybudować własny wymarzony domek.???

Złóż w gmnie wniosek o wydanie warunków zabudowy na tej działce. Do wniosku dołącz mapkę w skali 1:500 z wrysowanym położeniem przyszłego domu, uzgodnienia i warunki przyłączenia z dostawcami infrastruktury. Dołączył bym też zdjęcia działki i budynków sąsiadujących. A projektowany dom powinien być podobny do budynków sąsiednich. Gmina w trybie rozprawy administracyjnej powinna takie warunki wydać, nawet nie właścicielowi terenu.

Doradzam złożenie wniosku o ustalenie warunków zabudowy. Ja mam działkę rolną 50 arów, panie z wydziału architektury też mi mówiły, że nie ma sensu składać wniosku bo rola i dobra klasa ziemi III i IV i będą trudności z odrolnieniem. Załuję, że odrazu nie złożyłam wniosku o warunki tylko zwlekałam. Póznie w gminie wymyślili jeszcze, że i tak nie dadzą warunków bo nie ma dostepu do drogi publicznej. (do działki dojeżdza się przez tzw. drogę, która jest też działką rolna a jest własnością Gminy)

A jednak można było to wszystko załatwić:

- wystąpiliśmy z mężem z wnioskiem o ustanowienie służebności przejazdu i przechodu przez tą działkę rolną Gminy.

- póżniej o warunki zabudowy.

Przez gmine to straciłam prawie pół roku, bo pierwsza moja wizyta w gminie była w ub. roku w październiku a decyzję o warunkach otrzymałam w maju br.

Z odrolnieniem też nie było problemu bo odrolniłam tylko częśc gruntu pod budynkiem, tarasy, podjazdy tak żeby nie przekroczyło 500m2 bo tyle można wyłaczyć pod zabudowę budynkiem mieszkalnym i nie płaci się wtedy opłat za odrolnienie.

pozdrawiam Lena