RytkaW 22.11.2002 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 Drodzy Forumowicze! Po długich wahaniach zdecydowałem budować D24 "Z wykuszami". Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące samego projektu, etapów budowy, przeróbek, kosztów budowy itp. Niestety nie ma już możliwości obejrzenia domu modelowego w Józefosławiu - spóźniłem się kilka miesięcy . Serdecznie pozdrawiam, WR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RytkaW 23.11.2002 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 Szukam osób budujących d24 "Z wykuszami". Interesuje mnie zakres zmian jaki warto przeprowadzić, aby domek był jeszcze bardziej funkcjonalny. Przymierzam się do budowy na wiosnę a niestety nie miałem okazji obejrzeć domu modelowego w Józefosławiu. PozdrWR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mulena 24.11.2002 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2002 On 2002-11-22 19:55, WojtekR wrote: Drodzy Forumowicze! Po długich wahaniach zdecydowałem budować D24 "Z wykuszami". Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące samego projektu, etapów budowy, przeróbek, kosztów budowy itp. Niestety nie ma już możliwości obejrzenia domu modelowego w Józefosławiu - spóźniłem się kilka miesięcy . Serdecznie pozdrawiam, WR my budujemy ten sam po obejrzeniu w juzefoslawowiu. Aktualnie jest zadaszony, mozna ogladac na obrzezach łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 25.11.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Ja buduje D24 z wykuszami. Jesli chodzi o zmiany to mam ich bardzo niewiele, wiec nie wiem czy bede dobrym zrodlem takich informacji. Mam mianowicie okna wykuszowe o przekroju (patrzac z gory) trapezowym, a nie prostokatnym oraz nie trzyskrzydlowe otwierane, a dwuskrzydlowe suwane drzwi na taras. Zrezygnowalem tez ze spizarni, na korzysc powiekszenia kuchni. Nie wspominam oczywiscie o o zmianach w zakresie prac elektrycznych, hydraulicznych etc., bo tu zgodnosc z projektem nie moze chyba wielu budujacych zadeklarowac.Jak widzisz niewiele jest tych zmian, a jakich ty potrzebujesz, musisz odpowiedziec sobie sam. Z drugiej strony kazda zmiana w projekcie (nawet mala) pociaga za soba nastepna, i nastepna, i nastepna, wymuszona przez ta pierwsza. Jesli zatem chcesz ich zrobic duzo do lepiej zamow projekt indywidualny, bo koszt tych zmian moze byc znaczny.Jesli chcesz wiecej wiadomosci, to zapraszam na priv (zagladam tam raz na kilka dni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 25.11.2002 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Buduje D24 kolo Gdanska. Stan surowy zamkniety aktualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiel 25.11.2002 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Witam! Wraz z zona dlugo zastanawialismy sie nad projektami, m.in. nad D08 i D24. Po obejrzeniu D24 w Jozefoslawiu oraz u naszych sasiadow 2 dzialki dalej , postanowilismy budowac D24L (wersja lustrzana z garazem po lewej stronie). To fantastyczne, miec mozliwosc wejscia do gotowego D24 i podejrzenia, jak wyglada to czy tamto w rzeczywistosci. Na razie zmiany sa na papierze, budowa rusza mam nadzieje na wiosne 2003. Nasze zmiany: - material budowlany fundamentow i scian (42 cm beton komorkowy) - uklad scian dzialowych, okien - inna aranzacja WC, lazienki, pokojow i garderoby w celu wygospodarowania gabinetu (gabinet 7,7 m2, 2 sypialnie po ponad 13m2, trzecia sypialnia 12,5 m2) - wiazalo sie to ze zmiana kilku okien (dodaniem, zlikwidowaniem, przesunieciem) - likwidacja spizarni i okna od niej, za to powiekszenie okna w kuchni do 3 skrzydlowego (harmonizuje z wykuszem) - nie ma zadnych zmian konstrukcyjnych ani zmian w aranzacji garazu, pom. gosp., salonu, jadalni Po konsultacjach z kilkoma architektami orzekli oni, ze jest OK. Przy okazji, znalazlem kilka bledow w projekcie - od drobnych bledow rachunkowych (wymiarowki) az do bledow w rysunku konstrukcyjnym vs. elewacje. Jezeli ktos chce, moge udostepnic zmiany w wersji elektronicznej, jako plik .cdr, .dxf, .jpg czy .gif Proponuje tez ukonstytuowanie jakiejs platformy wymiany informacji budujacych D24 - moze nam sie to przydac pozdrawiam! Kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 25.11.2002 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 A ja wybudowałam D23, czyli jestem Waszą bliską kuzynką.... Ponieważ technologia jest ta sama (z pewnymi zmianami we wnętrzach) zajrzyjcie do mojego dziennika budowy, gdzie pisałam o problemach w czasie budowy. No i D24 jest na okładce najnowszego Muratora - czyż nie wygląda pięknie? Pozdrawiam, Alicjanka [ Ta wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-11-25 13:21 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiel 25.11.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Wyglada slicznie! Ja jestem pod wrazeniem tego zdjecia, a i tak nie pokazali tego domu w pelnej krasie. Alicjanko - wnikliwie czytam Twoj dziennik i trzymam kciuki pozdrawiam! Kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Mam stan surowy otwarty. Troche pozmieniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiel 24.01.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Witam! Colo - jesli mozna spytac, jakie zmiany wprowadziles?pozdr! Kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Generalnie to poddasze użytkowe. Wobec tego - dach jętkowy, strop gęstożebrowy, ścianka kolankowa, okna połaciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofS 27.01.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Mam zamiar budowac d24. Jestem z Konina. Czy ktos w tych okolicach buduje ten projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofS 27.01.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Mam zamiar budowac d24. Jestem z Konina. Czy ktos w tych okolicach buduje ten projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejm 20.02.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Czy ktos buduje D-24 w okolicach Trójmiasta i nie tylko.Chetnie wymienie sie moimi przemysleniami, powiem co zrobilem źle i za drogo. Również chetnie wymienił bym sie informacjami na temat fachowców. Jestem po stanie surowym otwartym, mam zamiar wstawiać okna drzwi zewnętrzne bramę garazową i robc ocieplenie na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiel 24.02.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Witam Czy moglbys sie podzielic z innymi Twoimi uwagami, dot. D24?Ja wlasnie startuje i moze uda mi sie uniknac jakichs problemow dzieki temu.pozdrawiam! Kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejm 25.02.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Przemysl kostrukcje dachu. Moze ktos ja uprosci. Koszty materialu i ciesli sa dosc wysokie (tylko material 10000,- material) Moj dach zakonczylem deskowaniem z papa. Nie zaluje. W projekcie jest blad w wymiarach ktoregos wiazara srodkowego, ciecla musi to sprawdzic. Jest za krotki. Zostawiam do przemyslenia kotlownie.Moj garaz jest dluzszy o 1,5 m i bedzie przedzielony scianka.poniewaz musze zastosowac kociol olejowy. Niestety nie ma gazu w poblizu.Radze w takim wypadku przedluzyc garaz do 2,5 m. 1,5 jest chba troche za malo Druga moja rada to umieszczenie drzwi wejsiowych w prostej scianie co powiekszy przedsionek. To na razie tyle. W zeszlym roku zakonczylem dom na etapie surowy otwarty. Cena ktora zaplacilem firmie kupowala wszystko to 93000,00 zł.W tym stan surowy, drewno wiezba dachowa deskowanie z papa, kominy Schidela, szambo i wszystkie odplywy w budynku.Zapomnialem o przejsciu na wode. Radze zrobic jeszcze dolot powietrza zewnetrznego do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 26.02.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Do AndrzejMRównież buduję D24 w okolicach Trójmiasta. W tej chwili mam stan surowy zamnknięty. Interesuje mnie czy masz już pomysł na rozwiązanie okapu nad oknami wykuszowymi (połaczenie z połacią dachu/podbitką). Na to rozwiazanie kompletnie nie mam pomysłu.Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejm 26.02.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Nie bede mial okien wykuszowych. Wstawiam okna potrojne jak kazde inne. Monterzy okien nie chca dac gwaracji na montaz i oczywiscie w przyszlosci przemarzanie i szczelnosc.Dlatego posluchalem ich i zlikwiduje polke pod wykusz i zamontuje je normalnie, bez kamplikacji, moze ze strata dla wygladu ale mam nadzieje solidnie bez komplikacji na przyszlosc.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejm 26.02.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Drogi Bencio,Czy masz juz ekipe do ociepleniai czym bedziesz ocieplal?Welna czy styropian?AndrzejM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 26.02.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Raczej napewno zastosuje styropian 12 cm. Ekipę prawie mam. "Prawie", gdyż jestem wstepnie umówiony z facetem, który robił mi stan surowy, więźbę oraz tynki i jestem z niego zadowolony. Zaśpiewał mi 35zl/m2, jak spuści do 30, to go chyba wezmę. U mnie rezygnacja z okien wykuszowych skończyłaby sie chyba rozwodem . Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts